Anasayfa , Haberler , İşkencede katledilişinin 43. yılında Komünist Önder Kaypakkaya, yürüyüşler, paneller, anma etkinlikleri ve Mezar Ziyaretiyle kitlesel şekilde anıldı

İşkencede katledilişinin 43. yılında Komünist Önder Kaypakkaya, yürüyüşler, paneller, anma etkinlikleri ve Mezar Ziyaretiyle kitlesel şekilde anıldı

imageİstanbul: 21 Mayıs Cumartesi günü “Sömürü ve Zulme Karşı İbrahim Kaypakkaya Bilinci ve Cesareti”şiarı ile Avcılar Eğitim-Sen 7 No’lu Şube’de Partizan ve YDG’nin ortak düzenledikleri İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve 4’lerin, Mayıs ayı şehitlerinin anması gerçekleştirildi.

Anmanın açılışı ilk olarak önce tüm devrim şehitlerinin anısına saygı duruşu gerçekleştirildi Ardından sinevizyon gösterimi ile geçmişten günümüze ışık tutan devrimci Önder’ler, ablukalara karşı direniş gösteren Kürt halkının mücadelesi, Dersim’de şehit düşen tüm yoldaşlar anılarak; en son Haydar Arğal’ın Newroz konuşması gösterimiyle sonlandı.

Panel ile devam eden programda panelist olarak Cevdet Konak ( eski Hozat belediye Başkan’ı), Partizan temsilcisi ve YDG temsilcisi konuşmalarını gerçekleştirdi.

İbrahim Kaypakkaya ve Mayıs ayı şehitlerini saygı ile anıyorum.” diyerek ilk olarak Cevdet Konak konuşmasını gerçekleştirdi. Dersimin geçmişten günümüzün baş eğmeden her türlü direniş biçimine şahitlik eden ve politik yapıyla bilinen bir bölge olduğunu söyleyerek belediye başkanlığı süresince (10 yıl boyunca)  birçok teorik bilgiyi pratiğe yansıtma ve devrimin mümkünatının var olduğunu İbrahim’in görüşlerinin mücadeleye ışık tuttuğunu Partizanca bir çalışma sergilediklerini belirtti.

Bugün Sur, Cizre, Dersim, Rojava ve birçok yerde İbrahim’in ideolojisi varlığını koruyan bir biçimde olduğunu ve İbrahim’in zamanında attığı temellerin bugün birlik ve mücadelenin bütünleşmesini sağladığını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Yeni Demokrat Gençlik temsilcisinin konuşmasına “Ölümsüzlüğünün 43. yıl dönümünde halkımızın bağrında umut, zalimlerin zihninde korku olarak devam ediyor!” sözleriyle başladı. Komünist Önder İbrahim Kaypakkaya yoldaşı 43.kez anarken Kaypakkaya’nın devlet gözündeki korkusu da büyütmekte olup yapılan siyasi operasyonlarda Kaypakkaya’ya dair ne var ise el konulması, Kaypakkaya silüetli flamaları taşıyanlara hala soruşturma açılması bu korkunun bir göstergesi olduğunu belirtti.

Yeni Demokrat Gençlik olarak “İbrahim’i anarken halk düşmanlarının korkularını büyütmek bize de düşmektedir. Mahir,Deniz, İbrahim ve Mazlumların gençlik çağlarında açtıkları bu yoldaki mücadeleyi daha ileriye taşıyarak Mayıs’ı sahiplenmenin şüphesiz en önemli yoludur.”  diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Partizan temsilcisi konuşmasını iki başlık altında değerlendiremeye alarak geçmişten günümüze komünist mücadele ve İbrahim’in ideolojisi ile onun yolunda ilerleyen ardıllarının bugün hem köylerde hem kentlerde nasıl bir mücadele yolu izleyeceklerine dair yeni perspektiflerle görüşlerini sundu.

Komünist Önder İbrahim Kaypakkaya’nın genç yaşına rağmen ortaya koyduğu tezlerin hala güncelliğini koruduğunu Marksist, Leninist ve Maoizmi doğru analiz ederek Türkiye coğrafyasına uyarlaması bugün kentlerde işçi sınıfının bilinciyle fabrikalarda alanlarda örgütlenmesi, kırlarda köylerde örgütlüğün sağlanması üzerine analizlerini sundu. İbrahim’in ardıllarının sorumluluklarının onu fotoğraflarla, duygusal bağlamlarla, sadece anmalarda değil hayatın bütün alanında ideolojisini politik olarak algılayarak bulunduğu her yerde örgütlülüğün sağlanması içim öncü bir nefer gibi var olması gerektiğini, bugün Kürt halkının mücadelesinin destekçisi veya yanında olmaktan çok mücadelenin içinde var olmak gerektiğini söyleyerek konuşmasını bitirdi.

