Anasayfa , Dünya , Kapitalizm'in Savaş Aygıtı NATO Protesto Edildi

Kapitalizm'in Savaş Aygıtı NATO Protesto Edildi

LİZBON | 21 – 11 – 2010 | NATO karşıtı eylemciler, Cuma geç saatlerde Portekiz’in başkenti Lizbon’da sokaklara çıktı. NATO karşıtı sloganlar atan eylemciler, “NATO, kapitalizmin hizmetinde savaş demektir” yazılı pankart açtılar, Lizbon’un merkezi Camoes meydanına yürüdüler. Polis 40 eylemcinin gözaltına alındığını açıkladı.

Barışı simgeleyen giyisilerle NATO karşıtı eyleme katılan eylemciler, barış simgesi şemsiyeler açtılar. Füze savunma projesini protesto eden savaş karşıtları ‘onlar füze biz kalkan’ pankartı taşıdı.

Başka bir grup eylemciyse “NATO oyunu sona erdi” yazılı pankart önünde, Afganistan’daki sivil ölümlerine dikkat çekmek için üzerlerine kırmızı boya atarak yere uzandılar. Polisin müdahale ettiği eylemde savaş karşıtı gözaltına alındı. “NATO’ya Hayır” yazılı pankartlar sokağa çıkan bir başka grup da caddeyi trafiğe kapatmak isteyince polis şiddetiyle karşılaştı.

Polisin geniş önlem aldığı gözlenirken, akşam saat 17.00’de geniş katılımlı bir eylem gerçekleştirilmesi bekleniyor.

NATO zirvesine katılan devlet başkanlarını yanlış yolda olduğunu ifade eden Fransa barış hareketi önderlerinden Arielle Denis, “Dünya sorunlarına askeri çözüm yok ve NATO zirvesi askeri bir zirve. NATO militarizm demek. Zirvede askeri görünüşe daha sivil bakış açısı katmaya çalışılıyor. Ama bunu yapmak için neden ordu kullanalım ki” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, NATO’yu Afganistan’dan başlayarak insan haklarını koruma konusunda birşeyler yapmaya çağırdı.

En büyük kitlesel gösterilerini bugün yapacak olan NATO karşıtlarının gece boyu süren eylemlerinde ‘NATO’ya karşıyım, çünkü savaşın nedeni’, ‘NATO’yu tehdit olarak görüyorum’, ‘’Soğuk savaş bitti ama NATO’nun halen neden var olduğunu anlamış değilim” sloganları attı.

LİZBON ABLUKA ALTINDA

NATO üyesi 28 ülkenin devlet başkanları, Lizbon’un yüksek düzeyde önlem alınmış Parque das Nações bölgesine kapandı. Lizbon’da güvenlik düzeyi şimdiye kadar görülmemiş bir düzeyde. Zirvenin yapıldığı bölgedeki sokakların çoğu halka ve turistlere kapatılmış durumda.

Hava sahası trafiğe kapalı, hertaraf binlerce asker ve sivil polis tarafından çevrilmiş ve sokaklar güvenlik kameraları tarafından izleniyor. Yollar kapalı ve Lizbon sahili gezintiye yasak. Sınırlarda pasaportsuz geçişi sağlayan Schengen Anlaşması, salı gününden beri askıya alınmış durumda.

Zirve başlamadan önce savaş karşıtları Afganistan’da ölen sivillere dikkat çekmek için yerlere yatıp, gösteri düzenlemişlerdi. (Etha)