Home , Avrupa , İsviçre`de Emeğin Bayramı Kutlamaları…

İsviçre`de Emeğin Bayramı Kutlamaları…

 

IMG-20160502-WA0008İsviçre`de Emeğin Bayramı Kutlamaları…

Bu yıl, 1 Mayıs, İsviçre`de değişik alanlarda kutlandı.
Ancak kutlamaların esasta yoğunlaştığı alanlar, Zürih ve Basel oldu. Zürih`te yıllardır geleneksel olarak gerçekleştirilen fest, 3 gün boyunca sürmektedir.1 Mayıs Komitesi tarafından organize edilen fest`te, politik, kültürel, sosyal etkinlik ve organizasyonların yanısıra, değişik uluslardan emekçi kurumları tarafından stand çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
Bu yıl da bu etkinlik, 29 Nisan/1 Mayıs günleri arası gerçekleştirildi.

Federasyonumuz İTİF, YDG-Yeni Kadın, bu yılki etkinlikleri kollektif bir örgütlenme ve pratik çalışmasını birlikte yürütmüş ve oldukça da başarılı bir çalışma gerçekleştirmiştir.

1 Mayıs`in önceden tartışılarak her yönlü organizesi gerçekleştirilmiş, gerek yürüyüş ve propagandada, gerekse 3 gün süren fest etkinliği boyunca kollektif emek ve paylaşımın güzelliğini birlikte yaşamıştır.

IMG-20160502-WA0006

Bu yılki 1 Mayıs`ta öne çıkardığımız temalar „Emperyalist Savaş ve Mültecilik“ ile „ATIK`li Devrimci Tutsaklar“`in gündemleştirilmesi idi. Bu çerçevede hazırlanan pankartlar ve propaganda materyalleri bu yönlü işlendi, hazırlandı.
Kötü hava koşullarına rağmen, her iki alanımızda da yürüyüşe olumlu bir katkı sağlanmış, kortejimiz coşkulu ve disiplinli hareketiyle ilgi çekmiştir.

Genel anlamda, geçen yıla oranla daha büyük bir katılımın olduğu gözlenirken, on binin üzerinde kişinin katıldığı yürüyüş, oldukça coşkuluydu.
Yol boyunca sloganlar durmazken, emperyalist fast food zinciri, savaş suçlusu Mc Danolds, kimi otel ve dükkanlar ile polis merkezleri, anarşisitler ve otonom grupları tarafından, gaz-duman, kırmızı-siyah boyalarla hedef alındığı gözlendi.

Yürüyüşe İsviçreli sendika siyasi partiler ve devrimci,, anarşist, autonomcu grupların yanısıra, Türkiye`li Komünist, devrimci ve yurtsever örgütlerden, TKP/ML, MLKP, MKP, PKK, SYKP, Halk Cephesi, Alevi Birlikleri Federasyonu, Süryaniler… yine İTİF, YDG, Yeni Kadın,…. gibi göçmen demokratik kurumların katılım sağladığı görüldü.

Toplanma alanında, Federasyonumuz İTİF tarafından, Göçmenlere dönük saldırılar, devrimci-demokratik mücadeleye yönelik Avrupa çapındaki gayri-meşru saldırı ve tutuklamaların ve özellikle de ATİK`li tutsak devrimcilerin işlendiği bir konuşma gerçekleştirildi.

Yine Zürich alanında, 30 Nisan`da , Automomcular tarafından düzenlenen Avrupa`da Mültecilik Sorunu`na dair düzenlenen panele, Zürich Gençlik ve Kültür Evi`nden genç bir yoldaşımız da İDGB adına panele katılarak, Güçbirliği`nin soruna dair ortak yaklaşımını işlemiştir.

Yine 1 Mayıs günü, Federasyonumuz İTİF tarafından, fest alanında „ Mültecilik ve ATIK`li Tutsaklar la ilgili bir panel gerçekleştirilmiştir. Almanca gerçekleştrilen panele, üç genç yoldaşımız tarafından sunumu gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların da konuşma ve sorularıyla katkı sunduğu etkinlik,olumlu bir şekilde gerçekleşmiştir.

Üç gün boyunca süren, 1 Mayıs etkinliklerinde, standımızdaki canlılık, coşku, kollektif emek ve paylaşım, dışarıdaki kitlenin de katılımını sağlamış, canlı-sıcak bir politik,sosyal-kültürel atmosfer sunulmuştur.
En önemlisi de , hem kurululan sıcak ilişkiler, hem de yoldaşlarımızın arasında, kollektif emek-pratik üzerinden daha da canlanan ve güçlenen yoldaşlaşmadır.

AHM-İsviçre