Home , Dünya , Mısır'da polisin işkencesine rağmen gösteriler sürüyor

Mısır'da polisin işkencesine rağmen gösteriler sürüyor

miris_tekrar_icMISIR | 02 – 02 – 2013 | Mısır’ın başkenti Kahire’de, Başkanlık Sarayı civarındaki gösterilerde yine kan döküldü. En az 1 gösterici polis tarafından öldürülürken, polisin başka bir göstericiye yaptığı meydan işkencesi kameralarla görüntülendi.

Mısır’da bugün on binlerce gösterici, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye ve onun atadığı Başbakan Hişam Kandil’e karşı anayasanın değiştirilmesi ve yeni bir genel savcı atanması talebiyle sokaklara çıktı.

Akşama doğru, Başkanlık Sarayı etrafında çatışmalar çıktı. Polisin gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırdığı göstericiler, karşılık olarak saray duvarlarına molotof kokteylleri attılar. Yerel saatle akşam 9 dolaylarında, Sağlık Bakanlığı çatışmalarda en az 30 kişinin yaralandığını açıkladı.

Muhammed Mursi tarafından yapılan açıklamada, Başkanlık Sarayı’na saldırı kınanırken, bu olaydan muhalefet sorumlu tutuldu. Müslüman kardeşler tarafından yapılan açıklamada da, muhalefetten saray etrafındaki kitlenin çekilmesi talep edilirken, „aksi takdirde şiddetin artacağı“ tehdidinde bulunuldu.

Başkanlık Sarayı’ndaki gösteriye çağrı yapan muhalefetteki Ulusal Kurtuluş Cephesi’nden yapılan açıklamada, Başkanlık Sarayı etrafındaki eylemcilerin geri çekilmesi ve „barışçıl yöntemler kullanılması“ talep edilirken, polisin de yalnızca „meşru karşılıklar vermesi“ istendi.

Kahire dışında Port Said, Süveyş, İskenderiye, Fayum, Kefr el-Şeyh, Kena ve Ariş’te de gösteriler düzenlendi. Kefr el-Şeyh’ta 18 kişinin yaralandı bildirildi. Fayum’da ise 23 yaşındaki Muhammed Hüseyin Kurani, kaldırıldığı hastene yetkililerinin söylediğine göre, boynundan ve göğsünden aldığı kurşun yaraları sonucunda hayatını kaybetti.

(SOL)