Home , Haberler , Kadın merkezlerine ve kazanımlarına saldırı

Kadın merkezlerine ve kazanımlarına saldırı

TÜRKİYE|30.10.2017|Türkiye Kürdistan`ında gasp politikası: OHAL (Olağanüstü Hal), KHK (Kanun Hükmünde Kararname), Kayyım Kadın merkezlerine kilit vuran, kadın çalışanları işten çıkartan ve kadın merkezlerinin içeriğini değiştirerek kendi amacına hizmet edecek şekilde dizayn eden kayyımlar, 94 DBP’li belediyenin 43 kadın merkezinin çalışmalarını durdurdu.

Kadın kazanımlarına saldıran kayyımlar her il ve ilçede bulunan kadın merkezlerini kapatarak kendi amacına hizmet edecek şekilde dizayn etti. Böylece Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Mardin ve Van’da olduğu gibi kayyım atanan diğer tüm yerlerde kadınların ulaşabileceği hiçbir kadın derneği ve merkezi kalmadığı gibi belediyeler özel harekat polisleri tarafından karakola çevrildi. Kadın kazanımları bir bir yok edilmeye çalışılırken, AKP son olarak Meclis’ten müftülüklere nikah kıyma yetkisini onaylayan yasa tasarısını geçirdi. Kadınların tepkileri artarken, Kürdistan’da başlayan saldırılar tüm Türkiye’deki kadınları etkileyen bir hal aldı.

Kadın merkezinde nikah kıyıldı

AKP zihniyetinin ‘makul kadın’  modelini Kürdistanlı kadınlara dayatmaya çalışan kayyımlar Cizre ve Silopi ilçelerindeki kadın merkezlerini de bu rolü inşa etmek için kullanıyor. Kadın merkezinde nikah kıyma işlemi gerçekleştiren kayyımlar kadın merkezini AKP kadın kollarına devrederken, bu merkezlerin denetimini ise  emniyet ve jandarma amirleri yapıyor. Yine Silopi Belediyesine atanan kayyım kadın merkezine ziyaretlerini özel harekat polisleri eşliğinde geçekleştiriyor.

Kayyumlar tarafından çalışmaları durdurulan merkezler ve yerine getirilen  icraatlar şöyle:

