HABER MERKEZİ|08.01.2018|Iran`da 28 Aralık 2017`den itibaren ülke genelinde süren halk ayaklanması devam ediyor. Ülkede yaşanan ekonomik kriz, yolsuzluk, rüşvet ve artan işsizliklere karşı halkın sokaklara dökülmesi ile başlayan eylemlerde rejim güçleri tarafından, 20`inin üzerinde kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişide göz altına alınmış durumda.Iran`ın Meşhed şehrinde başlayarak, ülkenin birçok yerine (Kirmanşah, Tahran, Rest, Kum, Isfahan, Ebher, Abadan, Kaşmer vb) sıçrayan protesto eylemleri rejimin silahlı güçlerince zorla baskı altına alınmaya çalışılıyor.
Iran Cumhurbaşkanı Ruhani önderliğindeki gerici islam rejimine karşı ,, Hükümet istifa„ sloganları ile başlayan protesto gösterileri, gelinen aşamada Iran lideri Ali Hamaney`e ve rejime yönelen bir durum halini almış görünüyor. Hükümete karşı kendiliğinden başlayan gösteriler, muhalif muhafazakarlar tarafından desteklenmiş ve gelinen aşamada bunların kontrolüne geçtiği düşünülmekte.
Iran devletinin iç ve dış politikada izlediği savaş politikaları ülkede halk tarafından, ekonomik bunalımın, enflasyonun, yolsuzluğun ve işsizliğin artmasına sebep olan en önemli faktör olduğu düşünülüyor. Iran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani günlerdir süren protesto eylemlerini sonlandırmak için halka ekonomik krizi çözme sözü versede, halk sokakları terk etmemekte ısrarlı olduğunu ülkenin çeşitli şehirlerinde süren eylemlerle gösteriyor.
Yoksulluğun, haksızlığın, savaş ve ekonomik bunalımın yaşandığı ülkede halk kitleleri, gerici islami rejim iktidarına karşı sokaklarda, işçi ve emekçiler için adil gelir, kadınlar üzerindeki baskılara son verilmesi, devletin savaş politikalarına son vermesi, tam hak eşitliği gibi taleplerde bulunuyorlar.
Iran devlet sorumluları, ülkede gerçekleşen protesto eylemlerinde ABD, Israil, Suudi Arabistan gibi devletlerin desteğinin olduğu açıklamaları yapılıyor.Bir çok ülkenin eylemleri destekleyen açıklamaları, Iran hükümeti tarafından bu protesto eylemlerinin, bu ülkeler tarafından çıkarıldığını öne sürüyor. ABD başkanı Donald Trump`ın Twitter hesabından yaptığı ,, Göstericiler zamanı geldiğinde ABD`den büyük destek görecekler„ açıklaması, Çin`in Iran`ın istikrarını koruması gerektiği ifadeleri ve bir çok yabancı ülkenin (Türkiye dahil) yaptığı açıklamalar ile müdahil olduğu Iran`daki halk ayaklanması süreci, ülkeler arası kutuplaşmayı bir kez daha gözler önüne seriyor. Kimi çevrelerce Iran hükümetinin yaptığı,, yabancıların desteği var„ açıklamasını kendi yararına kullanma çabası olduğu belirtiliyor.
En son 2009 yılında rejime karşı yaşanan kitlesel sokak protestolarından sonra, ilk olan bu halk isyanının önümüzdeki günlerde nasıl bir sürece evrileceği henüz kestirilemeyecek durumda. Var olan islami Molla Rejimi`nin bu protestolar ile iktidardan alaşağı yapılıp yapılamayacağı yada Arap Baharı ile başlayan, Suriye iç savaşı ile doruk noktasına ulaşan Ortadoğu`daki iç savaş süreclerinin bir yenisinin Iran`ada sıçrayıp sıçramayacağı herkesin merak ettiği bir konu olmuş durumda.