Anasayfa , Haberler , Mahkeme Seyit Ali Uğur´un açıklamasını engelledi.

Mahkeme Seyit Ali Uğur´un açıklamasını engelledi.

Seyit Ali Ugur

Münih |19.07.2017| Mahkeme gözlem raporlarından…

Mahkemenin 63. oturumunda sanık Seyit Ali Uğur daha önceden okunan bir belge ile ilgili olarak açıklama yapmak isterken gürültü koptu.
Sanık Uğur açıklamasına başlamadan önçe somut en ufak bir neden olmadığı halde Başkan hakim Dr. Dauster kendi raportörünün uyarısı üzerine, yapılacak açıklamanın delil ikamesi ile bağlantılı olması gerektiğini, kendisine söz hakkının sadece az önce okunan belge ile somut olarak bağlantılı açıklama yapması amacıyla verildiğini, buna uyulmaması halinde ve başka açıklamalar yapması halinde verilen söz hakkının geri alınaçağını bildirmiştir.
Sanık Uğur açıklamasının daha ilk cümlesi olan “ Sayın Başkan, değerli ceza dairesi üyeleri, 16 Nisan da Türkiye de  yapılan Referandum…..” diye başlarken, başkan hakim  işaret parmağını havaya kaldırarak cümlenin ortasında sesli bir şekilde sözünü kesmiştir. Başkan hakim bağırarak bu cümlenin okunan belge ile ilişkisinin olmadığını, bu nedenle  sanığın söz hakkını kestiğini beyan etmiştir.
Savunma avukatı Ahues´un müdahale ederek, sanığın daha ilk cümlesini bitirmediğini bildirmesi üzerine, başkan hakim sanığa az önce okunan belge ile ilk iki cümle içerisinde bağlantı kurması gerektiğini ultimativ bir şekilde duyurmuş ve tekrar söz hakkı vermiştir.
Verilen bu ultimasyona  karşı çıkan Uğur, kendisinin  14 sayfalık bir açıklama hazırladığını, bu açıklamanın genel olarak delil ikamesi ile ilgili olduğunu, başkan hakimin bu tutumunu anti demokratik bulduğunu dile getirmiştir.
Başkan hakim bu cümleyi bahane ederek sanık Uğur´a verilen söz hakkını nihayi olarak keşmiştir. Bir çok savunma avukatının sesli itirazlarına ve yerinde yapılan uyarılar ile açıklamanın okunan belge ile bağlantılı olduğu müdahalelerine rağmen başkan hakim çok sinirli bir halde kararından geri adım atmamıştır.
Kendisinin karar verdiği sanığın söz hakkının kesilmesi kararını ceza dairesine onaylamak ile kalmayıp, savunma avukatı Hoffman´ın verilen karar ilan edilmeden önce başkan hakimin kararı ile ilgili açıklama yapma istemini de red etmiştir. Savunma avukatının  bunun üzerine kısa bir ara verilerek müvekkili ile bu durumu ve buna karşı alacakları tutumu konuşmak istediğini talep etmesi üzerine, başkan hakim ani bir karar ile ana duruşmaya son oturumda saat altıdan kısa bir süre öncesine kadar sürdüğü duruşmaya  saat 16.00 dan hemen sonra bir dahaki oturuma kadar ara vermiştir.
Mahkeme sanık Uğur´a verilen söz hakkının kesilmesini davanın hızlandırılması ilkesi nedeni ile verdiğini açıklamıştır.