Home , Dünya , Meksika’da yine bir toplu mezar bulundu

Meksika’da yine bir toplu mezar bulundu

MEKSİKA | 18 – 04 – 2001 | Meksika’nın kuzeydoğusunda bulunan ABD sınırına yakın San Fernando bölgesinde geçtiğimiz hafta yeni bir toplu mezar bulundu. Devam edilen kazılarda şu ana kadar bulunan ceset sayısı ise 88’e yükseldi. Toplu mezarın yerinin gözaltına alınan bir kişinin itirafları doğrultusunda öğrenildiği bildirildi. Yürütülen soruşturma kapsamında 16 kişi tutuklanırken, cinayetlerin nedenine ilişkin resmi bir açıklama ise henüz yapılmadı.

Toplu mezarların bulunduğu bölge, Meksika’nın iki güçlü uyuşturucu karteli Zetra ve Körfez kartellerinin de hâkimiyet için çatıştığı bir bölge olmasıyla dikkat çekiyor. Bundan henüz iki ay önce, San Fernando’nun bağlı olduğu Tamaulipas eyaletinde, bölgedeki uyuşturucu ticaretini engellemek üzere seçim kampanyası yürüten bir eyalet valisi adayı katledilmişti.

atırlanacağı üzere Meksika’da 2010 yılı da her anlamda katliamlar yılı olarak tarihe geçmişti. 2010 yılı Haziran ayında 24 saat içinde 77 kişi sokakta katledilmiş, ardından ABD’ye kaçak yollarla girmeye çalışan 72 göçmen sokak lambalarına asılı bulunmuştu. Bu katliamı soruşturan iki savcı Roberto Suarez Vazquez ve Juan Carlos Suarez Sanchez’in de yakın zaman sonra cesetleri bulunmuştu.

Meksika İnsan Hakları Komisyonu (CNDH) adlı insan hakları örgütünün yayınladığı son raporda, “uyuşturucu savaşları” adıyla bilinen şiddet olaylarında 2006 yılından bu yana 5.397 kişinin kayıp olduğu bilgisi yer aldı.

2006 yılından bu yana Meksika’da uyuşturucu çetelerinin sergilediği şiddet 34.000’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Neo-liberal yıkım politikaları ve ABD’yle yürürlükte olan serbest ticaret antlaşması nedeniyle sefalet ve işsizliğin kol gezdiği Meksika’da gençler büyük bir hızla kendilerine gelir ve güç sağlayan uyuşturucu kartellerine sığınıyorlar. (Latinbilgi)