Home , Avrupa , İz Belgeseli Mannheim’de İzleyicileri ile Buluştu

İz Belgeseli Mannheim’de İzleyicileri ile Buluştu

Mannheim |23.10.2017| ATİK  (Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu) birçok avrupa ülkesinde olduğu gibi önceki gün Almanya’nın Mannheim şehrinde „iz,, filmini kitle ile buluşturdu.

Diyarbakır beş nolu zindanlarını, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasi ağır işkençeler ile komünist, devrimci ve yurtseverlere uyguladığı sindirme ve bitirme girişimini, Hakan Gürer’in yönetmen ve yapımcılığını üstlendiği, 1980-2000 arası canlı tanıklarının o döneme dair anlatımlarının yer aldığı belgesel film izleyicileri bir nebze o günlere götürdü.

O günde Bugünde-işkençe, tek tip, katliamlar sürüyor

ATIF (Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu)’na bağlı Mannheim ProMigra derneğinin örgütlediği cinema gösterimi ardından dernek lokaline geçilerek film hakında duygu ve düşünceler paylaşıldı.

Diyarbakır zindanları aynı zamanda tarih yazan direnişlere tanık olmuştur. 1973 Komunist Önder İbrahim Kaypakkaya doksan gün işkençehaneyi direnişhaneye çevirmiş ser verip sır vermeyerek tarihe kalın harflerle kazınmıştır. Aynı zamanda Mazlum Dogan ve dörtler Ferhat Kurtay, Eşref Aynık, Neçmi Öner ve Mahmut Zengin bedenlerini aleve vererek Newroz’un ateşini zindanda tutuşturmuşlardı.

Dün olduğu gibi günümüzde de dünya üzerinde hakim siniflar ve işbirlikçileri halklara ve başta ileriçi güçlere katliam, işkençe ve sindirme politikalarını uygulamayı sürdürmeye devam ediyorlar. 230 günü bulan açlık gervinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, Suruç’ta kobaneli çocuklara oyuncak götüren otuz üç devrimci gencin, bodrum katlarında diri diri yakılan tek suçları kürt olmaları olan kürt çocukları, T.C. ve Alman devleti işbirliği sonuçu sağlık sorunları olmasına rağmen üç seneyi aşkındır Münih mahkemelerinde yargılanmak istenen on devrimci yanlız birkac örnek teşkil etmektedir.

Iz Belgeselinin cinemada izlenmesi kitle tarafından ayrıça taktir edildi.