Anasayfa , Avrupa , Meclis Seçimlerinde Sağ Liberaller ve Aşırı Sağ Kazandı

Meclis Seçimlerinde Sağ Liberaller ve Aşırı Sağ Kazandı

HOLLANDA | 11 – 06 – 2010 | Hollanda’da 9 Haziran’da yapılan erken genel seçimlerde, Hristiyan Demokrat Parti CDA en büyük oy kaybına uğrarken, aşırı sağcı Özgürlük Partisi PVV oylarını en fazla arttıran parti oldu. Seçimde en büyük parti ise liberal parti VVD oldu.

iktidarın en büyük ortağı Hristiyan Demokrat Parti CDA 41 sandalyeden 21 düşerek en büyük oy kaybına uğrayan parti oldu. CDA lideri Başbakan Balkanende ise seçim sonuçlarının netleşmesini bekleden başkanlıktan istifa etti. Balkenende 8 yıl Başbakanlık yaptı.

Aşırı sağcı söylemleri ve abartılı fikirleriyle öne çıkartılan Geert Wilders’in partisi PVV ise 9 sandalyeden 24’e yükseldi. Başörtülere vergi, minare yaşağı, sınırların kapatılması gibi medyada büyütülen Wilders, bu sonuçlardan sonra diğer partilerin partisini hesaba katmak zorunda olduklarını söyledi.

Seçimlere katılım oranı ise geçen meclis seçimlerine göre yüzde 74,7’ye düştü. Partilere göre sandalye dağılımı ise şöyle:

Sandalye Sayısı
Parti 2010 2006
CDA (Hristiyan Demokrat) 21 41
PvdA (Sosyal Demokrat) 30 33
SP (Sosyalist Parti) 15 25
VVD (Liberal) 31 22
PVV (Aşırı Sağ) 24 9
GroenLinks (Yeşil Sol) 10 7
ChristenUnie (Hristiyan) 5 6
D66 (Liberal Demokrat) 10 3
PvdD (Hayvanlar İçin Partisi) 2 2
SGP (Hristiyan Parti) 2 2

Koalisyon görüşmelerinin başını çekecek olan VVD ise seçim kampanyası süresince PVV ile ortaklığı açık tutmuştu. Seçimleri kazanan parti olmasını ise iyi değerlendirmek istediklerini de belirten VVD’lilerin aşırı sağcı PVV’yi hükümete dahil etme olasılığı büyük. Diğer taraftan en çok ihtimal verilen koalisyon ise Pembe hükümet olarak nitelendiriliyor. Bu koalisyonda ise PvdA, VVD, D66 ve GroenLinks Partilerinden oluşabilecek.