Anasayfa , Avrupa , Almanya, mahkeme salonlarından canlı yayına izin vermeye hazırlanıyor

Almanya, mahkeme salonlarından canlı yayına izin vermeye hazırlanıyor

Almanya, mahkeme salonlarından canlı yayına izin vermeye hazırlanıyor
Tagesschau.de’nin haberine göre, hükümet bu yöndeki bir kanun tasarısını kabul etti. Buna göre, yüksek mahkemelerdeki önemli duruşmalarda karar anı televizyon ve internet üzerinden canlı olarak yayınlanabilecek.

Uygulamanın birçok kişiye hukukun üstünlüğünü yakından görme fırsatı sunacağını kaydeden Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, duruşmaların şov alanına dönüşmesine ise izin verilmeyeceğini söyledi. Maas, bu nedenle duruşmalardan yayın yapmak isteyen basın kuruluşlarının başvurusuna mahkemelerin karar vereceğini vurguladı.

Tasarı sadece kararın açıklanmasının canlı yayın yapılmasına izin vermiyor. Aynı şekilde sözlü duruşmaların belirli diliminin de takibi mümkün olabilecek. Tasarıda öngörülen bir başka değişiklik ise, tarihi nitelik taşıyan duruşmaların tamamının kayda alınmasına imkan verilmesi.

Almanya’da 1964 yılından bu tarafa duruşmalardan görüntü ve ses kaydı alınması yasak. Uygulamanın değişmesi için tasarının parlamento tarafından da kabul edilmesi gerekiyor.

Münih`te ATiK` li devrimci tutsakların mahkemelerinin başladığı 17 Haziran 2016 tarihinde,  akredite olan medya kurumlarından sadece 4 üne resim çekme ve sınırlı kayıt yapma izni mahkeme tarafından  verilmişti.