Anasayfa , Haberler , HDP MYK, ESP üye ve yöneticilerine yönelik gözaltı operasyonlarına ilişkin açıklama

HDP MYK, ESP üye ve yöneticilerine yönelik gözaltı operasyonlarına ilişkin açıklama

Türkiye|19.10.2017|”Bu sabah saatlerinde partimiz bileşeni Ezilenlerin Sosyalist Partisi üyelerine yönelik yeni bir gözaltı operasyonu yapılmıştır.

Aralarında basın emekçileri İsminaz Temel ve Havva Cuştan; ESP MYK üyesi Özgen Sadet ile Genel Başkan Yardımcısı avukat Özlem Gümüştaş ve Sosyalist Kadın Meclisleri MYK üyesi avukat Sezin Uçar’ın da bulunduğu 12 kişi gözaltına alınmış, 20’yi aşkın kişi hakkında da gözaltı kararı olduğu öğrenilmiştir.

Gece saat 02:00 sıralarında çok sayıda eve eş zamanlı baskınlar yapılmış, özel harekat polislerinin de katıldığı baskınlarda evler talan edilmiştir. Baskınlar sırasında hukuk ayaklar altına alınmış, hiçbir kural ve kaideye uyulmaksızın gözaltına alınanlar ve baskın yapılan evlerdeki diğer kişiler saatlerce sırtları duvara dönük ayakta bekletilmiş, ölümle tehdit edilmiş, yere yatırılarak darp uygulanmıştır. Fiziki işkence ile yetinilmemiş, sürekli hakaretler ve cinsiyetçi küfürlerle psikolojik işkence de uygulanarak evler talan edilmiş, her şey kırıp dökülmüş ve duvarlara “Bozkurtlar geldi” yazılarak basın emekçisi arkadaşımızın kartı polisler tarafından yakılmıştır.

Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatları Sezin Uçar ve Özlem Gümüştaş, gözaltına alınırken baro görevlisi ve savcının da olması gerektiğini söyledikleri ve talep ettikleri halde bu kurala riayet edilmemiştir.

AKP iktidarının OHAL ve KHK icraatlarının yarattığı hukuksuzluklara karşı mücadele eden avukatlara karşı operasyonlar hızla devam ediyor. Avukat gözaltıları aynı zamanda savunma hakkına açık bir saldırıdır. İktidar kendisine engel olarak gördüğü hak savunucusu avukatları hukuksuzca engellemeye çalışmaktadır.

Hukuk dışı soruşturma, gözaltı ve tutuklamalarda mevcut yasalar bile devre dışı bırakılmakta, fiili ve keyfi uygulamalarla hak ve özgürlükler gasp edilmekte, yargıya iktidar talimatıyla siyasi operasyon yaptırılmaktadır.

Evrensel ve demokratik hukuk kurallarına, ulusal ve ulusalüstü sözleşmelere aykırı, iktidarın yargıya talimatları ile yapılan bu hukuksuzlukların hesabı mutlaka sorulacaktır.

ESP üye ve yöneticilerine yönelik hukuksuz gözaltı süreci derhal sonlandırılmalıdır. Avukatlar başta olmak üzere tamamı serbest bırakılmalıdır.

Halkların Demokratik Partisi
Merkez Yürütme Kurulu
19 Ekim 2017″