Anasayfa , Avrupa , “Münih Komünistler Davası”nın Avukatlarından Basın Açıklaması

“Münih Komünistler Davası”nın Avukatlarından Basın Açıklaması

MÜNİH |23.03.2018| Kamuoyunda “Münih Komünistler Davası” olarak bilinen Alman devletinin on devrimciye karşı açtığı hukuk skandallarıyla dolu davanın savunma avukatları, Türkiye’de avukatlar üzerindeki baskı ve tutuklama politikalarını protesto amacıyla Münih T.C. Konsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı.

Geçtiğimiz cuma günü yapılan basın açıklamasında şöyle denildi: Türkiye’de özellikle darbe girişiminin ardından bugüne sadece işini yapmaya çalışan avukatlar üzerindeki hukuki baskılar artmaktadır. Özellikle darbe girişiminin arkasında ve Gülen hareketiyle bağlantılı ya da Kürt Özgürlük hareketine yakın olmakla suçlananları savunmak olanaksız hale gelmiştir.

Suçlamalar genellikle tamamen keyfi ve kurguya dayanmaktadır. Avukatlar sistematik olarak hukuki takibat altındalar.  Alman Avukatlar Derneği Eylül 2017’de bir heyetle Türkiye’yi ziyaret etmiş ve avukatların durumunun giderek kötüleştiği değerlendirmesini yapmışlardı. Kısa bir zaman önce Türkiye’de bulunan Cumhuriyetçi Avukatlar Derneği’nden heyetin incelemeleri sonucu yaptıkları açıklamalar da yukardaki değerlendirmeyi doğrular şekildedir.

Müvekkillerle engelsiz görüş yapma hakkı yoktur; iddianameleri görmek ve okumak imkansızdır; Türk devletinin de imza attığı Avrupa ve BM sözleşmelerine aykırı bir şekilde insan hakları ihlal edilmektedir.

  • 570 civarında avukat tutuklu bulunmaktadır.
  • Darbe girişiminden beri 1500’e yakın avukata karşı devam eden davalar mevcuttur.
  • 1 ile 13 yıl arası hapis cezasına çarptırılmış (başta Kürt bölgelerinden baro başkanları olmak üzere) 70 avukat vardır.

(Ayrıntılı bilgi için: https://arrestedlawyers.org)