Home , Haberler , Belediye-İş Sendikası Demokratik Değişim Hareketinden Açıklama

Belediye-İş Sendikası Demokratik Değişim Hareketinden Açıklama

İSTANBUL |  | Belediye-İş Sendikası’nda 27-28 Kasım 2010 tarihlerinde sendikamızın 9. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Genel Kurul’da mevcut genel başkan ve listesi yeniden yönetime geldiler.

Sendikamızın 9. Olağan Genel Kurulu kararı alındığında Belediye İş Sendikası’nın 8 şubesi olarak Demokratik Değişim Hareketi adı altında mevcut yönetime karşı muhalif bir liste çıkarma kararı aldık. Bu kararımız sonrasında, genel kurul tarihi önceden belli olmasına karşın Genel Merkez Yönetimi tarafından genel kurul tarihi erkene alınarak muhalif listeye çalışma olanağı verilmek istenmediği ortaya çıktı.

17-18-19 Eylül 2010 tarihlerinde yapılan İşçi Kurultayı’nda, sendikamız Genel Başkanı Nihat Yurdakul’un yeni dönem için istediği yönetim yetkisinin verilmemesi ile başlayan Genel Kurul süreci 28 Kasım 2010 günü yapılan seçimlerle sona erdi.

Bu süre zarfında, sendikamızın örgütlü olduğu Türkiye’nin çeşitli illerindeki delegelerle konuşabilmek ve tartışabilmek için yürüttüğümüz çabaları engellemek amacıyla Genel Merkez Yönetimi tarafından birçok yol ve yöntem ortaya kondu. Hareketimizin dayanak noktasını bir yandan Türk İş ve AKP’ye dayandırarak yalan ve yanlış bilgilerle delegeler etki altına alınmak istendi. Diğer yandan ise delegelerle buluşmamızı engellemek için her şey yapıldı. Genel Merkez Yönetimi tarafından şube yöneticilerimizin maaşlarının ödenmemesinden kullanılan araçların yakıtlarının kesilmesine kadar her türlü yola başvuruldu.  Biliyorlardı ki bizler Belediye İş Sendikası’nda yeni bir sendikal anlayışı delegelere ulaştırmak istiyorduk. Bu noktada tüm engelleme girişimlerine karşın işçi ve delegelerimize dayanarak Türkiye’nin birçok ilinde çalışma yapmak için çaba harcadık. Yapamadığımızı ve eksik bıraktıklarımızı ise Genel Kurul’da gerçekleştirmeyi hedeflemiştik.

27-28 Kasım günlerinde yapılan Genel Kurul’da önceki süreçte karşılaştıklarımızdan farklı bir durum ortaya çıkmadığı gibi fiili saldırılara kadar varan uygulamalara maruz kaldık. Genel Merkez Yönetimi’nin Demokratik Değişim Hareketi’ne yönelik sindirme ve baskısı iki gün boyunca sürmüştür.  Genel Kurul’un ilk günü ise konuşmalar bölümünde işten atılan bir işçinin konuşmak istemesine yönelik kullanılan şiddet, akılları durduracak düzeydedir. İşçiler onları temsil etmesi gereken bir sendikal yönetimin saldırısına uğramıştır. Bu saldırı sendika içi demokraside her şeyi sayısal güç olarak gören bir anlayışı temsil etmektedir. Seçim sonuçlarının açıklandığı 28 Kasım Pazar günü saat 18:00 civarında yönetimin gözü önünde, Ordu Şube Başkanı ve İzmir 2 Nolu Şube Başkanı’nın organizasyonu ile İstanbul’dan genel kurulu izlemeye gelen onlarca işçi ve delegenin bulunduğu taraf gösterilerek “çeteler dışarı” ifadesi ile saldırıda bulunulmuştur.  Bu tutum Belediye İş Sendikası’na önderlik eden anlayışın geldiği noktayı göstermektedir.

Aydın’dan hareketimizi destekleyen ve listemizin Disiplin Kurulu’nda yer alan bir kadın üyemizi sendika şubesine sokmamakla ve işten attırmakla tehdit eden, onun işçi ve kadın kimliğine saldırılarda bulunanlar ile işçileri “çete” görenler aynı saflardadır. Belediye İş Sendikası Demokratik Değişim Hareketi olarak bizlerin işçi sınıfı içerisindeki mücadelemiz ortadadır. Sendikaların değişimi yönünde ortaya koyduğumuz iradeyi engellemek ve hareketi etkisizleştirmek amacıyla işçilerimize yapılan bu saldırıları nefretle kınıyoruz. Belediye İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu’nun gözü önünde, kendilerini destekleyen kimi delegeler tarafından, işçilere yönelik gerçekleştirilen bu saldırıların işçiler tarafından da tepkiyle karşılandığının bilinmesini istiyoruz.

Bizler Belediye İş Sendikası içinde bulunan Demokratik Değişim Hareketi olarak, Genel Kurul sürecinde mücadelemize destek veren ve bizimle birlikte hareket eden Türkiye’nin çeşitli illerinden delege ve işçilerimize, bizleri desteklemeyen ancak saygıyla dinleyen, demokratik ölçülerde bu süreci işleten herkese teşekkürü bir borç biliriz.

Demokratik Değişim Hareketi olarak sendika seçimleri bizler için sadece işçi sınıfından yana demokratik bir sendika mücadelemizin yoğunlaşmış alanlarıdır. Seçimlerin ardından sendikamızın işçiler için yürüteceği her mücadelede bugüne kadar olduğu gibi yine tüm gücümüzle yer alacağız. Bu bizlerin sendikal çizgisinin değişmez bir ilkesidir. Ancak yaşanacak anti-demokratik uygulamalara karşı yine bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aktif tavır alacağımızın bilinmesini isteriz.

Belediye İş Sendikası Demokratik Değişim Hareketi olarak bu mücadelemizde bizleri dinleyen ve kamuoyuna sesimizi duyuran değerli basın mensuplarına tüm işçilerimiz adına teşekkür ederiz.

Saygılarımızla…

02.12.2010

BELEDİYE İŞ SENDİKASI’NDA DEMOKRATİK DEĞİŞİM HAREKETİ