Home , Avrupa , Hamburg'ta 12 Haziran Seçimleri Konulu Panel Yapıldı

Hamburg'ta 12 Haziran Seçimleri Konulu Panel Yapıldı

HAMBURG | 16 – 05 – 2011 | Avrupa genelinde Türkiye ve T. Kürdistanın’daki güncel gelişmelere ve 12 Haziran seçimlere ilişkin Avrupa genelinde düzenlenen panellerden biri de 14 Mayıs tarininde Hamburg’ta yapıldı.

BDP Milletvekili Osman Özçelik, YEK-KOM, PARTİZAN, AGİF ve Avrupa Barış Meclisi temsilcilerinin katıldığı panelde devrim ve özgürlük mücadelelerinde şehit düşünler anısına yapılan saygı duruşunun ardından ilk sözü BDP milletvekili Osman Özçelik aldı.

Osman Özçelik: Demokrasi güçlerinin biraraya gelmesi önemli

Özçelik, 12 Haziran seçimlerinin ülkede yeni bir dönemin başlangıcı olabileceğini belirterek başladığı konuşmasında, seçime hangi şartlar ve nasıl bir anayasa ile gidildiği üzerine durdu. Seçim yasasının halkın özgür iradesinin meclise yansımasının önünde öngel olduğunu belirten Özçelik konuşmasına şöyle devam etti: „Anayasa’da var olan yüzde 10’luk seçim barajının amacı Türkiye’de mualif kesimlerin devrimcilerin, sosyalistlerin, komünistlerin ve Kürtlerin meclise girmesinin engellenmesidir.“ Oluşturulan bloğun kendileri için çok önemli olduğunu, bunun Türkiye cephesinde önemli gelişmelere yol açabileceğine inandıklarını belirten Özçelik, sol ve demokrasi güçleriyle birlikte bu seçime girmelerinin kendilerini çok mutlu ettiğini de sözlerine ekledi. Çok eşitsiz şartlarda bir seçime girdiklerini ama buna rağmen geçen döneme oranla oylarını artıracaklarını ve 35 civarında bir milletvekili çıkartmaya hedeflediklerini söyledikten sonra, Türkiye ve T. Kürdistanın’da seçim faaliyeti yürüten insanları ciddi ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu, bu nedenle de buradan yapılabilecek her türlü maddi desteğin çok önemli olduğunu belirterek sözlerini bitirdi.

Partizan: Reformist anlayışla değil imha saldırılarına karşı durmak için

Ardından söz alan Partizan Temsilcisi ise söze ilk olarak Türkiye’de bugün emekçi ve yoksul kesimlerin içinde bulunduğu durumu, halka ve işçi sınıfına yapılan saldırıları anlatarak başladı.

Türkiye’nin ekonomik, askeri ve siyasal olarak yeniden bir yapılanma içerisinde olduğunu belirttikten sonra, Ergenekon dava sürecinin kullanılarak orduda ve bürokraside yeniden yapılanmaya gidildiğini belirtti.

Kendilerinin seçimi ve parlementoyu sorunların çözüm yeri olarak görmediklerini, bu yönüyle reformist anlayıslardan ayrıldıklarını, bu nedenle de blok içerisinde yer almadıklarını belirtikten sonra, Kürt halkına yönelik yapılan yok sayma ve imha saldırılarının karşısında durmak için BDP adaylarını desteklediklerini belirterek sözlerini sonlandırdı.

AGİF: Seçimler cepheyi oluşturmaya yardımcı olabilir

Üçüncü olarak söz alan AGİF temsilcisi ise, T. Kürdistanın’da 25 yıldır bir savaşın sürdüğünü ama ne yazık ki Türkiye cephesinde devrimciler olarak bu sürece yanıt olamadıklarını, 2. bir cephenin oluşturulamadığını belirttikten sonra, bu seçimlerin bu cephenin oluşmasına yardımcı olabileceğinin altını çizdi. Temsilci son olarak kendilerinin T. Kürdistanın’da BDP adaylarını, batıda ise sosyalist adayları desteklediklerini belirtti.

Yüksel Koç: Seçim faaliyetlerine yardımcı olalım

Son sözü alan YEK-KOM başkanı Yüksel Koç ise; sözlerine Türkiyeli ve T. Kürdistan’lı kurumlar olarak burada bu kadar az insanın bulunuyor olmasının kendilerinin bir ayıbı olduğunu belirterek sözlerine başladı. Bu durumun ancak dönemsel politikaların doğru olarak ele alınarak aşılabileceğini belirttikten sonra, blok olarak ne kadar çok insanı düzenden koparıp alabilirsek bunun bir kazanç olacağını söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı: „Bizim görevimiz burada ülkede seçim faaliyeti yürüten insanlara nasıl yardımcı olabileceğimizi tartışmak olmalıdır ve bu tartışmalar sonucunda pratik adımlar atmalıyız. Bunun için herkese önemli görevler düşüyor“ diyerek sözlirini tamamladı.

Moderatörlüğünü Avrupa Barış Meclisi Üyesi İrfan Cüre’nin yaptığı panele yaklaşık 80 kişi katıldı. Panel gelen soruların cevaplanmasının ardından sonlandırıldı.