Anasayfa , Haberler , KÖLN: Hapishanelerde Devlet Terörüne Son

KÖLN: Hapishanelerde Devlet Terörüne Son

KÖLN|29.12.2021| Almanya’nın Köln kentinde Avrupa Demokratik Güç Birliği’nin (ADGB) çağrısı ile dün yapılan miting, saat 16.00’da Bahnhofvorplatz’da başladı. Zındanlarda Garibe Gezer’in hayatını kaybetmesi ile başlayan tutsak katliamlarına ve tutsaklara dönük uygulanan tecrit, işkence, insanlık dışı uygulamalara  dikkat çekildi.

Mitingde ADGB adına konuşma yapan Süleyman Gürcan şunları söyledi: “Son bir ayda  işkence sonucu ve tedavi edilmedikleri için cezaevlerinde 7 tutsak hayatını kaybetti. Bu AKP-MHP rejiminin politik tutsaklara dönük tutumunun bir göstergesidir. Avrupa Demokratik Güç Birliği olarak herkesi cezaevlerinde bulunan tüm politik tutsakların sesi olmaya çağırıyoruz’ dedi.

Sürgünde yaşayan HDP eski Milletvekili Nursel Aydoğan da burada bir konuşma yaptı. Aydoğan, “Bir ülkenin demokratik olup olmadığını bilmek istiyorsanız, o ülkenin cezaevlerine bakmalısınız. Cezaevleri o ülkenin aynasıdır. Bugün Türkiye’de cezaevlerinde on bini aşkın politik tutsak var. Gün geçmiyor ki cezaevlerinden ölüm, işkence, insan hakları ihlali  haberi gelmesin. Faşist Erdoğan-Bahçeli hükümeti büyük bir yalana sığınarak Türkiye’de demokrasi olduğunu söylüyor. Fakat cezaevleri tablosundan hareketle şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Türkiye’de demokrasi yok. Türkiye’de faşist bir iktidar ve faşizm var” dedi.

Mitingde Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin cezaevlerindeki katliam ve işkencelere dönük yaptığı  açıklamada okundu. Cezaevlerinde uygulanan işkence ve katliam politikalarının sonucu olarak son bir ayda Garibe Gezer’in ölümü  ile başlayan süreçte 7 tutsağın  katledildiği vurgulanan açıklamada, başta Aysel Tuğluk olmak üzere bütün hasta tutsakların derhal bırakılması talep edildi.

Miting, 8 Ocak’ta NRW çapında katılımlarla Düsseldorf’ta yapılacak Paris Katliamı’nı protesto yürüyüşüne katılım çağrısı ile sonlandırıldı.