Home , Avrupa , İtalya’da Göçmenlerle Polis arasında çatışma: 37 Yaralı

İtalya’da Göçmenlerle Polis arasında çatışma: 37 Yaralı

İTALYA | 08 – 01 – 2010 | Daha iyi iş koşulları için gösteri yapan Afrikalı göçmenlere ateş açılması sonrasında başlayan olaylar boyutlandı. Bu kez de yapılan saldırıyı protesto eden yüzlerce Afrikalı sokaklarda polisle çatıştı, 18’i polis 37 kişi yaralandı.

Faşizan saldırılar ard ardına geldi

İtalya’nın Güneyindeki Rosarno şehrinde yaşayan Afrikan asıllı göçmenler, Perşembe günü yürüyüş yaptı. Yürüyüş sırasında bir grup tarafından ateş açıldı ve göçmenlerden yaralananlar oldu. Afrikalılar bu olayın üzerine gece geç saatlerde sokaklara çıkarak araba ve çöpleri yakarak, ırkçılara ait olduğu bilinen işyerlerinin camlarını kırdı.

Yine kimlikleri açıklanmayan grup, göstericilerin üzerine arabayla saldırarak 5 kişiyi yaraladı. Sonrasında demir sopalarla saldıran grup, 2 kişiyi ağır yaraladı. 2 Afrikalının ise olayda bacağına kurşun isabet etti.

Gösteriler sırasında Afrikalılar ‚Biz hayvan değiliz‘ ve ‚Buradaki İtalyanlar ırkçıdırlar‘ yazılı pankartlar taşıdı.

Devamını polis getirdi

Bunun üzerine polisin müdahele etmesiyle çatışmalar boyutlandı, olaylarda 18’i polis olmak üzere toplam 37 kişi yaralandı. Yüzlerce araba yakıldı, bir kadın arabasından çıkarılarak dövüldü. İtalyan Haber Ajansı ANSA’nın yaptığı açıklamaya göre talan suçlamasıyla 7 kişi gözaltına alındı

Aylardır devam eden olayların bu şekilde boyutlanmasını gerekçe gösteren İçişleri bakanlığı bölgeye polis güçleri takviye etti. Halbuki, Cuma günü 2000 Afrikalı Rosarna Belediye binasına giderek, sorunların çözümü için yetkililerle görüşme talep etti.

Uzun süredir problemler sürüyor

Olayların devam etmesi kaygısıyla okul ve işyerleri kapatıldı. İtalya’nın Calabria eyaletinde göçmenlere yapılan saldırılar aylardır sürüyor. Bu eyalete Afrikadan her yıl binlerce insan geleceğini güvenceye alma umuduyla veya sezonluk çalışmak için akın ediyor. Küçük bir kasaba olan Rosarno’da 16.000 kişiden 5000’i göçmen.

Genelde tarımda çalışan göçmenler kaçak olduklarından kaynaklı insanlıkdışı koşullarda yaşamlarını idame etmek zorunda kalıyor. Çoğu elektrik ve su’dan yoksun olan boş fabrikalarda veya yıkık evlerde kalıyor.

Devlet göz yumuyor, ucuz işgücü olarak kullanıyor

Sınır Tanımayan Doktorlar gibi birçok insan hakları savunucularının dahi uzun zamandır bölgedeki göçmenlerin koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor. Devlet ise, ucuz işgücü olarak bölgede çiftliklerde köle gibi çalıştırılan göçmenlerin durumunu görmezden geliyor.

Dahası devlet, yapılan saldırıların yarattığı gündemi lehine kullanarak ‘kaçak göçmenlerin giriş yapmalarının engellenmesi’ nutuklarını atmaya başladı. İçişleri Bakanı Roberto Marini yaptığı açıklamada, son olaylarla ‘göçmenlerin yarattığı problemlerin’ fazlasıyla ‘gözardı’ edildiğini söyledi. Bakan, en kısa zamanda kaçak göçmenliğin ortadan kaldırılması için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini açıkladı.

2008 yılında da Napoli’de çıkan çatışmalarda 6 Afrikalı öldürülmüş, medyada ise mafya ve uyuşturucu ticaretinde çıkan olaylar şeklinde lanse edilmişti. Son yaşanan çatışmalar ise bölgedeki devlet destekli mafya çetesi ’ndrangheta’ya mal ediliyor.