Home , APP , Müebbete Rağmen Türkiye’ye İade Edilecek

Müebbete Rağmen Türkiye’ye İade Edilecek

HABER MERKEZİ|29.08.2021| Serhat Özen, 2016 yılında gizli tanık ifadeleri ile hakkında açılan dava sonucunda, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Hakkında verilen ceza sonrası Romanya üzerinden Almanya’ya ulaşan Özen, burada iltica talebinde bulundu. Hakkındaki ağır cezaya rağmen siyasi iltica talebini kabul etmeyen Almanya, Özen’i 23 Ağustos’ta kaldığı kamptan alarak zorla Romanya’ya teslim etti. İade uygulamasına karşı direnen Özen, Almanya polisinin kötü muamelesine maruz kaldı.

Her an Türkiye’ye iade edilebilir

Sık sık siyasi sığınmacıları Türkiye’ye iade etmesiyle gündeme gelen Romanya da Özen’in iltica talebini hızlı bir şekilde reddederek, Türkiye’ye iade edilmesine hükmetti. İade kararına karşı çıkan Özen, Bükreş Havaalanı’na yakın ‘Serbest Bölge’ denilen bir yerde tutuklu bulunuyor. Hakkında kesinleşmiş müebbet kararı bulunan Özen, her an Türkiye’ye gönderilebilir.

Özyönetim sürecinde dava açıldı

Serhat Özen’in Cizre’de yaşayan eşi Elif Özen, özyönetim direnişleri sürecinde evlerini bırakıp Antep’e gittiklerini ve daha sonra eve döndüklerinde, bir cenaze ile karşılaştıklarını söyledi. Özen, DNA testi sonrasında cenazenin Cizreli birine ait olduğunun ortaya çıktığını belirterek şunları anlattı: “Bu olaydan sonra eşim Serhat’ı karakoldan ifadeye çağırdılar. Antep’te bulunduğumuzu ispat etmemize rağmen eşimi serbest bırakmadılar, bizden 10 bin TL istediler. Altınlarımı bozdurarak parayı temin ettim. Serhat serbest bırakıldı ama hakkında dava açıldı. Yurtdışına çıkması yasaklandı. Denetimli serbestlik cezası verildi. İki yıl öncesine kadar her Pazartesi karakola giderek imza atıyordu.”

İki yıl aradan sonra mahkemenin eşi hakkında müebbet hapis cezası verdiğini söyleyen Elif Özen, mahkemeye gitmediği için tutuklanmadığını, Serhat Özen’in Irak Kürdistan’ına, oradan da Romanya’ya ve daha sonra ise Almanya’ya geçtiğini belirtti.

.

Teslim edilirse müebbet alacak

Elif Özen, eşinin gidişinden beri 3 çocuğuyla yaşama tutunmaya çalıştıklarını ifade ederek, “En azından eşimin yeri belli diye içim ferahtı. Şimdi ise yeri bile belli değil. İade edilirse müebbet hapis cezası alacak. Serhat ile en son görüştüğümde Romanya’ya iade edilmişti. Şimdi Türkiye’ye teslim edilme tehlikesi ile karşı karşıya” diyerek kamuoyuna ve İnsan Hakları Kurumları’na duyarlılık çağrısında bulundu.

AİHM’e başvuru yapıldı

Bükreş Havalimanı yakınındaki kapalı bir bölümde bekletilen Serhat Özen için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve acil ihtiyati tedbir kararı talebiyle başvuru yapıldı. Yine Birleşmiş Milletler’in Romanya’daki temsilciliklerine de iletildi.

 

KAYNAK-ÖZGÜR POLİTİKA