Anasayfa , Dünya , Maoistler Boksit madenlerine karşı mücadeleyi büyütüyor

Maoistler Boksit madenlerine karşı mücadeleyi büyütüyor

india-maoist_camp_chhattisgarh_20090420Hindistan Komünist Partisi’nin (Maoist) Andhra-Orissa Sınırında (Andhra-Orissa Border) hareketi güçlendirmeye hazırlandığı bir dönemde, bölgedeki yerel komite lideri Ramchandra Reddy-takma adıyla Chalapati, halkın yaşadığı sorunların Maoist harekete yer açmakta olduğunu ifade etti. Bir yandan devlet güçlerinin artan varlığı dolayısıyla hareketin köşeye çekilmeye zorlandığını kabul eden Chalapati, partinin çetin mücadeleyi karşılamak için yeniden güç kazanacağını umuyor ve Maoistlerin yitirdikleri gücü yeniden kazanmak için çaba sarf ettiğini sözlerine ekliyor.

Times Of India gazetesinden Siva G ile yaptığı röportajda Chalapati kahve, boksit madenleri ve Andhra-Orissa Sınır bölgesindeki Maoist hareket de dahil olmak üzere önemli konulara değiniyor.

-Diktatörce tutumları nedeniyle Maoistlerin halkın güvenini kaybettiğine dair söylentiler var. Katılıyor musunuz?

Eğer halkın güvenini kaybetmiş olsaydı Maoist parti şu anda var olamazdı. Halkın inancı Hindistan Komünist Partisi’nin (Maoist) hareketi devam ettirmesini sağlıyor. Burada güvenlik güçlerinden hiç korkmadan oturabiliyorsak bu insanların desteği sayesindedir. Hindistan Komünist Partisi’nin (Maoist) insanlara ulaşması beklenmiyor. Bunun sebebi 2006’dan beri güvenlik güçlerinin bizi bastırmaya çalışması.  Her ne kadar parti devlet tarafından sürekli baskıya ve engellemelere maruz kalsa da hayatta kalmayı başardı çünkü biz halkın yanındayız ve onlar için mücadele ediyoruz.

 

-1990’ların sonlarına göre baskının daha da arttığını düşünüyor musunuz?

Evet, kesinlikle. 1990’ların sonundaki baskı çok büyüktü, ancak şimdi çok daha yoğun. Dahası şu anki baskıyı 90’lar veya 2000’lerin başıyla kıyaslayamayız bile. Ancak buna karşın hükümet de Maoistlerle mücadelede güçlükler yaşıyor.

 

-Naksalit Hareket etkisini sizin kalenizde ve Andhra-Orissa bölgesinde kaybetti. Buna katılıyor musunuz?

Şu andaki hareket ciddi baskılarla karşı karşıya. Bundan Andhra Pradeş eyaletindeki bütün hareket etkilendi ve bütün silahlı mangalar yok edildi. Hareket köşeye çekilmeye zorlandı. Ancak zafer her iki tarafın da zayıf ve güçlü olduğu alanlara bağlı. Halkın desteğine sahip olsanız ve gerçek bir mücadele vermiş olsanız da bazı savaşları kaybedebiliyorsunuz. İşte Andhra Pradeş eyaletindeki durum budur. Fakat bu yine de bizim stratejilerimizin yanlış olduğu veyahut yeterli güce sahip olmadığımız anlamına gelmiyor. Anti-Naksalit polisleri ve komandoları taşıyan geminin Maoistlerce batırıldığı ve 38 personelin öldürüldüğü Balimela saldırısından sonra polis neredeyse altı ay boyunca bölgeye giriş yapamadı, bugüne kadar da botla asker taşımaya ve su yollarını kullanmaya korkmaya devam etti.

-Parti bölgedeki gücünü neden kaybetti?

Geçmişte bazı dönüm noktaları yaşandı ve gelecekte de yaşanacak. Dandakaranya[1]bölgesinde dahi Mukaram olayına kadar saldırılar devam ediyordu. Fakat ondan sonra birkaç küçük olay harici bu tür saldırılar yaşanmadı. Andhra-Orissa Sınır bölgesinde de bu tür dönüm noktaları yaşanacaktır.

