Home , Haberler , Kadıköy'de savaş karşıtı yürüyüş

Kadıköy'de savaş karşıtı yürüyüş

etha-20130120-suriye-savas-14_displayISTANBUL |20-01-2013 | DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Kadıköy’de toplanan yüzlerce kişi, „Suriye’de emperyalist müdahaleye hayır“ dedi. Patriotların Türkiye’ye getirileceği günlerde gerçekleştirilen eylemde, „Emperyalizmin kalkanı olmayı görev sayanlara karşı mücadeleyi yükseltelim“ çağrısı yapıldı.

İSTANBUL- DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Türkiye genelinde 22 kentte eş zamanlı olarak „ABD Emperyalizminin Taşeronu Olmayacağız! Ortadoğu’nun Geleceğine Halklar Karar Versin! Suriye’de Emperyalist Müdahaleye Hayır“ sloganıyla eylemler düzenliyor. Eylemin İstanbul’daki adresi Kadıköy oldu.

Emek ve meslek örgütlerinin çağrısıyla Kadıköy Et Balık Kurumu önünde bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişi, „NATO’ya ve Patriot füzelere hayır“ pankartı arkasında toplandı. Eyleme Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Meclisi, ÖDP, TKP, CHP, BDSP, Halkevleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin de aralarında olduğu kurumlar ile direnişteki Teknopark işçileri de kendi pankartlarıyla katıldı. Savaş karşıtları, buradan Rıhtım Caddesi’nin tek şeridini trafiğe kapatarak Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş boyunca „Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak“, „Katil ABD işbirlikçi AKP“, „Katil ABD Ortadoğu’dan defol“, „AKP savaş halklar barış istiyor“, „AKP elini Suriye’den çek“, „Bıji bratiya gelan“, „Yaşasın halkların kardeşliği‘ sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından ilk olarak söz alan DİSK Bölge Temsilcisi Önder Atay, halkların savaş karşıtı mücadele birlikteliğini sürdürmesi gerektiğine işaret etti.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu ise emperyalistlerin girdiği her yerde mezhepsel iç savaş kışkırttığını belirterek, „Ortadoğu’da uygulanmakta olan emperypalist planlara rağmen güçlü bir tepki örgütlememiz, hemen bugün gerçekleştirmemiz gerekiyor. Ortadoğu’da halkların kendi kararıyla oluşacak barış ve huzur ortamını tesis etmek üzere herkese. her kuruma. her kişiye önemli görevler düşüyor“ dedi.

Kurumlar adına ortak açıklamayı KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Turgut okudu. Turgut, sözlerine „Bugün emperyalistlere, işbirlikçilerine köle olmayacağmıız haykırmaya geldik. Bugün üsleriyle, savaş uçaklarıyla, ölüm füzeleriyle gelenlere bir kez daha emperyalizme geçit yok demeye geldik. 6. Filo’yu denize dökenlerin, Commer’in arabasını ateşe verenlerin anti emperyalist kavgası devam ediyor demeye geldik“ diyerek başladı.

Turgut, Antep’de yapılacak bölge mitinginin yasaklanmasını protesto ederek, „‚Bu topraklar NATO toprağıdır‘ diyen Başbakan’a sahip olan iktidarın bu yasaklama kararında elbette şaşıracak bir şey yok“ dedi.

Turgut, ABD taşeronluğuna ve Türkiye’nin emperyalizmin güdümünde komşu ülkelerle savaşa sürüklenmesine karşı olduklarını dile getirdi. Turgut, Başbakan Erdoğan’a „Bu memleket eninde sonunda NATO’yu bu topraklardan söküp atacaktır“ diye seslendi. AKP’nin „Suriye’de baskıcı ve otoriter düzene karşı Suriye halklarını yanın olduğu“ söyleminin yalan olduğunu belirten Turgut, „Bu yalanların arkasındaki gerçek ise ABD’nin emperylasit politikalarının son halkası Suriye’de yaşanan yıkımdır. Bu yıkım Suriye halklarının kendi özgür iradeleri ve öz güçleri ile yürütecekleri demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesine yönelik bir müdahaledir“ diye konuştu.

Turgut, şöyle devam etti: „Ülkemizin NATO üsleriyle ve ABD’nin kanlı savaşa hazırlık yaptığı askeri üsleriyle kuşatılmasına, emperyalizmin Ortadoğu maşası haline getirilerek komşularıyla savaştırılmasına, kanlı tarihe ortaklık edecek bir ülkeye dönüştürülmesine asla izin vermeyeceğiz. İşbirlikçilere, emperyalizmin taşeronlarına, bu ülke topraklarını NATO toprakları sananlara, emperyalizmin kalkanı olmayı görev sayanlara karşı mücadeleyi hep birlikte yükseltelim.“(etha)