Anasayfa , Haberler , Kobanê soruşturması: 17 HDP’li tutuklandı

Kobanê soruşturması: 17 HDP’li tutuklandı

Haber Merkezi | 02.10.2020 |“Kobanê soruşturması” kapsamında 8 gündür gözaltında tutulan 17 HDP’li tutuklandı. Tutuklamaya “kaçma şüphesi” gerekçe gösterildi. HDP’liler adliye önünde tutuklamaya “Dün yılmadık, bugün de yılmayacağız” diyerek tepki gösterdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Kobanê soruşturması” kapsamında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve eski milletvekillerine yönelik yapılan operasyonda 25 Eylül’de gözaltına alınan 20 siyasetçiden 17’si tutuklandı.
17 TUTUKLAMA
Tutuklanan isimler şöyle: “HDP Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, eski milletvekili Ayla Akat Aka, BDP eski Eş Genel Başkanı ve milletvekili Emine Ayna, HDP eski MYK üyeleri Bircan Yorulmaz, , Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Parmaksız, Pervin Oduncu, İsmail Şengün ve Cihan Erdal, HDP eski Genel Saymanı Zeki Çelik, HDP RTÜK üyesi Ali Ürküt ve eski milletvekili Prof. Dr. Emine Beyza Üstün.”
İmralı Heyeti Üyesi ve HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP eski MYK üyesi Gülfer Akkaya ve HDP eski Milletvekili Altan Tan, adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.
AVUKATLAR SALONA ALINMADI
Mahkeme başkanı, duruşma salonuna avukatları çağırmadan kararı okudu. Avukatlar ve adliyede bulunan milletvekilleri, bu duruma “savunma susmayacak”, “HDP susmadı susmayacak” sloganı atarak tepki gösterdi.
SKANDAL KAÇMA GEREKÇESİ
Avukatların alınmadığı salonda siyasetçilerin yüzüne okunan kararda, tutuklamaya “kaçma şüphesi” gerekçe gösterildi. Kararda, “Atılı suçlar için kanunda ön görülen cezanın alt ve üst sınırı dikkate alındığında, hayatın olağan akışı içinde kaçma şüphesi oluştuğu” ve “Şüphelilerin salıverilmesi halinde dosya kapsamında ifadelerine başvuruların tarafların beyanlarına etki edebilmesi ihtimalinin varlığı” gerekçe gösterildi.
Kararda tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu da ileri sürüldü.
AVUKAT VE VEKİLLERE ŞİDDET
Kararın açıklanmasının ardından avukatlar müvekkillerine ihtiyacı olan eşyalarını ulaştırmak istedi. Ancak adliye koridorunda barikat kuran polisler, avukatlara fiziki müdahalede bulundu. Bunun üzerine milletvekilleri de polis barikatını aşarak, tutuklanan siyasetçilere ulaşmak istedi. Polis avukatlara ve milletvekillerine fiziki şiddet uyguladı.
ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA
Kararın ardından HDP milletvekilleri, Ankara Adliyesi C Kapısı önünde açıklama yaptı. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, şunları söyledi: “Arkadaşlarımıza bayat yemek verildi. Arkadaşlarımıza eşyalarını dahi vermemize müsaade edilmedi. İşte AKP-MHP’nin kurduğu tek adam rejiminin sivil görünümlü polis eliyle darbesini bir kez daha yaşadık. Bizler dün de yılmadık, bugün de yılmayacağız. İster Meclis’te ister belediyelerimize ister halk örgütlülüklerimize müdahale etsinler, biz taviz vermeyeceğiz. HDP kazanacak, demokrasi güçleri kazanacak. AKP-MHP iktidarı tarihin çöplüğüne gömülecektir.”
Açıklamanın ardından polis milletvekillerinin de aralarında bulunduğu gruba müdahale etti. Milletvekilleri ve polis arasında yaşanan gerginlik sonrası, grup “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla adliye önünden ayrıldı.

NE OLMUŞTU?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da tutuklu bulunduğu 2014’teki düzenlenen Kobanê eylemlerine ilişkin soruşturması kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 5-9 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobanê eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti. Soruşturma kapsamında sabaha karşı Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’nin evine baskın düzenleyen polisler, evde arama yaptı. Bilgen, gözaltına alınmıştı.(MA)