Home , Avrupa , Kürt Ulusuna yönelik baskılar Den Haag'ta protesto edildi

Kürt Ulusuna yönelik baskılar Den Haag'ta protesto edildi

DEN HAAG | 03 – 07 – 2011 | Kürt halkına dönük baskı ve saldırıları protesto etmek amaçlı, Avrupa’nın bir çok şehrinde yapılan eylemlerden biri de 2 Temmuz günü Den Haag’ta yapıldı. KCK davası kapsamında engellenen milletvekilleri, ardından Dersim özgülünde hız kazanan askeri operasyonlar ve Fransa devletinin Kürt Ulusal Mücadelesi faaliyetçilerine dönük baskılar protestonun ana gündemleriydi. Den Haag Kürt Kültür Derneğinin çağrısıyla Fransa Konsolosluğu önünde gerçekleşen mitingte Hollanda Partizan, HTİF ve AvEG-Kon gibi kurumlarda yerini aldı.

Saygı durşuyla başlayan miting, Hollanda Kürt Halk Meclisi adına söz alan temcilciyle devam etti. Temsilci genel olarak Kürt halkına dönük baskılara değinirken, böylesi dönemlerde devrimci dostlarla bir araya gelmenin önemine dikkat çekti. Ardından Fransa özgülündeki baskıları kınayan açıklamarda bulunan temsilci, Avrupa Kürt kitlesinin mücadeleci yanını bu gibi etkinilklerle sokağa taşımasının, uluslarası diplomasideki önemine değindi. Son olarak, Kürt Özgürlük Mücadelesine ve devrimci güçlere dönük artan askeri operasyonlara değinerek konuşmasına son verdi.

Ardından Koma DEP (Grup Karakoçan) müzik grubunun seslendirdiği parçalarla halayların çekildiği miting, organizasyon adına hazırlanan Hollandaca açıklama okundu.

Mitingte Hollanda Partizan adına da bir konuşma yapıldı. Konuşmada Kürt halkına dönük baskılara değinen temsilci, dünden bugüne gerçekleşen bu baskıların kimseyi şaşırtmaması gerektiği, bunun egemen sınıfların kimliği olduğunu görmemiz gerektiği, dolayısla esas olanın mücadele ederek kazanımlar yaratmak olduğunu belirtti. Buna bağlı olarak, Fransız Emperyalistlerinin Kürt Özgürlük Mücadelesi faaliyetçilerine dönük saldırılarına da değinen temsilci “ … Dolayısıyla biz Hollanda Partizan Taraftarları olarak dün olduğu gibi bugün de Kürt halkının yanında olacağımızı belirtmek istiyoruz. Öyleki başta Türk hakim sınıfları olmak üzere, her türlü baskı ve zulme karşı Kürt Ulusal Mücadelesi ve Devrimcilerin birlikte haraket etmesi anlamlıdır.” dedi. Son olarak, 3 Temmuz’da Fed-KOM ve HTİF kurumlarının ortaklaşa yaptığı panele dönük katılım çağrısında bulunan temsilci konuşmasına son verdi.

Kitlenin halaylarla yeniden çoşku kattığı miting, Kürt Şehit Aileleri adına yapılan bir konuşmayla devam etti. Sonrasında ise sözü Özgür Politika yazarlarından Suat Bozkuş aldı. Bozkuş konuşmasına, Kürt halkına dönük yıldırma politikalarında dayanışma ruhunu geliştiren tüm devrim ve demokrasi güçlerini selamlayarak başladı. Ardından engellenen milletvekili Hatip Dicle şahsında, kürt halkının yılmaz, direngen ruhunun sokaklara yansımasından örnekler vererek devam etti. Hatip Dicle özgülünde yaşananın bir hırsızlık olduğunu belirten Suat Bozkuş, Kürtlerin bu haklarını muhakkak geri alacağının altını çizerek, kitleyi İboların, Denizlerin, Mahirlerin devrimci ruhuyla harmanlamaya, haklarını geri almak uğruna heryerde mücadele etmeye çağırdı.

Son olarak çekilen halaylarla çoşkunun arttığı miting, atılan sloganlarla son buldu.