Home , Avrupa , İtalya’da 5 milyon göçmen iş bıraktı

İtalya’da 5 milyon göçmen iş bıraktı

ROMA | 03 – 03 – 2010 | İtalya’da 5 milyon göçmen her geçen gün biraz daha tırmanan yabancı düşmanlığı ve ırkçılığı protesto etmek için iş bıraktı. Fransa, Yunanistan ve İspanya’daki gösterilerle eşzamanlı gerçekleştirilen‘Bizsiz Bir Gün’ adı altında yapılan protestoda İtalya’da farklı iş kollarında çalışan göçmenlerin ülke ekonomisine olan katkılarına da dikkat çekildi.

1-22 mart 2010 günleri arasında ‘Irkçılık Karşıtı İlkbahar’ adı altında düzenlenmesi tasarlanan bir dizi protesto ve etkinliğin ilk adımı olan ‘Bizsiz Bir Gün’e sosyal iletişim sitesi Facebook’ta 50 bin kişinin kayıt yaptırırken, muhalefetteki Demokrat Parti, sosyalistler ve Yeşillerin yanısıra aralarında Emergency, Amref, Amnesty, Legambiente’nin de yer aldığı çok sayıda sivil toplum kuruluşu protestoyu destekledi.

Protesto çerçevesinde göçmen işçiler Trento, Trieste ve Modena’da gerçek anlamda iş bırakarak greve giderken başka şehirlerde fabrikalar, tarlalar ve evlerde çalışan milyonlarca işçi sorunlarını dile getirmek için toplantılar düzenledi. İtalya’daki başlıca sendikaların sözcüleri ‘etnik bir grev’den çok İtalyanların ülke ekonomisi ve üretimine önemli bir katkı veren göçmen işçileri hedef almamalarını, onların önemini kavramalarını ilke edindiklerini açıkladı.

PROTESTONUN RENGİ SARI

‘Bizsiz Bir Gün’ başlıklı protesto için Sicilyalı sanatçı Giuseppe Cassibba’nın yarattığı çizgi kahraman kız çocuğu Mafalda logo seçilirken afişler, bayraklar, dövizler ve balonlarda sarı renkte karar kılındı, Irkçılık Karşıtı İlkbahar çerçevesinde mart ayı boyunca düzenlenecek çeşitli etkinliklerin takvimi ise www.primomarzo2010.it adlı adreste yayımlanarak duyuruldu. .

ETNİK GREV

1 Mart 2010’un bir başlangıç olduğu, 12 Mart 2010’da genel greve gidecek olan İtalya’da göçmen işçilerin haklarının da masaya yatırılacağına vurgu yapıldı. 12 Mart için öngörülen genel grevin etnik bir grev olacağı çünkü İtalya’da çalışan ve vergisini ödeyen göçmen işçilerin hakları konusundaki sorunların herkesin sorunu olduğuna değinildi.

İtalyan ekonomisinde önemli bir ağırlığı olan göçmenlerin ülkeyi terk etmeleri durumunda bir tür black out’a gidileceğine dikkat çekilerek, özellikle işgücünün yüzde 50’sinin yabancı işçilere emanet edildiği büyük kentlerde özellikle inşaat, manifatura, tekstil, maden ve gıda sektörünün büyük yara alabileceği açıklandı.

Birçok fabrikada ise göçmen işçilerin uzman işçiler oldukları hatırlatılarak kilit rollere sahip oldukları belirtildi. Endüstrinin ardından göçmenlerin tarım sektöründe önemli bir role sahip olduğu, İtalya’yı terketmeleri durumunda mevsimlik işçi statüsünde tarlalarda meyve-sebze toplayacak işçi bulmakta zorlanılacağı vurgulandı.

GÖÇMEN YASASINA KARŞI İMZA KAMPANYASI

Sos Irkçılık adlı dernek ‘Arkadaşıma Dokunma’ çağrısı ile bir manifesto kaleme alırken İtalya’da göçmen yasasını düzenleyen maddeler konusunda suç duyurusunda bulunacağını açıkladı ve ülkede tırmanan yabancı düşmanlığına karşı sivil toplumun harekete geçmesini isteyeceğini duyurdu. Buyönde Leonardo da Vinci’nin La Giocanda adlı yapıtını siyahi bir Giocanda’ya dönüştüren Oliviero ve Lola Toscanı http://www.nontoccareilmioamico.net. adlı sitede bir metni imzaya açtı. (ANF)