Anasayfa , Haberler , Esenyurt İşçileri İçin Binlerce Kişi Yürüdü

Esenyurt İşçileri İçin Binlerce Kişi Yürüdü

İSTANBUL | 28 – 03 – 2010 | Esenyurt emekçi halkı, sendikalar ve demokratik kitle örgütü üyesi binlerce kişi işten atılan Esenyurt Belediye işçileri için yürüdü. İşsizliğe, yoksulluğa karşı yürüyen halk, Esenyurt Belediyesi’nde sendikal örgütlenmeyi engelleyen yöneticilerin yargılanmasını istedi.

KESK İstanbul Şubeler Platformu, ESP, ÖDP, EMEP, BDSP, UİDDER, TKP, Çağrı, İncirtepe Derneği üyeleri ile direnişçi işçilerin ailelerinin eyleme katıldı. Esenyurt Belediyesi önünde bir araya gelen binlerce kişi “Esenyurt Belediyesinde sendikal örgütlenmeyi engelleyenler yargılansın”, “Kavga bitmedi daha yeni başlıyor”, “İşsizliğe isyan et, örgütlü mücadeleyi yükselt” yazılı pankartlar açtı. 2 bini aşkın kişi işten atılan Esenyurt işçileri için Esenyurt Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi.

En başta işten atılan Belediye işçilerin eşleri ve çocuklarıyle yer alırken, Türk-İş’e bağlı sendiklar arkasında yer aldı. Ardından sendikalar ile siyasi parti ve demokratik kurum üyeleri yer aldı. Direnişteki Marmaray, İSKİ ve Sinter Metal işçileri de sınıf dostları için yerini aldı. Sanatçı Pınar Sağ, Muzaffer Aracı ve Mehmet Ekici’nin de katıldığı yürüyüşte işten atmaların yasaklanmasını isteyen binlerce kişi işsizliğe, yoksullağa karşı mücadeleye büyütmeye çağırdı.

“İşçi düşmanı başkan Kadıoğlu istifa”, “Sendika haktır susma haykır”, “Esenyurt işçisi Yalnız değildir”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Genel grev genel direniş”, “direne direne kazanağıcağız”, “Zafer dinenen emekçinin olacak” şeklinde sloganlarının atıldığı eylemde kitleninin Esenyurt Meydanı’nda toplanmasıyla basın açıklaması gerçekleştirildi.

SİZİN OĞLUNUZ HANGİ OKULLARDA OKUYOR

İlk sözü işçiler ve aileler aldı. Türker Can adlı işçi, oğlunun “Babam işten atılınca bizler eskisi gibi yaşıyamıyoruz. Çünkü ben okula gidiyorum benim okula gitmem için babamın çalışması gerekyor” dedi.

Can, AKP’li Belediye Başkanı’na seslendi, “Sizin oğlunuz hangi okullarda okuyorlar, hangi özel dersleri alıyor. Onun için ben babamın verdiği mücdeleyi destekliyorum. Bunun için bütün işçilerin çocukları buradalar” diye konuştu.

Gönül Bağdatlı adlı işten atılan işçi ise yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı: “Kirada oturuyorum. Bir tane çocuğum var bu belediye başkanı halimizi görsün. Halimiz perişan.” Bağdatlı binlerce kişinin direnişlerine destek vermesinden dolayı çok duyguladığı konuşmasını ağlayarak bitiremedi.

Belediye-İş 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Gülüm yaptığı basın açıklamasında, 224 gündür sınıf dayanışmasıyla direnişlerinin büyüdüğünü belirti. “224 Gündür Esenyurt’ta Necmi Kadıoğlu ve ekibinin sendikamızdan istifa etmeleri için işçiler, sorgu odalarına çekilmiş, ikna koridorlarında psikolojik baskı kurularak işçilerin sendikaya üye olmaması ve üye olanların istifa etmeleri sağlanmıştır. Buna karşın sendikamızdan istifa etmeyen, direnen işçilerden 68 tanesi işten çıkarılmıştır. Üstelik mahkemenin işe verdiği karara rağmen işe aldığı işçileri bir ay çalıştırıp tekrar işten attı. Mahkeme işten atılma nedenini de sendikal neden olarak gösterdi” dedi.

GÜVENLİ BİR GELECEK İÇİN ALANLARA ÇAĞIRDI

Şimdiye kadar yaşadıkları haksızlığı boğaz köprüsünde kendilerini zincirleyerek, bazen yol keserek, bazen de adliye koridorlarında suç duyurusunda bulunarak devam ettirmeye, anlatmaya çalıştıklarını dile getiren Gülüm, “İşte Esenyurt Belediyesi’ndeki direniş bu sürecin en uzun direnişlerinden biridir. İşten atılmalar ve sendikasızlaştırmaya yönelik yüz binlerce işçinin atıldığı bu dönemde Esenyurt direnişi başladı ve kararlılıkla sürmektedir” diye konuştu.

Esenyurt’ta yaşanan işçi kıyımının işçi sınıfına yönelik saldırılar karşısında küçük bir parçası olduğunu ifade eden Gülüm, “Sermayenin işçi sınfının örgütlenmesine yönelik saldırıların yoğunlaştığı bu dönemde Marmaray’da, İtfaiye’de, İSKİ’de, TEKEL’de yapılan tüm saldırılar aynı merkezden gelmektedir” diye ifade etti.

TEKEL eylemiyle birlikte ortaya çıkan muazzam enerjinin artık ortak bir mücadeleye dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Gülüm, “AKP iktidarına karşı daha kapsamlı bir mücadehle vereceğiz. Bizi işsiz bırakanlara karşı onlara siyarest alanlarını daraltacağız” diye bilirtti. İşsizliğe ve yoksulluğa karşı herkesin güvenli bir gelecek için alanlara çağırarak konuşmasını bitirdi.

Konuşmaların ardından eylem çekilen halaylarla son buldu.(Etha)