Anasayfa , Dünya , Leningrad’ın faşizm kuşatmasından kurtuluşu kutlanıyor

Leningrad’ın faşizm kuşatmasından kurtuluşu kutlanıyor

leningradMOSKOVA  |27-01-2014 | Faşist Alman ordularına karşı Stalingrad direnişinden sonraki en büyük direnişlerden birinin yaşandığı Leningrad, zaferinin  yıl dönümünü kutluyor.  Leningrad yaklaşık 900 gün ablukaya alınmasının ardından teslim olmayıp ayakta kalan tek şehir olma özelliği taşıyor.

27 Ocak’ta Leningrad’ın ablukadan kurtuluşunun 70.yıl kutlamalarında ilk defa askeri geçit töreni düzenleniyor. Ayrıca kentte Piskarevskiy, Serafimovskiy ve diğer anıtlara çelenk konuluyor.

Kentte bu hafta boyunca konserler ve diğer kültürel etkinlikler yapılacak.

Leningrad, II. Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi’nde yer alan en önemli kentlerden biriydi. Sovyet öncesi imparatorluğun başkenti olan Leningrad, Nazi orduları tarafından 8 Eylül 1941 tarihinde son kara bağlantısı da kesilerek kuşatılmıştı. Her ne kadar Sovyet kuvvetleri kente 18 Ocak 1943 tarihinde dar bir kara koridoru açmayı başardıysa da Alman kuşatması, 27 Ocak 1944 tarihine kadar 872 gün sürmüştü.

Leningrad kuşatması, modern tarihin en uzun süreli ve en yıkıcı kent kuşatmalarından biri olarak anılıyor. Aynı zamanda en ağır kayıplarla sonuçlanmış üçüncü kuşatma olarak öne çıkıyor. II. Dünya Savaşı’nın diğer en kanlı kuşatmaları ise Stalingrad Muharebesi ve Berlin Muharebesi olmuştu.

St.Petersburg’da halen o dönem kenti savunan 132 bin gazi yaşıyor. Kuşatma sırasında kentte bulunan ve halen hayatta olan 30 binin üzerindeki halktan insanlar  ise diğer şehir ve ülkelerde yaşamlarını sürdürüyorlar.