Home , Avrupa , İsviçre’de Kadına Karşı Şiddete Hayır Eylemleri

İsviçre’de Kadına Karşı Şiddete Hayır Eylemleri

1İSVİÇRE |26.11.2014| 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında İsviçre’nin Basel ve Zürih kantonlarında sokak etkinlikleri düzenlendi.

Zürih: 22 Kasım Cumartesi günü Zürih’te Yeni Kadın, Uluslararası Kürt Kadın Hareketi, İsviçre Kürt Kadın Meclisleri’nin yanı sıra İsviçreli örgütlerden Aufbau ve Atonome Feministinnen’in katıldıkları bir miting gerçekleştirildi.

Marşlar eşliğinde halayların çekildiği, Kürtçe, Türkçe sloganların atıldıgı mitingte ilk sözü Kürt Kadın Hareketi temsilcisi aldı. Kobané’de IŞİD’e karşı mücadele eden kadınları selamlayarak konuşmasına başlayan Kürt Kadın Hareketi temsilcisi, kısaca 25 Kasım’ın tarihçesine değindikten sonra, IŞİD soysuzlar çetesinin erkek egemen sistemin bir ürünü olduğunu, emperyalistler tarafından desteklendigini dile getirdi. Devamında; „Kobané düşmeyecek. Tüm alanlara kadın rengini vereceğiz. Kadınları kirli emellerine alet edemeyecekler. Mücadelede şehit düşen kadınların kanı yerde kalmayacak. Her yerde sesimizi yükselteceğiz. …Hepimizin yapabileceği bir şeyler vardır, yeter ki isteyelim yapamayacağımız şey yok. Ezidi kadınların yaşadıklarını unutmayalım. Kendimizi örgütleyerek, sesimizi çıkararak cevap olabiliriz. Emperyalist güçler bu iradedeyi kırmak için IŞİD’i destekliyor. Kürt Kadın Hareketi olarak tüm kadın arkadaşlarımıza, şehitlerimize mücadele sözü veriyoruz“ diyerek konuşmasını bitirdi.

Daha sonra sözü alan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş Emperyalistlerin kadınların özgürlüğünü, kimliğini hedeflediğini, Şengal’de birçok kadının kaçırıldığını, tecavüze uğradığını ve satıldıgını belirtti. O kadınların yaşadıklarını sadece hissettmenin yetmediğini, bu saldırılar karşısında tüm insanların büyük bir inançla karşı durması, mücadele etmesi gerektiğini belirtti. Beştaş: „ Avrupa’da yaşıyor olabilirsiniz, Kobané’de yaşanan savaş, sadece oradaki kürtlerin savaşı değil, hepmizin savaşı. Hiçbirimiz özgür değiliz, şiddetten muaf değiliz; bütün ülklerde aynı katliam, aynı soykırım tehditleriyle erkek egemen sistem tarafından sömürülmeye devam ediyoruz“ dedi. Konuşmasının devamında; „ Kadın özgürlük mücadelesini her gün daha da örerek, örgütlenerek büyütmeye devam ettirmek zorundayız…Kobané’yi bir an unutmayalım, oradaki mücadeleyi bir an aklımızdan çıkarmayalım.

Her an Kobané için yapabileceğimiz şeyler var…Orada yaşam koşularının düzeltilmesi gerekiyor, bunu hep birlikte daha güçlü bir şekilde yapabiliriz… Direnerek, mücadele ederek, kendi kimliğimize sahip çıkarak özgürleşebiliriz. Biz, klasik kadın yaklaşımını reddediyoruz. Kadınların kendi talepleri, istemleri doğrultusunda bir yaşamı örgütlüyoruz. Ve bu yaşamda gelecek bizim olacak, gelecek kadınların olacak. Buna hep birlikte inanalım ve bunun için mücadele edelim. Buradan tekrar Kobané’ye, YPJ gerillalarına selam olsun. Onlar hepimiz için direniyorlar“ diyerek konuşmasını Kürtçe olarak sürdürdü.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Danış Beştaş’tan sonra Yeni Kadın söz aldı. Yeni Kadın adına Almanca yapılan açıklamada; „ Bütün yaptırımlara rağmen, dünyanın dört bir yanında kadınlar yaşamı üretmeye devam ederken, kadınların mücadeleleri de toplumsal özgürlük mücadelesinin önemli bir parçası olarak tüm ihtişamı ile sürmektedir. 1960’ta Dominik Cumhuriyeti’nde Trijillo faşizmine karşı Mirabal kardeşlerin, her türlü bedel ödemeyi göze alarak büyüttükleri özgürlük mücadelesi ile yazdıkları tarih, bugün de Rojova’da, Kobane’de ve dünyanın farklı coğrafyalarında yazılmaya devam ediyor.

25 Kasım Uluslararsı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde bir kez daha, başta Mirabel kardeşler ve insanlığın özgürlük mücadelesinde şehit düşen kadınlar olmak üzere; Kobane’de yaşananları kalemiyle dünyaya duyurmaya çalışan Deniz Fırat… Bedenini silah yapan Arîn Mîrkan… “Vardır her namlunun ucunda bir yaşam ateşi” diyerek büyük düşlerin serüvencisi olan Kader Ortakaya… Annesine yazdığı mektupta, “Ölüm yaşamın sonu değildir!” diyen Reyhaneh Jabbari… Hak arama mücadelesinde Cumartesi, Roboski ve Gezi Direnişi Anaları… “Şiddeti Durduracağız!” diyerek sokaklara dökülen kadınlar… Daha fazla sosyal hak ve insanca çalışma koşulları için grev barikatlarındaki işçi kadınlar… Bilimsel eğitim ve eğitim eşitliği için kampüsleri direniş alanlarına çeviren öğrenci kadınlar…

Görünmeyen emeğini görünür kılabilmek için mücadele eden “Ev Kadınları”… vb… Dünyanın farklı coğrafyalarından, yaşamın bütün alanlarından, bütün ezilen sınıfın kadınlarına el sallayarak umudu büyütmekteler. Kadın katliamları ve kadın emeğinin hiçleştirilmesi/ değersizleştirilmesi başta olmak üzere, kadına yönelik her türlü şiddete karşı bu yıl 25 Kasım’da, dayanışmayı inadına büyüterek, daha öfkeli ve daha örgütlü olarak meydanlarda isyanlarımızı haykırıyoruz. “ dendi. Yapılan açıklamalardan sonra miting sona erdirildi.

Basel: 25 Kasım Salı günü ise Basel’de Info ve Kobané ile dayanışma standı açıldı. Yeni Kadın, SYKP-Kadın ve SKB’nin birlikte açtığı standta Almanca-Türkçe bildiriler dağıtıldı. Hemen hemen tamamının Almanca döviz ve afişlerle düzenlendiği standa İsviçrelilerin ilgisi olumluydu. Bildiri dağıtımı dışında birebir sohbetlerle, kadına yönelik şiddet ve Kobané ile ilgili bilgiler verildi. Basel Alevi Kültür Merkezi’nden kadın arkadaşlar standımızı ziyaret ederek desteklerini sundular. Standta ayrıca geliri Kobané’ye gönderilmek üzere bağış temelinde çeşitli yiyecekler satıldı.

 

İSVİÇRE YENİ KADIN

520141122_15214624