Home , Haberler , İsveç’te Zam Protestolarına İzin Çıkmadı

İsveç’te Zam Protestolarına İzin Çıkmadı

Haber Merkezi | 13.05.2019 | Mazot ve benzin fiyatlarında çevre kirliliğine karşı önlem, zamlar, vergiler ve enflasyon değerleri öne sürülerek sürekli yeni zamlar yapılıyordu. 2016 yılında 12 İsveç Kronu olan mazot günümüzde 17 İsveç Kronu’na ulaşmak üzere, benzinde de fiyatlar neredeyse 17 İsveç Kronu’na ulaşmış durumda. Artan fiyatlarla ilgili olarak hükumet çevre kirliliğiyle mücadele adı altında çeşitli vergiler ekleyerek fiyat artışına doğrudan neden oluyordu. Genel seçimlerden sonra onaylanan bütçe ve ardından hükumetin kurulması sürecinde liberal-muhafazakar kanat tarafından sunulan ekonomi paketinin Sosyal Demokrat İşçi Partisi  tarafından onaylanmasına karşılık pakette yer alan akaryakıta ek vergiler getirilmemesi maddesi henüz uygulanmış değil.

Sürekli olarak artan fiyatlara karşı sosyal medyada Janne Berglund adında bir vatandaşın niyetten bağımsız olarak gösterdiği tepkiyle geniş bir çevreye ulaşmasıyla beraber “Benzin İsyanı 2.0“ adı altında yüz binlerce insana ulaşarak birçok kentte eşzamanlı protesto düzenlemek istedi. Göteborg, Stockholm, Malmö, Västerås, Örebro ve Jönköping başta olmak üzere 25 Mayıs’ta toplanmak üzere yapılan başvuru Polis tarafından onaylanmadı. Talepleri arasında benzin ve mazotta KDV’nin ve enerjivergisinin kaldırılması bulunuuyor. Bu talepler onaylandığı durumda fiyatlar 12 İsveç Kronu’na kadar düşecek.

Sosyal medya grubunun 450 bin kişiye ulaştığı ve giderek arttığı gözlemlendi. Giderek artan tepkiyle beraber ırkçı-faşist İsveç Demokratları da fırsattan yararlanarak kampanyaya destek verdiklerini açıkladı. Hristiyan Demokratları ve Merkez Partisi zamlara tepki göstererek bütçe paketine ve anlaşmaya bağlı kalınması yönünde Sosyal Demokratlara üstü kapalı bir şekilde hükumeti düşürme tehdidinde bulundu.

Zamlara ve vergilere karşı biriken tepkinin karşısında ise “Benzin İsyanı 3.0“ adıyla bir araya gelen bir kesim ise zamların arkasında durarak çevreyi koruyabilmek için vergilerin ve zamların doğru olduğunu belirterek bu konunun tartışılması gerektiğini vurguluyor.

Sol ve komünist kesimden ise henüz konuyla ilgili net bir açıklama yapılmış değil.