Home , Haberler , 'Ucube' ye veda 7 Mart'ta

'Ucube' ye veda 7 Mart'ta

KARS | 20 – 02 – 2011 | Daha önce insan hakları, kültür ve siyaset cephesinde büyük tartşmalara yol açan insanlık anıtı yıkılıyor.

T.C. Başbakanı R. T. Erdoğan tarafından ‘ucube’ olarak nitelendirilen ve kaldırılması talep edilen Kars’taki İnsan Hakları Heykeli’nin yıkılması için çalışma başlatıldı.

Kars belediyesinin yıkım ihalesinin 7 Mart 2011’de yapılacağını bildirdiği açıklamada ‘yıkım’ kelimesi yerine ‘Anıtın Kaldırılması İşi’ kullanılması dikkat konusu olurken, belirtilen işin tarifi şöyle yapıldı: „Sukapı Mahallesi Üçler Mevkii’nde, mülkiyeti Maliye hazinesine ait pafta 131, ada 790, parsel 1’de bulunan yaklaşık 24,5 metre yüksekliğinde 2 adet betonarme yapı.“

İnşaasına o süreçte Ermenistan’da yapılan soykırım anıtına karşılık olarak başlanılan eser, 2006 yılındaki yapım çalışmalarının başlamasından bu yana çeşitli engellerle karşılaşırken, 30 metre yüksekliği -700 ton ağırlığıyla Ermenistan’dan da görülebilmekte. Eserin yaratıcısı heykeltraş Mehmet Aksoy ortaya çıkan bu tartışmaları sanatın devlet eliyle politize edilmesi olarak nitelendirerek „Karşı karşıya konulmuş iki parça, aslında tek bir insan ve kendi kendine karşı olmuş gibi duruyorlar. Ortada bir boşluk var. Bu, insanı ve vicdanı temsil ediyor. Savaşlardan dolayı akan gözyaşı var. Figürlerde boşlukta duran bir el var. Bu el eğer tamamlansaydı barışa ve insanlığa uzanan el olacaktı“ şeklinde bir değerlendirme yapmıştı.

Açık usulle yapılacak ihalenin şartlanmasına göre Kars İnsanlık Anıtı nın yıkımı 60 iş günü içinde tamamlanmak zorunda.