Anasayfa , Dünya , AB Tunus Göçmenlerini İstemiyor

AB Tunus Göçmenlerini İstemiyor

DÜNYA | 22 – 02 – 2011 | Avrupa Birliği’nin merkezi Almanya, Tunus başkanı Bin Ali’nin devrilmesinden sonra sayıları yoğunlaşan Tunuslu göçmenleri istemiyor.

Yaklaşık 5200 Tunuslu göçmenin Italya’nın güneyindeki Lampedusa adasına geldiğini bildiren İtalyan yetkliler, daha önce bu göçleri engelleyebilmek için Tunus’a İtalyan polisi yerleştirmeyi teklif etmişlerdi, fakat Tunus hükümeti bu öneriyi içişlerine müdahale olarak algıladığından kabul etmemişti.

Öte yandan Mısır’da Mübarek’in devrilmesinden sonra da Mısırlıların İtalya’nın Sicilya adasına gelmeye başladığı da belirtiliyor.

AB ÜLKELERİ GÖÇMENLERİ BİRBİRİNE HAVALE EDİYOR

AB İtalyaya, oluşan göçmen dalgasıyla başedebilmesi için fon ayırıp, sınır güvenlik birimi Frontex’i tashih ederken, göçmenler hiçbir ülke tarafından kabul edilmek istenmiyor.

AB Komisyon Üyesi Cecile Malmstrom İtalya’ya acil bir fon ve seri bir güvenlik tedbiri paketi hazırladığını açıklarken, sınır kontrolleri ve göçmenler için acil bir mali paket ayrılacağı da belirtilenler arasında.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere Almanya’nın yeterince göçmen barındırdığını ama İtalya’nın göçmen sayısının başedilemeyecek derecede olmadığını açıklayarak, Italyadaki göçmenlerin çeşitli AB ülkelerine dağıtılmasına karşı çıktıklarını belirtti. “Kuzey Avrupa güney Avrupa’daki göçmen yükünün hafifletilmesine yardımcı olmalı” diyen Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir`e, Maiziere nin cevabı “Dünyanın tümünün problemlerini çözemeyiz” şeklinde oldu.

Italyan İçişleri Bakanı Roberto Maroni AB üyesi ülkelerin Tunus dan gelen göçmenlerin yükünü paylaşması gerektiğini savunarak AB’den 100 milyon Euro talebinde bulundu.

SINIRDA GÖÇMEN AVI BİRİMİ: FRONTEX

AB`nin sınırları korumayla yetkili sınır koruma birimi Frontex ise, helikopter, gemi, taşınabilir radar ve termal kameralarla Tunuslu göçmen avı hazırlıklarına başladığı açıklandı.