Anasayfa , Haberler , İsveç’te Yakıt Pahalılığı Artmaya Devam Ediyor

İsveç’te Yakıt Pahalılığı Artmaya Devam Ediyor

İSVEÇ|10.10.2021| İsveç’te yaz aylarından beri sürekli artış gösteren yakıt fiyatları halk arasında tepkiye yol açıyor.

Hükümet sözcülerince artışa neden olarak pahalılaşan petrol fiyatları ve salgın gösteriliyor. Gerçekte ise benzin ve mazotun artışında vergi zamlarının ve ek ücretlerin neden olduğu görülüyor.

Mazotun kimi bölgelerde 19 İsveç Kronu’nu, benzinin ise 17 Kronu aşmasıyla birlikte İsveç’teki yakıt fiyatları Hong Kong’un ardından dünyanın en pahalı yakıtı olarak yerini aldı.

Sözde çevrenin gözetilmesi bahanesiyle yenilenebilir enerji ve benzeri araçlara insanları teşvik edebilmek için yakıt fiyatlarına zam üzerine zam ekleniyor. Emekçi İsveç halkının elektirkli araç alabilmesi ise bu türden araç fiyatlarının pahalılığı nedeniyle pek mümkün değil gibi gözüküyor.

Devlet yetkilileri ve hükümet, yine çevre duyarlılığı bahanesiyle insanları toplu taşıma araçlarına yönlendirirken burjuvazinin çıkarlarını gözettiğini gizlemeye çalışıyor. Toplu taşıma şirketlerinin tamamı özelleştirildiğinden fiyatlar artmış ve örneğin otobüs kartları Göteborg il merkezi için aylık 795 Kron’dan satılırken Stockholm’de ise 950 Kron’dan satılıyor. Tek seferlik biletler Göteborg’ta 34 Kron olarak satılırken Stockholm’de 38 Kron’a satılıyor.

İsveç’te artan enflasyonun hayat pahalılığına neden olduğu ve bir işçi maaşının örneğin dört kişilik bir aileyi geçindirmeye yetmediği görünüyor.