Anasayfa , Haberler , Kadın Katliamlarına İsyan, Patriarkaya İsyandır!

Kadın Katliamlarına İsyan, Patriarkaya İsyandır!

VİYANA|08.02.2022| Viyana kadın platformu, 2022’de de kadın katliamlarına karşı sokaklardalar.

2008’den beri süren ekonomik krizin halka ödettirilen faturasının, pandemiyle daha da büyümesi, toplumda psikolojik sorunların giderek artmasına neden olmakta…  Ancak patriarka, toplumda artan psikolojik rahatsızlıkların bedelini de kadınlara ödettirmekte.

İçinde bulunduğu ekonomik sorunlar nedeniyle psikolojik bunalımda olduğu iddia edilen adam, 01 Şubat Salı günü, 80 yaşındaki annesini ateşli silahla öldürdükten sonra kendisi de aynı silahla intihar etti.

8 milyon nüfusu olan Avusturya’da 2021’de 31 kadın erkekler tarafından katledilirken, 2022’nin henüz ikinci ayının başlarında üç kadın katledildi.

Viyana’da kadınlar bir kez daha 6 Şubat Pazar günü kadın katliamlarını protesto için saat 18:00’de Karlsplatz’da buluştular. “Bir kişi daha eksilmek istemiyoruz!”, “Kadın cinayetleri politiktir!”, “Öldüren Sevgi İstemiyoruz!” vb. sloganlarla tepkilerini dile getirdiler.

Kadın kurumlarının yaptkları açıklamalar ve okunan bildirilerle bir kez daha erkek şiddeti ve kadın katliamlarına dikkat çekilmeye çalışıldı.

Eylem alanında AKD adına yer alan Yeni Kadın, Komintern ve ADKH’dan arkadaşlar, yaptıkları ortak açıklamada; “Kadın Katliamlarına İsyan, Patriarkaya İsyandır! Bilindiği gibi Avusturya, yıllardır trajik ve utanç verici derecede yüksek sayıda kadın katliamlarıyla anılmakta. 2021’de  Avusturya’da 31 kadın erkekler tarafından katledildi. Katledilen her kadının ardından Viyana Kadın Platformu olarak sokaklarda isyanlarımızı haykırdık. Ancak maalesef erkek şiddetinin tüm acımasızlığıyla devam ettiği 2022’nin henüz ikinci ayının başlarında bizler yine 3. Kadın katliamına karşı öfkemizi haykırmak için; yani aynı nedenlerle bu alanda buluşmaya devam ediyoruz. Kadın örgütleri yıllardır, kadınlara yönelik şiddete karşı mücadele için, devletin yetkili kurumlarının daha fazla bütçe ayırmasını, uzman personal sayısının arttırılarak toplumsal cinsiyet içerikli eğitimlerle toplumun dönüşümü noktasında çaba harcanmasını talep ediyorlar. Ancak, mevcut sistemin siyasal kaygıları ve söylemleri, boş duyuruların veya imaj projelerinin ötesine geçmiyor. Dolayısıyla kadın cinayetleri politiktir, çünkü kadın katliamlarının nedeni mevcut sistemin kendisidir!” denildi.

Yapılan konuşmaların ardından, kitle alkışlar ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Kortejin Menschen Rechte Meydanı’na gelmesiyle, burada gerçekleştirilen kısa mitingten sonra saat 19:30 da eylem sona erdirildi.