Anasayfa , Avrupa , İsviçre’de Kadın Grevi: Emekli Maaşlarımıza, Bedenlerimize, Emeklerimize Dokunmayın!

İsviçre’de Kadın Grevi: Emekli Maaşlarımıza, Bedenlerimize, Emeklerimize Dokunmayın!

İSVİÇRE|17.06.2022|  14 Haziran 2022′ de İsviçre genelinde yaklaşık 50 000 kişinin katılımıyla kadın grevi yapıldı.14 Haziran 1991’de 500 000 kişinin katılımıyla gerçekleşen kadın grevinden sonra 2019 yılından itibaren tekrar yapılan tarihi kadın grevi ,İsviçre’ye damgasını vurmuştu ve kadınlar ataerkilliğin ve kapitalizmin kötülüklerine dikkat çekmeyi başarmıştı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği kapitalist sistemin var oluş ve kendini ayakta tutma nedenlerinden biri olduğundan, 2022 yılında da kadınlar mücadeleye devam dediler.

‘Eşit işe ,eşit ücret!, Emeklilik yaşını değil,ücretleri arttırın!, Toplumsal cinsiyet eşitliği yasası uygulansın!, AHV 21’e Hayır!, LGBTQIA kişilere yapılan ayrımcılığa son verilsin!, Savaşa ve silah bütcesine hayır!, Cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete hayır!, Irkçilığa son verilsin!” demek ve haklı taleplerini dile getirmek için coşkulu eylemler düzenlediler. İsviçre Sendikalar Konfederasyonu ,büyük kadın grevinin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen eşitliğin sağlanması için yeterli adımın atılmadığnı eleştirerek “Daha da kötüsü , AHV’ nin kadınların sırtından revize edilmesi tehdit oluşturmaktadır.” dedi. Bundan dolayı tüm eylem alanlarında “Emeklilik yaşını değil,ücretleri arttırın! ” sloganı gösterilerin öne çıkanı oldu.

Bern’de toplanan yaklaşık 10 000 eylemci emeklilik yaşındaki kadınların yoksulluğuna dikkat çekmek için yoldan geçenlere ve parlemento üyelerine seslendiler. Ayrıca Avrupa’nın 18 ülkesinden, 261 örgütün oluşturduğu Avrupa Koalisyonu olan FEMİNİST ASYLUM da 14 Haziran’ı sembolik gün seçerek toplam 39 062 imzayı İsviçre Parlementosuna verdi.18 Mayıs’ta Brüksel’de Avrupa Parlementosuna sunulan dilekçe kadın, kız çocukları ve LGBTQIA + kişiler için özel sığınma gerekçelerinin Federal Konsey ve Parlementoda etkin bir şekilde tanınmasını istiyor.

Binlerce kişinin katıldığı Zürih eyleminde göstericiler “Bay” dan kendilerine “yol vermesini” ve “Bayan”dan oturmasını istediler ,viole balonlar ,coşkuyla atılan sloganlarda dayanışma mesajları verildi.

“Asla vazgeçmeyeceğiz!” diyen kadınlar İsviçre genelinde ,emek sömürüsüne, savaşlara, şiddete karşı daha güçlü bir şekilde 14 Haziran 2023 yılındaki Kadın Grevi’nde buluşacaklarını beyan ettiler.

Yaşasın Kadın Grevimiz!

Savaşsız, sömürüsüz bir dünya için mücadeleye devam!

Yaşasın Kadınların Dayanışması !

İSVİÇRE / YENİ KADIN