Home , Haberler , Uluslararası Basın Örgütleri: Nöbetçi Yayın Yönetmenleri Serbest Bırakılsın

Uluslararası Basın Örgütleri: Nöbetçi Yayın Yönetmenleri Serbest Bırakılsın

ööbb

Uluslararası 30 basın örgütü, tutuklanan Önderoğlu, Korur Fincancı ve Nesin’in serbest bırakılmasını ve haklarındaki suçlamaların düşürülmesini talep etti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), tutuklanan Türkiye temsilcileri Erol Önderoğlu ile birlikte Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı’nın “acil ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını” talep etti.

RSF’nin açıklamasına, şu örgütler de imza verdi: PEN International, Article 19, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Uluslararası Basın Enstitüsü,Gazetecileri Koruma Komitesi, Etik Gazetecilik Ağı, WAN-IFRA, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi, Index on Censorship, Küresek Editörler Ağı, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), PEN Afrikaans, PEN Russia, PEN Finland, PEN Canada, PEN South Africa, PEN Czech Republic, PEN Català, PEN Japan, PEN Portugal, PEN Norway, PEN Germany, PEN Türkiye, PEN Bangladesh, PEN America, PEN Denmark, PEN Trieste, PEN San Miguel, Mexico, English PEN.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu ve gazeteci yazar Ahmet Nesin 20 Haziran’da tutuklanmıştı.

Örgütler, üç tutuklu hakkındaki suçlamaların da düşürülmesini talep etti.

“Dayanıştılar, propagandayla suçlandılar”

“Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’nun iki meslektaşıyla birlikte tutuklanması nedeniyle şaşkına döndü.

“Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı Özgür Gündem’le dayanışma kampanyasına katıldıkları için ‘terör propagandası yapmakla’ suçlandılar.

“Önderoğlu, Nesin ve Fincancı, 40 entelektüelle birlikte çok sayıda adli takibatın hedefi olan gazete yayın yönetmenliği görevini sembolik olarak üstlendiler. 20 Haziran’da bir savcıya ifade verdikten sonra İstanbul Sulh Ceza Hakimi tarafından tutuklandılar.

“Erol Önderoğlu, Türkiye güvenlik güçleri arasındaki güç savaşı ve Güneydoğu’daki Kürt militanlara karşı yürütülen operasyonlar hakkında 18 Mayıs’ta yayınlanan üç makale nedeniyle dava edildi.

“1996’dan beri Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Türkiye’deki temsilciliğini yürüten Erol Önderoğlu, bianet için de üç ayda bir Türkiye’deki ifade özgürlüğü raporunu hazırlıyor.”

“Uluslararası İfade Özgürlüğü Dayanışma Örgütü’nün (IFEZ) yönetim kurulu üyesi olan Önderoğlu, aralarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın da yer aldığı birçok uluslararası örgütle çalışıyor.”

Ne olmuştu ?

Şebnem Korur Fincancı’ya 30 Mayıs, Erol Önderoğlu’na 18 Mayıs ve Ahmet Nesin’e 7 Haziran’da nöbetçi yayın yönetmenliğini yaptıkları Özgür Gündem gazetesindeki haberler nedeniyle soruşturma açılmıştı.

Korur Fincancı ifadesinde “Bizim olanlardan haberdar olma hakkımız vardır. Bunu sağlayan basına da borcumuz vardır. Ben de bu amaçla arkadaşlara destek olmuştum” dedi.

Nesin suç konusu yazılarda herhangi bir “terör örgütü propagandası görmediğini” belirtti, Önderoğlu ise 21 yıldır gazetecilik yaptığını söyledi:

“10 binin üzerinde habere imza attım. Bugüne kadar hakkımda açılmış ilk soruşturma budur. AİHM, Anayasa Mahkemesi ve yerel içtihatlar ışığında yaptığımızın mesleki bir dayanışma ve medya özgürlüğüne sahip çıkma olması itibariyle tutuklanmamayı istiyorum.”

İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği, üçünün de 20 Haziran’da tutuklanmasına karar verdi.

Hâkimlik kararında, “silahlı terör örgütü PKK/ KCK veya bu örgüte bağlı alt yapılanmaların propagandası mahiyetinde yazılar yazıldığı, örgüt adına suç işleyen, güvenlik güçleriyle çatışan kişilerin övüldüğünün anlaşıldığı” yer aldı.

Kararda “tutuklanmaları yönünde bir engel olmadığı” da belirtildi.

Nöbetçi yayın yönetmenliği yapan 34 kişiye de soruşturma açılmış, yedisi hakkındaki soruşturma davaya dönüşmüştü.