  • Batman Belediyesi’ne atanan kayyım, Kadın Politikalar Müdürlüğü’nü, Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlayarak, Hevi Kadın Atölyesi ve Selis Kadın Merkezi’ni kapattı. Çalışanların işine son verdi. Bazı çalışanların da görev yerlerini değiştirerek kadın merkezlerinin içeriğini değiştirdi. Batman Belediyesi’nin sadece kadınlara açtığı spor kompleksi, kayyım tarafından spor merkezine çevrilerek kadınların ellinden alındı.
  • Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kadın Daire Başkanlığı çalışanları 677 sayılı KHK ile ihraç edilirken kayyım tarafından Şiddetle Mücadele Müdürlüğü’ne erkek atandı. Yine bazı kadın çalışanların görev yerleri değiştirilerek pasifize edildi.
  • Nusaybin Belediyesi’ne bağlı Kadın Politikalar Müdürü KHK ile ihraç edildi. Gulşilav Kadın Merkezi kayyım tarafından kapatıldı. ‚Jiyana Be Sinor‘ adlı Kadın Emek Projesi kayyım tarafından durduruldu.
  • Kızıltepe Belediyesi’ne bağlı Nuda Kadın Merkezi’nin tabelası kayyım tarafından indirilerek kapatıldı. Çalışanları ise işten çıkarıldı. Kadın ekonomi ve diğer kadın birimlerine görevli bulunan kadınlar KHK ile ihraç edildi. Belediyedeki birimlere alınacak kadın çalışanların AKP Gençlik ve Kadın Kolları’na üyelik şartı getirildiği iddia ediliyor. Kayyım Nuda Kadın Merkezi’nin adını Hanımeli olarak değiştirdi.
  • Derik Belediyesi’ne bağlı Peljin Kadın Merkezi çalışanları işten çıkarıldı. Ve kadın merkezinin kira sözleşmesi yenilenmeyerek kayyım tarafından kapatıldı.
  • Dargeçit Belediyesi’ne bağlı Çiçek Kadın Merkezi kayyım tarafından kapatıldı.
  • Mazıdağı Belediyesi’ne bağlı Rewşen Kadı Merkezi’nin çalışanları kayyım tarafından işten çıkarılarak kadın merkezinin hizmetleri durduruldu.
  • Van’da bütün DBP’li belediyelere kayyım atandı. Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyım, Kadın Politikalar Daire Başkanlığı’nı fes etti. Şiddet gören kadınlara destek ve hizmet veren Kadın Sığınağı’nı kapattı. Yine ‚Mor Kanatlı Turnalar‘ adlı projeyle halk otobüslerinde çalışan kadınlar, kayyım tarafından cinsiyetçi söylem ve uygulamalarla işten çıkarıldı. Kayyım ‚Kadın şoför olmaz‘ demişti.
  • Edremit Belediyesi’nde kayyım Kadın Politikalar Müdürlüğü’nün tabelasını sökerek binayı hizmet birimi haline getirdi ve birime erkek atadı. Kadın çalışanların işten çıkarılmasıyla şiddetle mücadele eden birimin çalışmaları durduruldu. Edremit’teki ‚kadın ve barış‘ isimli parkların adları değiştirildi.
  • Erciş Belediyesi’ne atanan kayyım, Kadın Politikaları Müdürlüğü’nü işlevsiz hale getirdi. Kadın çalışmalarında önemli bir proje olan ‚BukaBarane Atölyesi’ni kapattı. Kadınların ekonomi ve istihdam projelerini durdurdu. Ayrıca belediyeye bağlı Helin Şen Çocuk Kreşi de kayyım tarafından kapatıldı.
  • Rojin Kadın Yaşam Merkezi’nin adı „Kadın Yaşam Merkezi“ olarak değiştirilerek, merkezde çocuklar için Kuran kursu verilmeye başlandı. DBP’li belediye tarafından tamamıyla kadınlara özel olarak açılan Rojin Kadın Yaşam Merkezi, kayyımdan sonra erkeklere de hitap etmeye başladı. Kayyım, Mehter Takımı’na çalışmaları için Kadın Yaşam Merkezi’ni tahsis ederek bir ilke imza attı. Ayrıca daha önce kadın resimleri ile renklendirilen Rojin Kadın Yaşam Merkezi’nin içi, „Kadın Yaşam Merkezi“ olması ile birlikte 15 Temmuz resimleri ile donatıldığı öğrenildi.
  • Muradiye Belediyesi’ne atanan kayyım kreş, klinik ve ekonomi temelli kadın aş evini kapattı.
  • İpekyolu Belediyesi’ne atanan kayyım, belediyeye bağlı Kadın Hizmetler Müdürlüğü’nü kapattı. Maya Kadın Merkezi’nin proje ve hizmetleri durduruldu. Şiddetle mücadele biriminin telefonuna kayyım tarafından el konuldu. Üniversiteli kadın öğrenciler için 202 kişilik öğrenci yurdu projesi durduruldu. 2015’te Êzidî kadınlarına atfen açılan Şengal Kadın Parkı’ndaki Şengal yazısı silindi.
  • Gürpınar Belediyesi’ne kayyım belediyeye bağlı Kürtçe hizmet veren Xeyri Şinik Çocuk Kreşi’ni kapatarak kreşi ilçe müftülüğüne bağladı. Kreşin müftülüğe tahsis edilmesiyle bina Kuran kursuna çevrildi. Kreşte Kürtçe kaldırılarak Arapça harfler ve türbanlı kız çocuğu resimler konuldu. Derslikler çocukların cinsiyetine göre ayrıştırıldı. 1,5 yaşında cenazesi çuvala konup yakınları tarafından zorlukla Van’a ulaştırılan Muharrem Taş anısına yapılan Salık Merkezi de yine kapatıldı. Kadın Yaşam Merkezi KADEM’e devredildi. Kayyım eşini de çocuk kreşine müdür olarak atadı.
  • Şırnak Belediyesi’ne atanan kayyım, Zahide Kadın Merkezi ve Cudi Kültür Merkezi’nin kapısına kilit vurdu. Kadın Politikalar Müdürlüğü’nü kapatan kayyum müdürlüğe bakan sosyoloğun işine son verdi. Kayyım merkezde çalışan kadın çalışanları su birimine dağıtarak kadın çalışmalarını durdurdu.
  • Cizre Belediyesi’nde kayyım Kadın Politikalar Müdürlüğü’nü fes ederek çalışanları işten çıkardı. SitiyaZin Kadın Merkezi’ne kilit vurarak danışmanlık hizmetinden faydalanan kadınların bilgilerine el koydu. Şuan kadın merkezi aynı isimle kadın ve kültür merkezi olarak AKP Kadın Kollarına tahsis edilmiş gibi kadın çalışmaları kayyım ve AKP Kadın Kolları Başkanı tarafından yapılıyor.
  • Siirt Belediyesi’ne bağlı Kadın Politikalar Müdürlüğü çalışanları KHK ile ihraç edildi. Siirt Belediyesi’ne atanan kayyım, Kadın Politikalar Müdürlüğü’ne bağlı Berfin Kadın Merkezi’ni Kültür ve Sosyal İşer Müdürlüğü’ne bağladı, birimin yönetimini de bir erkeğe devretti.
  • Urfa Halfeti Belediyesi’nde kayyım Kadın Merkezi çalışanları işten çıkartarak belediyenin kadına yönelik şiddete karşı başvuruları kabul eden danışmanlık hizmetini sonlandırdı.
  • Ağrı Doğubayazıt Belediyesi’ne bağlı Sema Yüce Kadın Merkezi, Ayşenur Zarakolu Tıp Merkezi, kreş ve çamaşırevi kayyım tarafından kapatıldı.
  • Mersinde Akdeniz Belediyesi’ne atanan kayyım İştar Kadın Merkezi’ni kapatarak, kadın merkezini meclis kararı olmadan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağladı.
  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı’nı kapatan kayyım ardından, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’na bağlı 35’i kadın 44 personeli işten çıkardı.
  • Diyarbakır Bismil Belediyesine atanan kayyım Nujin Kadın Merkezini Evlendirme dairesine dönüştürdü.
  • Diyarbakır’da faaliyet yürüten 10 kadın merkezinin faaliyetleri tamamen durduruldu.
  • Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile Hazro Belediyesinin ortak projesi olan ‚Kadın Kurumu‘ Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyımın iptal etmesi sonucu durduruldu.

Kayyımların kadın kurumlarına saldırıları sürerken, tutuklu kadın eşbaşkanların direnişi hapishanede devam ediyor. Kayyım tarafından alternatifsiz bırakılmaya çalışılan Kürt kadınlar ise hemen her alanda kayyımın politikalarını teşhir ederek kadın kurumlarının yeninden halkın iradesi ile belediye eşbaşkanlığına taşınacak olan siyasetçiler tarafından aktifleştirileceği günün mücadelesini veriyorlar. (Jinnews)