Anasayfa , Haberler , Katile tutuklama yok!

Katile tutuklama yok!

sarisülükANKARA |26-05-2014 |  Ethem Sarısülük’ü katleden polis Ahmet Şahbaz’ın “yargılandığı” davanın 5. duruşması bugün görüldü. Katil Ahmet Şahbaz’ın da geldiği duruşmada olaya daair görüntülerin ayrıntılı incelenmesine rağmen tutuklama talebi reddedildi ve dava 7 Temmuz’a ertelendi.

 

Duruşma salonunda kolluk yığınağı

Katil polis Ahmet Şahbaz’ın getirildiği duruşmanın yapılacağı 6. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna jandarma ve sivil polisler yığıldı. Sarısülük ailesinin ve avukatların, salondaki kolluk yığınağından kaynaklı rahat bir şekilde davayı takip edemeyeceğinin söylenmesi ve güvenlik adı altında yapılanların sağlıklı bir duruşmayı engellediği söylense de mahkeme heyeti duruşmaya devam etti.

Sarısülük’ün avukatlarından biri “Evet bir güvenlik sağlanmalı. O da hukukun güvenliği. Mahkeme heyetini göremiyorum, sanığı göremiyorum, buradan nasıl adalet bekleyeceğiz” diyerek tepkisini gösterdi.

Sanık avukatı duruşmanın kapalı olması için koşulların oluştuğunu belirterek kapalılık talep etti. Av. Kazım Bayraktar ise şimdiye kadar kapalı olması için hiçbir neden olmadığı, üstelik salondaki kitleyi dışarıya çıkarmanın mümkün olmayacağını ve bunun bilindiği için kapalılık talep edildiğini söyledi.

Ayrıca Sarısülük’ün avukatlarının mahkeme başkanından “salonda silahlı sivil polis var mı, varsa çıksın” duyurusunu yapmasını talep etti. Mahkeme başkanı da duyuruyu salona yaptı ama kimse üzerine alınmadı.

 

Mahkeme başkanı katile defalarca susma hakkını hatırlattı!

Duruşmada Ahmet Şahbaz’a ifadesini vermesi için söz verildi. Ancak Şahbaz Savcılıkta verdiği ifadeyi aynen tekrar ettiğini söyleyerek, mahkemede ifade vermedi.

Sarısülük’ün avukatları Ahmet Şahbaz’ın 2 Haziran’da hazırlanan bir belgede bulunan imzanın kendisine ait olup olmadığını sordu. Mahkeme başkanı en son soruyu sormak zorunda kaldı ve Şahbaz imzanın kendisine ait olduğunu söyledi. Sarısülük’ün avukatları bunun öyle kolay geçiştirilebilecek bir ayrıntı olmadığı belirterek, Şahbaz’ın daha önce ifadesinde olayı 2 gün sonra televizyonda gördüğünü söylediğini ve bu durumda imzalanan belgenin zamanıyla çeliştiğini, Şahbaz’ın yalan söylediğini belirtti.

Katil sanığın avukatı Şahbaz’ın susma hakkını kullanacağını belirtti. Sarısülük’ün avukatları ise susma hakkını kullansa bile sorularını soracaklarını belirterek sorulara başladı. Mahkeme başkanı ise katile yönelen neredeyse bütün sorularda susma hakkının olduğunu hatırlatarak, mahkeme salonundakilerin tepkisini çekti. Sarısülük’ün avukatları şu soruları sordu; “Ethem’i vurup kaçtıktan sonra nereye gittin, hastaneye kim götürdü?”, “Ambulansta tek miydin?”, “Kaçtıktan sonra kaskını çıkardın mı”, “Hangi amirinin yanına gittin, o amir sana ne dedi?”, “Hastaneye saat kaçta gittin?”, “Kaç kere rapor aldın?”, “Silahı hangi tarihte teslim ettin?”, “2 Haziran’da sen tescil edildikten sonra 24 Haziran’a kadar nerede kaldın?”.

Ahmet Şahbaz ise bütün soruları “susma hakkımı kullanıyorum” diyerek yanıtladı. Sanığın bu tavrına mahkeme salonundan ve özellikle Ethem’in annesi Sayfi Anadan tepki aldı.

 

2.jpg

 

Avukatlar belge ve görüntülerle katilin tutuklanmasını talep etti!

Sorgunun ardından Sarısülük’ün avukatları söz aldı. Av. Evrim Hakverdi ailenin avukatı olduğunu ve başından beri olayın takipçisi olduğunu söyleyerek ailenin nasıl mağdur edildiğini anlattı. Ayrıca Hakverdi olay yeri incelemesinde kendilerinin de çağrıldığını ancak orada olayla ilgisi olan birinin o gün kendilerine söylenmediğini, olaya dair fotoğrafların flulaştırıldığını ve olayı çeken mobeselerle o anda nasıl oynandığını söyleyerek delillerin karartıldığını belirtti.  Yalnızca bu durumlardan dolayı bile Şahbaz’ın tutuklanması gerektiğini talep etti.

