Anasayfa , Avrupa , Köln’de Ankara’da Yaşanan Katliam Protesto Edildi

Köln’de Ankara’da Yaşanan Katliam Protesto Edildi

koln_ankara_protest1
KÖLN |11-10-2015| Ankara’da 10 Ekim’de yaşanan katliam Köln’de kitlesel bir yürüyüş ve mitingle protesto edildi. NAV-DEM, AABF, AvEG-KON, ATİF, Kaldıraç, PYD, ADHK, BİR-KAR düzenlediği, PARTİZAN, MLKP, MLPD ve bazı Alman ilerici örgütlerin desteklediği yürüyüş Ebertplatz’da başladı, Frisen platzd da son buldu.
Yürüyüşün başlangıç mitinginde çeşitli kurumlar adına konuşmalar yapılarak, yaşanan katliam kınandı. ATİF ve Yeni Kadın temsilcileri de başlangıç alanında birer konuşma yaparak, Ankara’da yaşanan katliamı kınadılar.
İlk olarak ATİF adına Süleyman Gürcan bir konuşma yaptı. Gürcan yaptığı konuşmada, yaşananların ilk olmadığı ve son da olmayacağını, katliamın Türk devletinin faşist karakterinden kaynaklandığını ve bundan dolayı da geçmiş katliamların devamı olduğu vurgusu üzerinde durdu. Gürcan konuşmasında; “Ankara’da kaybettiğimiz onlarca canımızı saygıyla anıyor, yapılan saldırıyı nefret kınıyoruz. Yaşananlar tarihin tekerrürüdür. Ankara’da yaşananlar, 1915’de yaşanan Ermeni soykırımının tekerrürüdür. 1925’de yaşanan katliamın, 1938’de yaşanan katliamın, 1990’larda yaşanan katliamların, Sivas katliamının, 19 aralık katliamının devamıdır. Bu bir devlet politikasıdır. Faşist Türk devleti Osmanlıdan devir aldığı katliamcı, soykırımcı geleneğini devam ediyor” belirlemesin
de bulundu. Yaşanan katliamın sorumlusunun aynı zamanda Emperyalist devletlerin bir politikası olduğunu vurgulayan Gürcan “Türk devleti bir maşadır,  bu katliamın esas sorumlusu Emperyalist devletlerdir, ABD’dir, Rusya’dır, Almanya’dır. Kısacası tüm emperyalist güçler bu katliamın baş sorumlularıdır. Türk devleti bir taraftan katliamlarla saldırırken, diğer taraftan binlerce insanı cezaevlerine tıkamaktadır, Abdullah Öcalan örneğinde olduğu gibi, yüzlerce politik tutsağı hücrelere kapamaktadır. Fakat aynı politikaları bugün Alman devleti sürdürmektedir. Rojava’da faşist IŞİD’e karşı savaşan, IŞİD’in gerçekleştirdiği katliamları Almanya’da yüzbinlerce insanla protesto eden devrimcileri, ilericileri, yurtseverleri tutuklayarak cezaevlerine tıkamaktadır. Tıpkı ATİK aktivistlerine yönelik yapılan tutuklamalar gibi, NAV-DEM yöneticilerine yapılanlar gibi. Bunun için Alman devletinin bu tutumunu da burada bir kez daha kınıyoruz
” diyerek konuşmasını sonuçlandırdı.koln_ankara_protest2
Ardından Yeni Kadın adına Selda Sarici konuştu. Konuşmasını Almanca yapan Sarici, yaşanan katliamın Türk devletinin faşist bir saldırısı olduğunu, onlarca kadının, gencin, işçi ve emekçinin hayatını kaybettiğini ve kadınlar olarak bunun hesabını sormak için güçlü bir şekilde sokağa çıkamaya çağırdı. Selda Sarici “bu katliamın sorumlusu faşist TC’dir. HDP çatısı altında birleşenlerin, sendikacıların, demokratik örgütlerin düzenlediği barış yürüyüşüne saldıran faşist TC barışın düşmanı olduğunu bir kez daha ispatladı. Bunun için herkesi faşist TC’nin katliamcı politikalarına karşı mücadele etmeye çağırıyoruz” diyerek konuşmasını sonuçlandırdı.
Mitingde SKB adına konuşan Ayşe Yumli Yeter ise yaşanan katliamın Amed, Suruç’un devamı olduğunu belirterek, “ bu yaşanan katliam barışa, kardeşliğe ve dayanışmaya yönelik gerçekleştirilmiştir” diyerek konuşmasın sonlandırdı. Başlangıç alanında BİR-KAR adına da bir konuşma yapıldıktan sonra toplu yürüyüşe geçildi.
Friesinplatz’da bitiş mitingi düzenlendi. Burada konuşan  NAV-DEM Eşbaşkanı Yüksel Koç ise Ankara katliamda yaşamını yitirenleri andıklarını belirterek, şunları söyledi: “16 yıl önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik yapılan uluslararası komplocuların temsil ettiği zihniyet ile bugün Ankara’da katliam yapanlar aynıdır. Bu saldırı Ortadoğu ve Rojava’da hayat bulan Öcalan’ın paradigmasına yöneliktir. Buna karşı çıkmak için herkesi sokaklara çağırıyoruz.
Mitinge Türkiye’den gelerek katılan HDK Eşsözcüsü Sebahat Tuncel, kendilerine yönelik katliam yapanları tanıdıklarını belirterek, “Biz bu katliamı yapanları iyi tanıyoruz. Ağrı, Amed, Suruç’ta katliam yapanlarla aynı zihniyetteler. Bu zihniyet 90 yıllık cumhuriyet tarihinden bu yana bize katliam yapıyorlar. Bu katliamcılar, AKP hükümeti tarafından korunuyor. Bunlarda bizi çok iyi tanıyorlar. Asla geri adım atmayacağız. Biz Şex Saitlerin, Seyid Rızaların torunlarıyız. Asla teslim olmayacağız, AKP’ye biat etmeyeceğiz. Bunlardan hesap soracağız” dedi.
Yürüyüş boyunca kitleler yoğun bir şekilde attıkları sloganlarla yaşanan katliamı Köln sokaklarındaki Alman kitlesine ve göçmenlere duyurmaya çalıştılar.