Anasayfa , Haberler , Kürtaj Hakkında Bilgi Paylaşan Kadın Doktora Para Cezası
Doktor Kristina Hänel - Giessen'de Dayanışma etkinliği - Resim: dpa

Kürtaj Hakkında Bilgi Paylaşan Kadın Doktora Para Cezası

Doktor Kristina Hänel – Giessen’de Dayanışma etkinliği – Foto: dpa

İnternet sitesinde kürtaj hakkında bilgi paylaşımı yapan Giessenli Kadın doktor Kristina Haenel, mahkemenin jet hızıyla verdiği karar neticesinde 6 bin avro para cezasına çevrildi. Aile planlaması, cinsel danışmanlık ve aynı zamanda kürtaj konusunda bilgi ve danışmanlık hizmeti sunan doktor Haenel hakkında, Alman ceza yasasının 219a maddesine göre dava açılmıştı. Söz konusu yasaya göre “kürtaj reklamı yaptığı” iddası ile dava açılmıştı.

Kararı veren kadın hakim, “yasa, hamileliğin yarıda kesilmesini toplum nezdinde normal bir durummuş gibi tartışılmasını istememektedir” şeklinde değerlendirdi. Doktor Kristina Haenel ‘in internet sitesinde paylaştığı kürtaj konulu bilgileri mahkeme heyeti “reklam” olarak niteledi ve 219. maddenin a bendine göre para cezası olarak kararını duyurdu.

Olayın yaşandığı eyalet olan Hessen’de eyalet meclisinde konuya dair değerlendirmeler yapıldı. Sol Parti Doktor Kristina Haenel ile dayanıştığını bildirirken, ceza yasasının değişmesi gerektiğini belirtti. Kadın politika temsilcisi Marjana Schott, kadınlara yönelik kürtaj konusunda bilgi dahi verilmesinin cezalandırıldığı bir ortamda, kadınların doktor seçiminin etkileneceğini ve kürtaj konusunda kadınların kendileri ile baş başa bırakıldıklarını belirtti ve mahkeme kararını eleştirdi. SPD ve Yeşiller Hessen temsilcileri de mahkeme kararının artık günümüze uygun olmadığını ve yasanın değişmesi gerektiğini vurguladılar. CDU ise mahkeme kararını savunarak söz konusu olayın “reklam”dan ileri geldiğini savundu.

Kristina Haenel’in avukatı kararı skandal olarak değerlendirerek, mahkeme hakimesinin bilgi ve reklam meselesini ayırt edemediğini vurguladı ve kararı temyize görünmek istediğini dile getirdi.

Mahkeme Kararı Protesto Edildi

Ceza Yasasının 219a Maddesi Frankfurt’ta protesto edildi. Foto: hessenschau/Karsten Hufer

Onlarca insan mahkemenin Kristina Haenel hakkında verdiği kararı protesto etti. Kadın katılımcıların yoğun olduğu eylemde Doktor Haenel’i sahiplenen kitle Giessen Mahkemesi önünde toplandı. Frankfurt Üniversite Kampüsü’nde  da bir araya gelen onlarca insan akşam saatlerinde mahkemenin verdiği kararı protesto ettiler, Ceza yasasının 219. maddesinin kaldırılmasını talep ettiler. “Benim bedenim, benim kararım” sloganını haykıran kadın katılımcılar olayın takipçisi olacaklarını duyurdular.

Kristina Haenel Uzun Zamandır Teşhir Ediliyordu

Kendilerine Kürtaj karşıtları olarak lanse eden grup ve bireyler internet üzerinden uzun zamandır kürtaj konusunda bilgi veren ve kürtajı savunan doktorları teşhir kampanyası yürütüyor. bu teşhir kampanyasının yürütüldüğü sitelerde kürtaj konusu yahudi soykırımı anlamında kullanılan “Holokost” ile aynı anlama gelen “Babycoust” olarak vurgulanıyor. Mahkeme önünde gelen iki kürtaj karşıtı ise kadınlar tarafından yuhalandı.

Kürtaj Yasak mı?

Almanya anayasasında ceza kanunu kısmının 218’inci maddesine göre, gebeliği sona erdiren kadınlar üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Ancak bu madde, daha sonrasında getirilen bir ekle ile değiştirildi. Bu ek maddeye göre hamlie bir kadın, danışman doktorun onayıyla ve danışman ile randevusunun en geç 3 gün sonrasında olmak şartıyla kürtaj yaptırabiliyor. Bununla birlikte 12 haftadan sonra kürtaj yaptırmak ise yasak.