Hakverdi’nin ardından başka bir avukat söz alarak, Ahmet Şahbaz için olayın ardından toplanan 30 emniyet müdürünün ortak bir belge hazırlayarak delilleri karartığı ve Şahbaz’ı koruma kararı aldıklarını belirtti. Bu sebeple de Şahbaz’ın tutuklanmasını talep etti.

Avukatın ardından Av. Bülent Teoman Özkan olayın görüntülerini mahkeme heyetine izletti. Ethem vurulduktan sonra hemen internete düşen görüntülerin yanı sıra, mobese görüntüleri ve Şahbaz’ın “çektim sıktım üç tane” dediği görüntüler de izletildi. Özkan görüntülerde katilin korunma duygusuyla değil, kaçabileceği ve diğer polislere yakın olduğu halde eylemcilere kin güderek ve düşmanca bir şekilde silah sıktığını söyledi. Ayrıca olayın ardından Şahbaz’ın amirine “çektim sıktım üç tane” dediğini hatırlatarak durumun nasıl da soğukkanlı şekilde işlenmiş bir cinayet olduğunu belirtti.

 

Mahkeme başkanına ÖSS’yi protesto ettiği için tutukladığı öğrenciler hatırlatıldı!

Özkan mahkeme başkanına 2009 yılında ÖSS protestolarına katılan öğrencilerini yine kendisinin tutuklattığını hatırlatarak, sadece bir protestoda bile tutuklama verdiğini, açık bir cinayet olan bu olayda da tutuklama vermesi gerektiği söyledi.

Sanık avukatı ise tutuklamanın gerçekleştirilemeyeceğini ve Şahbaz’ın artık duruşmaya geldiği, bundan sonrakilere gelme zorunluluğunun kalkması gerektiğini talep etti.

Mahkeme heyeti ise duruşma sonunda, Şahbaz’ın duruşmalara katılma zorunluluğunun devamına, gelmediği taktirde tutuklanacağına, adli kontrol uygulandığından ve kaçma gibi bir durum olmayacağından tutuklanma talebinin reddine karar verdi. Duruşma 7 Temmuz’a ertelendi.

Tutuklama talebinin reddinden sonra, Sarısülük ailesi Şahbaz’ın olduğu yere yöneldi ve oraya su şişeleri fırlattı. Jandarmalar da kardeş İkrar Sarısülük’ü darp etti.  Mahkeme heyeti hemen salondan çıkarken, kolluk adeta etten duvar ördü ve katil polisi oradan kaçırdı. Salondaki kitle “anaların öfkesi katilleri boğacak”, “katil devlet hesap verecek” vb. sloganları haykırdı.

 

Adliye önünde büyüyen öfke

Mahkeme salonunda bunlar yaşanırken adliye önünde de sabah saatlerinden itibaren Ankara Dayanışması’nın çağrısıyla toplanma oldu. YDG de  “Bu dava senin davan Ethem için ayağa kalk” pankartıyla katılırken, Partizan da hem duruşma salonunda hem de adliye önünde yerini aldı. Dava duruşma salonunda görülürken, dışarıda bekleyen kitle de sloganlarla türkülerle marşlarla bekleyişini sürdürdü.

“Katil devlet hesap verecek”, “Ethem yoldaş ölümsüzdür”,” Ahmet Şahbaz ölümlüdür” sloganlarını sık sık atan kitle mahkemeden çıkan avukatları ve aileyi “Devrimci avukatlar onurumuzdur” sloganlarıyla karşıladı. Davayla ilgili bilgi veren avukat Kazım Bayraktar’ın konuşmasının ardından Ethem Sarısülük’ün annesi söz aldı. Anne Sayfi Sarısülük ,”Sabah gelirken umutluydum ama şimdi umudum kırıldı. Ethem’imi alıp gidemedim, Ethem’i almaya gelmiştim.” dedi.

Sayfi Sarısülük’ün ardından Ethem’in abisi Mustafa Sarısülük söz aldı. Sarısülük konuşmasında “Silahlı terör örgütü polis teşkilatının bizim açımızdan hükmü verilmiştir” diyen Sarısülük, “Halklara yönelik bir adalet çıkmayacaktır buradan” diyerek konuşmasını sonlandırıldı. Berkin Elvan’ın annesi ve babası, şehit Partizan Özgür Kemal Karabulut’un annesi Sultan Karabulut da söz alarak devletin “adaletini” ve mahkemeyi eleştirdi. Eylem,7 Temmuz Ethem’in mahkemesine yapılan çağrı ile sonlandırıldı.