Home , Avrupa , Londra'da 25 Kasım Etkinliği

Londra'da 25 Kasım Etkinliği

LONDRA | 01 – 12 – 2010 | Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararsı  Mücadele ve Dayanışma günü vesilesiyle 28 Kasım Pazar günü Londra Tohum Kültür Merkezi ‘ nde,  ATİK­-Yeni Kadın Londra Komitesi tarafından ‘Kadına Yönelik Şiddet ve İngiltere’deki Bütçe Kesintilerinin Kadınlar Üzerindeki Etkileri’konulu bir panel gerçekleştirildi.

Panel, Af Örgütünde ve Londra’da  bir kadın kuruluşunda çalışmalarını sürdüren Yeşim Yaprak Yıldız’ın ‘ Kadına Yönelik Şiddet’ başlıklı sunumu ile başladı; bu sunumda aile içi şiddetten, kamusal alandaki şiddete, devlet kurumlarının şiddetinden, savaş durumlarındaki  şiddete kadar kadına yönelik pek çok şiddet biçimine değinildi ve çeşitli istatistiki rakamlar ile yaşanılanlar dillendirildi. Ayrıca bütçe kesintileri ile  bağlantılı olarak kesintilerin eşitlik yasasını ihlal etmekte olduğuna, hali hazırda var olan kadın-erkek eşitsizliğinin ciddi oranda artıracağına, kesintilerin %72’si kadınların gelirinden elde edilirken sadece %28’i erkeklerinkinden elde edileceğine ve bu konuda başlatılan hukuki mücadelelere değindi.

ATİK­-Yeni Kadın Londra Komitesi adına sunum yapan arkadaş ise’ İngiltere’deki Bütçe Kesintileri ve Kadınlar Üzerindeki Etkileri’ başlıklı sunumunda,  gerçekleştirilen kesintileri genel olarak tüm topluma özel olarak da kadınlara yönelik bir çeşit şiddet eylemi olarak tanımladı. Bu kesintilerin en ağır etkilerine, başta kadınlar olmak üzere toplumun en yoksul kesimlerinin maruz kalacağını dile getirdi ve rakamları ile eğitimden,sağlığa, sosyal yardımlardan emeklilik yaşına, tren ücretlerinden, yerel yönetim bütçelerine kadar  her bir alanda yapılacak kesintilere değindi. Ayrıca “Neden fatura kadınlara diyoruz?” sorusuna cevap olarak şu bilgileri verdi;

  • Kesintiler sonucunda, devlet sektöründe çalışan 500 bin kişi işsiz kalacak ve kadınlar bu  sektörde çalışanların %65’ni oluşturuyor.
  • Sosyal yardımlar alanında 7 milyar poundluk bir kesinti gerçekleşecek, ve kadınlar sosyal yardımlardan, hamilelik, çocuk bakımı, yaşlı ve sakatların bakımı gibi sorumluluklardan kaynaklı en çok faydalanan kesim.
  • Yukarıdaki noktalarda devlet destegi çekildiğinde tüm bu bakım ve sorumluluklar, toplumsal yapıdan kaynaklı esasta kadınların omuzuna kalacak ve  bu durumda kadınların tüm kriz dönemlerinde olduğu gibi tekrar ev içine hapsolacak.

Soru, bilgi ve görüş alışverişinin ardından bu konuda gerçekleşecek eylemlere katılım  çagriları ile etkinlik sonlandırıldı.

ATİK-YENİ KADIN Londra Komitesi