Home , Haberler , F-Tipi’lerde süngerli işkence dönemi

F-Tipi’lerde süngerli işkence dönemi

TÜRKİYE | 18 – 07 – 2010 | Mektup, görüş yasağı, hücre cezası uygulamalarıyla tutsakların tecritlerine tecrit uygulanan f tiplerinde, yeni bir cezalandırma sistemi getirildi.

Son dönemlerde özellikle Tekirdağ F Tipi’nde uygulanan yöntemin adı “süngerli oda.” Ceza alan tutsakların hücre cezasına çarptırılması yetmiyormuş gibi bu odalar süngerle de kaplatılmaya başlandı. Daha önce Avrupa’da denenmiş bu uygulama, kötü bir üne sahip. Tutsağın ses ve hava geçirmeyen bu odada tecrit edilmesine, his duygusunun da körelmesine yol açan bir uygulama.

Bakanlık tarafından “hücrede tutuklunun kendine zarar vermemesi” gerekçesiyle hayata geçirilen süngerli oda uygulaması, aslında Avrupa’da denenmiş bir işkence yöntemi olarak kayıtlara geçti.

Son zamanlarda özellikle Tekirdağ’da uygulama sıklığıyla karşılaşılan süngerli oda işkencesi, bugün İHD İstanbul Şubesi tarafından yapılan bir eylemle protesto edildi. 13:00’te Taksim tramvay durağında toplanan dernek üyeleri, Galatasaray’a kadar yürüdü. Eylemcilerden bazılarını tüm vücudunu saran süngerler giydikleri görüldü. Yol boyunca eylemciler “Süngerli oda işkencesine hayır, Tecrit işkencesine son, Keyfi hücre baskınlarına hayır, F tipleri kapatılsın!” sloganlarını attılar.

Galatasaray’da yapılan açıklamada özellikle Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde süngerli oda işkencesi ile birlikte yoğun yaşanan hak ihlalleri şöyle sıralandı:

• İkinci müdür ve infaz koruma memurları tarafından yapılan keyfi hücre baskınları sırasında el yazılarına el konulmaktadır.

• Hücre aramalarında eşyalarının dağıtıp ayaklar altına alınması, buna karşı çıkan mahpuslara fiziki saldırılar düzenlenmekte, bacaklarda kanamalar, yaygın çürükler meydana gelmektedir.

• Zorla hücrelerinden çıkarılarak yerlerde sürüklenen mahpuslar, süngerli tek kişilik hücrelere konulmakta, tecrit içinde tecrit işkencesi yaşanmaktadır.

• Hücre değişikliği talepleri yetkililerce yerine getirilmemektedir.

* Revirdeki doktorların her hafta değişmesi nedeniyle her doktor kendince tedavi uygulamakta, sağlık sorunları tedavi edilemez hal almakta, ayrıca ilaç firmalarını ürettikleri ilaçlar mahpuslar üzerinde gelişigüzel denenerek adeta kobay muamelesi yapılmaktadır.

• Ağır hasta olan mahpuslar hastaneye sevk edilmemekte, sağlık hakları ve tedavileri engellenmektedir.

• Yaz-kış su kesintisi yaşanmakta, üç kişiye bir kişinin doyamayacağı miktarda yemek verilmekte, yemekler sağlıksız ve kötü koşullarda yapılmakta, bu nedenle çağ mahpus mide rahatsızlığı çekmektedir.

• İnfaz koruma memurları politik tutsaklara tacizde bulunmakta, sözle sataşmakta, hakaret etmekte, ortamı provoke etmeler sonucunda bu muameleye karşı çıkan mahpuslar, süngerli oda olarak adlandırılan hücrelere kapatılarak cezalandırılmaktadır.

• Ortak sohbet süreleri daha önce beş saat olarak uygulanırken, eleman yetersizliği gerekçe gösterilerek bir saat olarak uygulanmaktadır.

• Yakınları tarafından gönderilen yayınlar hiçbir gerekçe gösterilmeden mahpuslara verilmemektedir.

İHD üyeleri eylemi, tüm kamuoyunu yaşanan sorunlara karşı duyarlı olmaya, yetkilileri tecrit işkencesine son vermeye çağırarak sonlandırdılar. (Alınteri)