Anasayfa , Haberler , Kadınlar haykırdı: “Biji Berxwedana Surê”

Kadınlar haykırdı: “Biji Berxwedana Surê”

IMG_0124Amed: “Biji Berxwedana Sur’ê”diyen bine yakın kadın bugün Amed’te bir araya geldi.

“Ölümden değil yaşamdan yanayız” kampanyası ile devletin T. Kürdistanı’nda yaptığı abluka ve katliama dikkat çeken kadınlar bugün Amed’ten abluka altındaki Sur, Nusaybin, Cizre ve Silobi’ye ses verdi.

Türkiye’nin İstanbul, Ankara, İzmir, Anada, Mersin ve dah bir çok ilinden Amed’e dün yola çıkan yüzlerce kadın polisin tüm engellemelerine rağmen öğle saatlerinde Amed Sümerpark’ta Amed’li kadınlarla slogan ve zılgıtlarını buluşturdu.

Bugün Sur’a yapılan yoğun bombardıman altında şehre giren kadınlar Sümerpark girişinde buluşarak parkın merkezine doğru “Biji yekitina jinan”, “Biji Berxwedana Surê”, “Kadınlar isyanda Sur içi ayakta” vb sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. “Ölümden değil yaşamdan yanayız Yaşam ve hakikat hakkımızı savunuyoruz” pankartı arkasında bir araya gelen kadınların öfke ve coşkusu bombardıma tutulmuş Sur’a kadınlardan selam oldu.

 

“Biz kadınlar Cizre’nin tanığıyız”

Nöbet çadırına varan kadınları burada Gülten Kışanak kısa bir konuşma ile selamladı. Ardından kadınlar  adına  Kürtçe-Türkçe bir basın açıklaması okundu. Türkçe açıklamayı, Öznur Subaşı tarafından okundu. Subaşı, eylül ayında “biz kadınlar Cizre’nin tanığıyız” dedikten sonra çok fazla abluka ve ölüm gördükleri, yüreklilerine çok acı ekleyerek bugün buraya geldiklerini dile getirdi. Subaşı, geldikleri şehrileri sayarak devlet tarafından kuşatılmış şehirlere, sev vermek için geldiklerini ve adalet ve hakikate sırt çevirmeyeceklerini belirterek, birlikte yaşamı inşa edebilmek için adil bir barış ve bunun için de karşılıklı güven ortamına ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

IMG 0123Subaşı, ölüme karşı #barışa1000kadın olduklarını ve bu vahşeti kabul etmediklerini ifade ederek, “Biz hayatına sahip çıkmanın ne  demnek olduğu iyi bile kadınlar olarak bugün burada yaşama, yaşam alanlaına sahip çıkanlarla omuz omuza savaşın tanığıyoz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

 

“Canlı kalkan olmaya hazırız”

HDP Milletvekillerinden Çağlar Demirel yaşananları özetleyerek devlet bir yaşam koridoru açmadığını, Cizre’de bir Madımak yaşatıldığını belirterek, “Biz onlara canlı kalkan olmaya hazırız” dedi. Demirel, devletin hiçbir zaman katliamla zafer elde edemediğini ve edemeyeceği dile getirdi.

Demirel’in ardından KJA sözcüsü Ayla Ata Akat “Devlete ve erkek egemen zihniyete karşı, onlara utanın demek için buradayız” şeklinde başlayan bir konuşma yaptı.

İçlerinde Uşak, Didim, İzmir, İstanbul, Ankara, Dersim, Elazığ’tan Yeni Demokrat Kadın (YDK’) ların olduğu kadınlar forum için kapalı alana geçti. Kadınların programı direniş nöbetlerinin gezmek üzere oluşan heyetler ve Özyönetim üzerine yapılacak forum yapmak üzere ikiye ayrıldı.

Kadınlar nöbetlerine bu etkinliklerle devam edilyor.