Anasayfa , Haberler , “Metris’ten Munzur’a-Bir Firarinin Öyküsü” Devleti Korkuttu

“Metris’ten Munzur’a-Bir Firarinin Öyküsü” Devleti Korkuttu

ANKARA | 08 – 09 – 2011 | AKP döneminde tanışılan basılmamış kitabın yasaklanması uygulamalarına bir yenisi eklendi. Cezaevi yönetimi siyasi hükümlü Halil Gündoğan’ın yazdığı “Metris’ten Munzur’a-Bir Firarinin Öyküsü” adlı kitabın ikinci cildinin taslağının imhasına karar verdi. Daha önce Ahmet Şık’ın ‘İmamın Ordusu’ adlı kitabı da sakıncalı bulunmuş, polis ekipleri, Şık’ın kitabını bulunduran arkadaşlarının ofislerine baskın yaparak, kitabın djital kopyalarını imha etmişti.

Sincan 1 No’lu Cezaevi yönetimi siyasi hükümlü Halil Gündoğan’ın “Metris’ten Munzur’a-Bir Firarinin Öyküsü” adlı kitabın ikinci cildinin taslağının ‘imha edilmesine’ karar verdi. Sincan 1 No’lu F Tipi’nde hükümlü olan Halil Gündoğan, 2005’te yayımladığı “Metris’ten Munzur’a-Bir Firarinin Öyküsü” adlı kitabın ikinci cildiyle ilgili itiraz reddedildi.

Halil Gündoğan, 12 Eylül askeri darbenin ardından 1981’te gözaltına alındı ve Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP/ML) davasından idam cezası istemiyle yargılandı. 1988’te Metris Askeri Cezaevi’nden tünel kazarak kaçan 29 mahkumdan biri olan Gündoğan, 1995’te Erzincan’da yakalandıktan sonra ikinci kez idam cezası istemiyle yargılanarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

200 SAYFALIK EL YAZISINA İMHA
Gündoğan, 12 Eylül’den bu yana yaşadıklarını 2005’te “Metris’ten Munzur’a Bir Firarinin Öyküsü” adıyla kitaplaştırdı. 2006’da yeni baskısı yapılan kitabın 2. cildini yazan Gündoğan, kitabı ailesine ulaştırmak için cezaevi yetkililerine teslim etti. Cezaevi yönetimi 200 sayfalık el yazısı dosyayı içinde “suç unsuru” bulunduğu ve “sakıncalı” olduğu için imha etme kararı aldı.

BAŞKA NÜSHASI YOK
Gündoğan’ın avukatının itirazını da reddeden cezaevi yönetimi başka nüshası olmayan kitabın imhası için ısrarını sürdürdü. Gündoğan’ın avukatları ve ailesi cezaevi yönetiminin 200 sayfalık kitabı “mektubu yok et” kararıyla imhasına tepki gösterdi.

Karar uygulanırsa kitabı yeniden yazması gerekecek Gündoğan, eseri ancak cezasının bittiği 2018 yılında yayınlayabilecek. Gündoğan, Eti Kitapları yayınlarından çıkan birinci cildinde Metris’ten kaçışının bütün aşamalarını okurlarıyla paylaşmıştı. (Birgün)