Anasayfa , Avrupa , Kobanê ile dayanışma sürüyor

Kobanê ile dayanışma sürüyor

IMG_7715INNSBRUCK |24 – 11 – 2014| Yaklaşık bir ay önce Yeşiller Partisi Milletvekili ve Avusturya Parlamentosu’nda kadın sözcüsü olan Kürt asıllı Aygül Berivan Aslan Avusturya Parlamentosunun oluşturduğu bir heyet ile Suruç’a, Kobanê’de gelişen olayları gözlemlemek üzere gitmişti.

Özellikle bu ziyaretten sonra şahsına gelişen ve yaklaşık bir aydır var olan karalama ve tehditlere rağmen Avusturya’da Demokratik Güçbirliği Platformu’nun da desteklediği Aygül Berivan Aslan Kürt ve Ezidi Halkı ile dayanışma ve yardım çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yeşiller Partisi’nin organize ettiği bu etkinliğe Avusturyalı ve Türkiyeli kurumlar katılım sağladı. Berivan Aslan bu süreç başladığında parlamentoda yaptığı ilk konuşmasında, kendi partisinden hariç parlamentoda yeri olan diğer partilerinde duyarlı davrandığını belirtti. Bölgeden uzak olduğundan dolayı kafasında şekillendirdiği ortamın gerçekle örtüşmediğini belirten Aslan, Kobanê halkının sergilediği direniş ruhuna hayran kaldığını söyledi.

Çadır kentlerini ziyaret ettiklerinde sayı olarak yaklaşık 6 bin insanın 800 çadır’a dağıtıldığını söyleyen Aslan, bu 800 çadırların salt 100’ünün AKP tarafından finanse edildiğini söyledi. Devletin bu konuda zayıf kaldığını, İŞİD militanlarını finanse etmek üzere bazı kampları işlettiğini belirten Aslan, diğer yandan yerel halkın oluşturduğu inisiyatiflerin bu konuda devletin göstermesi gereken ilgi ve dayanışmayı gösterdiğinin altını çizdi.

Sunumunun ardından çeşitli demokratik kitle örgütü ve sivil toplum kuruluşlarından gelenlerin sorularını alan Aslan, Avusturya devletinin halen İŞİD konusunda bir tavır geliştirmediğini, ayrıca son süreçte gündeme oturan İslam Yasası’nın (İslam Gesetz) Avusturya’da sağcı parti FPÖ ve ÖVP’nin estirdiği İslam-fobisi ile beslendiğini vurguladı. Her müslümanın İŞİD olmadığına özel bir vurgu yapan Aslan, diğer taraftan Avrupa devletlerinin İŞİD’in Avrupa örgütlenmesine karşın bir tavır geliştirmesinin ve bunun tüm Müslümanları değil, radikalleri kapsaması gerektiğinin altını çizdi.