Maoistleri sadece Andhra Pradeş eyaletinde değil aynı zamanda Orissa’da da mı zorlu bir mücadele bekliyor?

2006’dan 2010’a kadar Orissa eyaletindeki Tellarai, Paluru ve Janniguda bölgelerinde kazandığımız zaferlerimiz oldu. Orissa eyaletinde güvenlik güçlerinin bile davranışları değişti. Hükümet Andhra Pradeş eyaletinde olduğu gibi odağını değiştirdi ve bundan güç kazandı. Bizim partimiz de kendini yeniden şekillendirmeli ve duruma göre pozisyonunu güçlendirmeli.

-Parti bu kadar yoğun baskı altındayken nasıl ayakta kalabiliyor ve insanlara nasıl ulaşıyor?

Parti merkez bölgesel bürosu bir açıklama yaptı. Bu açıklamada Hindistan’da devrimin zorlu bir mücadele ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Açıklamada partinin yeniden yapılandırılması, politik durum ve bu sorunların nasıl üstesinden gelinebileceği konularına değiniliyor. Buna dayanarak, biz de partiyi güçlendirmek için çekirdek kadroyu şekillendiriyoruz. Partimiz son 40 yıldır halk adına savaşıyor. Ancak hala yaygınlaşma ve daha fazla büyüme hedefi var.

-Sizce Naksalit hareket ayakta kalabilecek mi?

Parti kayıplardan sonra toparlanabilecek güçte ve merkez komite de bunu yapacaktır. Bazı zorluklar var. Hükümetin partiyi bastırma çabalarına rağmen halkın sorunları çözülene dek Maoistler güçlenmeye devam edecektir. Hatalarımızdan ders alacağız ve partiyi geliştireceğiz. Eğer halktan yana olursanız halk da sizi korur. Bu bizim için zorlu bir dönem. Ama inanıyoruz ki eğer bu zorlukları aşabilirsek dikkate alınması gereken bir güç haline geleceğiz.

 

-Sizce şu anki eğitimsiz silahlı kadro, hareketi ileri taşıyabilecek güçte mi?

Silahlı güçlere katılımın önünde bir engel yok. Katılım hala devam ediyor. Güçlü varlık sağladığımız yerlerde çabalarımız sürüyor. Ama hala bu konu üzerinde çalışıyoruz. Telangana hareketi süresince acemi eğitimleri gerçekleşti ve süreç hala devam ediyor. Birçok kadro kimliğini saklayarak çalışıyor.

 

-Parti etkili bir ikinci-nesil liderlik yetiştirmekte neden başarısız oldu? Neden hala şu an altmışlarında veya yetmişlerinde olan eski kuşak liderlere bağımlı?

Bu doğru değil. Parti liderlik için donanımlı kadrolar yetiştirmekte. Köy hücresinden merkez komite düzeyine uzanan katman yıkılmış değil. Yer değiştirmeler oluyor ve son dönemde merkez komiteye yeni insanlar alındı. Bu akışı daha da hızlandırmak için harekete geçmeliyiz.

Peki, kahve ve boksit isyanlarına gelirsek, parti kahve ile ilgili başkaldırı başlattı ve bu büyük bir kıvılcım çakmış gibi gözüküyor.

Kahve isyanında geride durmadık. Partimiz hala bu konuda çalışıyor ve APFDC (Andhra Pradeş Orman Geliştirme Şirketi–Andhra Pradesh Forest Development Corporation) yetkilileri bunun kendi mülklerini de tehdit etmesinden endişeliler. Başbakan N Chandrababu Naidu boksit madenleri konusunda halkı kandırıyor. Bunu herkes biliyor. Halkın kendisi isyanı sahipleniyor, biz de halkın isyanını destekleyeceğiz. Planlarımızı açıklamamız mümkün değil ancak halkı boksit madenleri sorununda desteklemek için kendi stratejimiz var.

Kaynak; http://isyandan.org/haberler/hindistan-maoistler-boksit-madenlerine-karsi-mucadeleyi-buyutuyor/