Anasayfa , Avrupa , GÖZALTINDA KAYBEDİLENLER İÇİN, 600 HAFTADIR SÜREN ADALET ARAYIŞI

GÖZALTINDA KAYBEDİLENLER İÇİN, 600 HAFTADIR SÜREN ADALET ARAYIŞI

                                                                                   

yeni-kadin-logo 

Türkiye’de devletin insanları zorla kaybetmesinin tarihi Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar uzansa da, bu suçun çok daha yaygın bir biçimde uygulanışı 1980 – 1990 larda yaşanmıştır.

12 Eylül AFC sonrası Türkiyesinde, gözaltında kaybedilenlerin yakınlarının bütün aramaları neticesiz kalıyor, tanıklar olmasına rağmen, gittikleri her kapıdan aldıkları cevap aynı oluyordu. “Bizde yok!”

12 Eylül 1980 darbesinden bugüne, İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre, 1300’ün üzerinde insan kaybedildi ve çoğunun durumları hakkında hala bilgi alınamadı.

 

     Cumartesi Anaları/ İnsanları

Gözaltında kaybedilenlerin yakınları, 27 Mayıs 1995 Cumartesi günü itibariyle, her Cumartesi İstanbul İstiklal Caddesi Galatasaray Lisesi önünde sessiz oturma eylemiyle adalet arayışını başlattılar.

Eylemlerin 170. haftası itibariyle (15 Ağustos 1998), 30 hafta aralıksız devam eden devlet güçlerinin vahşice saldırıları/ engellemeleri sonucu, 200. haftada eylemlere bir süreliğine ara verildi (13 Mart 1999). 31 Ocak 2009’da tekrar toplanarak adalet arayışlarına devam ettiler. Ailelerin başlıca talepleri; “Kayıpların devlet arşivlerinde kayıtlı olan akıbetlerinin açıklanması, faillerin yargılanması, Türk Ceza Kanunu’nda zorla kaybetme suçunun zaman aşımına uğramayacak şekilde düzenlenmesi ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Gözaltında Kayıplar Sözleşmesi’ni imzalamasıdır.”

 

     600 Haftadır Süren Adalet Arayışı

Bugün Cumartesi Anaları/İnsanları, gözaltında kaybedilenler için sürdürdükleri adalet arayışının 600. sünü gerçekleştiriyorlar. İlerleyen yaşların getirdiği fiziksel rahatsızlıklara aldırmaksızın, bir taraftan devlet güçlerinin saldırısına, diğer taraftan her türlü hava şartına rağmen büyük bir irade, inanç ve sebatla süren mücadelede tam 600 hafta… Yatağa düştüğü son günlere kadar meydandan ayrılmayan, ama oğlunun akıbetini öğrenemeden 105 yaşında yaşama veda eden Berfo Ana gibi, bazıları bugün artık aralarında yok. Ama, yakınları gözaltında kaybedildiğinde henüz çocuk olanlar, bugün birer yetişkin genç olarak Galatasaray önünde adalet arayışını sürdürüyorlar. Herşeye rağmen, “yitirdiğine inanmamak ve beklemek” onların ortak umudu .. Her türlü zorluğa rağmen büyük bir irade ve inançla 600 haftadır süren bu mücadelenin önünde saygıyla eğiliyoruz.

 

     “Hurşit Külter Nerede?”

Kaybedilen yakınlarının akıbetini öğrenmek ve bir ananın daha bağrı boş kalmasın diye koşuyorlardı 600 haftadır her Cumartesi Galatasaray önüne… Ama olmadı… “Gözaltında kaybetmeler bizim dönemimizde yaşanmadı” diyen Tayyip Erdoğan’a sesleniyorlar şimdi… “Hurşit Külter nerede?”…     27 Mayıs günü gözaltına alınan, ancak alındığı kabul edilmeyen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’in akıbetini soruyorlar diğerleri ile birlikte… Tüm başvurulara/ soruşturmalara rağmen 120 gündür Hurşit Külter’den hiçbir haber alınamamakta…

 

   “’90’lardaki gibi”

Aradan yaklaşık 4 ay geçmesine rağmen Şırnak Valiliği tarafından yapılan tek açıklama “Söz konusu şahıs emniyet birimlerimiz tarafından gözaltına alınmamıştır.” şeklinde. Tıpkı 90’lı yıllardaki gibi…

Oysa; 27 Mayıs’ta “BÖF” adlı, özel harekatçılara ait Twitter hesabından, Hurşit Külter’in gözaltına alındığına dair fotoğraflar paylaşılmış, daha sonra bu paylaşım geri çekilmişti. Külter ise, ailesine gönderdiği son mesajında “Almaya geldiler… Etrafım sarıldı… Hakkınızı helal edin” diye yazmıştı.

Cumartesi analarının/ insanlarının 31 yıldır devam eden adalet arayışına rağmen, henüz 90 larda kaybedilenlerin çoğunun akıbeti belli olmadan, Hurşit Külter ile birlikte gözaltında kaybetmeler bir kez daha Türkiye’nin gündemine girmiş oldu.

Tarih tanıktır ki; halka zulmedenler, “kaybettikleri” oranda kaybetmiştirler… TC faşizminin de bu sondan kaçması mümkün olmayacaktır.

 

  • Gözaltında Kaybedilenlerin Akıbeti Açıklansın, Suçlular Yargılansın!

cumartesi-anneleri-bildirisi