Şiir ve müzik dinletisi ile anma sonlandırıldı.

13235930_10207393422008164_1929128961_n1 Mayıs Mahallesi: 1 Mayıs Mahallesi’nde 18 Mayıs şehitlerini anma yürüyüşüne polis saldırısı oldu; kitle ara sokaklara çekildi.

Komünist önder İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler’i anmak üzere 30 Ağustos Lisesi önünde bir araya gelen kitle “Bu çelik aldığı suyu unutmayacak! İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!”pankartı açtı. Partizan, YDG, DHF, SODAP, HDP, AKA-DER ve KÖZ’ün çağrıcısı olduğu eyleme polis saldırısı oldu. TOMA ve zırhlı araçlarla saldırının sonucu, kitle ara sokaklara dağıldı. Polis ara sokaklardan gözaltı yapmaya başladı. 2 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Kaypakkaya Mezar Başında Anıldı

corum 18 mayıs 4Ankara: Komünist önder İbrahim Kaypakkaya katledilişilinin 43. Yılında mezarı başında anıldı. Haki Karer ve Dörtler’in de anıldığı eylem  Akader, DHF,Devrimci Parti, ESP, HDP, Kaldıraç, Partizan, SODAP tarafından  örgütlendi. Alınteri ve BDSP de katılım sağladı.

Mezar anması için giden otobüs Sungurlu çıkışında polis tarafından durdurularak arama yapıldı.

Kaypakkaya’nın köyünden mezarlığa yürüyüş

Katledilişinin 43.yılında İbrahim Kaypakkaya Çorum’da mezar başında anıldı. Mezara sloganlarla yürüyüş gerçekleştirildi. Sık sık “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür”, “Dörtler yaşıyor, kavga sürüyor”, “Haki Karer ölümsüzdür” sloganları atıldı. Kaypakkaya’nın köyünden gerçekleşen yürüyüş sırasında şehit düşenlerin isimleri söylenerek “Yaşıyor” denildi. Mezar başına gelindiğinde Geyiksuyu şehitleri, İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer, Dörtler ve tüm devrim şehitleri için saygı duruşuna geçildi. Saygı duruşunun ardından ortak basın açıklaması okundu.

18 Mayıs şehitleri yaşıyor, savaşıyor

Basın açıklamasında İbrahim Kaypakkaya’nın Türkiye Devrimci Hareketinin turnusol kağıdı olan Kürt ulusal mücadelesine bakış açısının öneminin altı çizilirken “. Kürt ulusuna yönelik imha, inkâr, asimilasyon politikalarına karşı mücadeleyi, Kürt ulusunun kendi kaderini tayin hakkını komünist bir önder olarak proleter bakış açısıyla ifade etmekten geri durmamıştır” denildi.

Dörtlerin Kürrt Hareketi direnişinin kıvılcımı oldukları söylenerek “Faşizmin Eylüllü günleri sürerken Amed zindanlarında teslimiyetin değil başkaldırının dört güzel insanı olarak karanlığı aydınlatan Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Necmi Öner’in bedenlerinde tutuşan ateş, on yıllardır süren Kürt ulusal mücadelesi yangınının ilk kıvılcımlarındandır. Kıvılcımın yangına dönüştüğü süreçte nice Ferhatlar, Eşrefler, Mahmutlar ve Necmiler bu mücadeleye can vermiş, Dörtlerin isyan bayrağı yere düşürülmemiştir.” denildi.

Haki Karer’in Kürt Ulusal mücadelesinde önderleşmesiyle birlikte “O, Kürt Hareketinin önder kadrolarından birisi olarak bu topraklarda 30 yılı aşkındır sürdürülen savaşın mimarlarından olmuştur. Haki Karer heval, başta TC’nin ulusal zulmüne karşı isyanı kuşanan Kürt ulusu olmak üzere, çeşitli ulus, milliyet ve inançlardan halkımızın yüreğinde yaşamaya devam edecektir.” denildi.

“18 Mayıs şehitleri; Başta Dersim’de ve Kürdistan coğrafyasında sokağa çıkma yasaklarına, baskı, asimilasyon ve katliam politikalarına karşı barikat barikat savaşmaktadır. Devletin 44 yıl önce 6 Mayıs’ta Denizleri katlederek teslim almaya çalıştığı devrimci iradeyle yine bir 6 Mayıs günü Geyiksuyu’nda TKP/ML’ye bağlı iki TİKKO gerillası Haydar Arğal (Sinan), Murat Tekgöz (Rıza) şehit düşmüştür. 18 Mayıs şehitleri; dağlarda, fabrikalarda, tarlalarda, amfilerdeki direnişlerde, yoksul halkımızın nefes aldığı her yerde kararlılıkla mücadeleyi büyütmeye devam ediyor.

İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler nerede bir direniş ve mücadele varsa, orada yaşıyor, savaşıyor!” denilerek basın açıklaması sonlandırıldı.

Son olarak Partizan, Partizan andını mezar başında okudu. Dersim’de şehit düşen devrim neferlerinin adları anıldı. Sloganlarla anma sonlandırıldı.

Dersim’de Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler anıldı

18 Mayıs anması Dersim 2016 3Dersim: Katledilişinin 43.yılında komünist önder İbrahim KaypakkayaHaki Karer ve DörtlerDersim merkez de ve Munzur Üniversitesi’nde direniş sloganlarıyla anıldı.

HDP, DBP, ESP, DHF ve PARTİZAN’ın çağrısıyla Sanat Sokağı’nda toplanan kitle “Ser verip sır vermeyenlerin yolundan yürüyoruz”, “Bu çelik aldığı suyu unutmayacak, zulmün saltanatları yıkılacak” yazılı Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtlerin fotoğraflarının olduğu pankartla yürüdü. Gerçekleşen anma programına EMEP’te destek verdi. Seyit Rıza Meydanı’na doğru devam eden yürüyüşte “Kaypakkaya yaşıyor, savaşıyor”, “Haki Karer yaşıyor, kavga sürüyor”, sloganları atılarak, ajitasyonlarla Dersim halkına 18 Mayıs’ı sahiplenme çağrısı yapıldı.

Seyit Rıza Meydanı’na “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya”, “Dörtlerin ateşi, sarayları yakacak” sloganlarıyla giriş yapılarak, devrim ve komünizm şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Ardından kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Partizan temsilcisi, “Bugün Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtleri; Kürt Halkının aylardır barikat başlarında yürüttüğü direniş ve mücadele coşkusuyla anıyoruz. Onların ölüme giderken büyüttüğü direniş, bugün Kürdistan’da barikat ve hendek başlarındaki direnişte yaşam buluyor”sözleriyle, Mayıs şehitlerini anarak, devletin abluka ve katliamları karşısında ortak mücadele çağrısı yaptı.

Son süreçte yapılan operasyonlar ve soruşturmalarda Kaypakkaya baskılı flamalar ve Kaypakkaya ile ilgili her materyalin suç unsuru olarak tanımlanması teşhir edildi. Açıklama şu şekilde son buldu: “Deniz, Yusuf, Hüseyin’in idam sehpasına başı dik yürüdükleri devrime ve halka olan bağlılıklarıyla onurlu bir direniş armağan ettikleri 6 Mayıs günü Dersim’de iki Partizan ölümsüzleşti. 3 Fidanın direnişi Dersim dağlarında yaşam bularak, Geyiksuyu’nda Haydar ve Murat’ın kavga sloganlarında yankılandı.”

Anmada, “Dersim’de düşene, dövüşene bin selam” sloganları atılarak Geyiksuyu şehitleri anıldı. Devrimci dayanışmayı her alanda büyütme çağrısı yapılan açıklama, “Mayıs Şehitleri Ölümsüzdür”, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganlarıyla son buldu.

 

18 Mayıs anması Dersim 2016 1

Munzur Üniversitesi’nde 18 Mayıs Anması
Yeni Demokrat Gençlik (YDG)DEM-GENÇDGH ve Emek Gençliği’nin çağrısı ile Munzur Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünde bir araya gelen yüzlerce öğrenci, “Mayıs Şehitleri” anısına kampüste bir yürüyüş düzenledi.

Bu çelik aldığı suyu unutmayacak”, “18 Mayıs şehitleri ölümsüzdür” pankartlarıyla merkezi yemekhane, merkezi kantin ve fakülteleri gezen öğrenciler, “Katil devlet Kürdistan’ı terk et”, “Dörtler yaşıyor mücadele sürüyor” “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya” sloganlarıyla Edebiyat Fakültesi önüne geldi.

Burada saygı duruşunda bulunan öğrenciler adına basın açıklamasını Fatma Özkan okudu. Fatma gerçekleştirdiği açıklamada şunlara değindi: “Vartinik’in kayası işkence hane tezgahlarının korkulu rüyası komünist önder İbrahim Kaypakkaya‘dan hain bir komplo sonucu katledilen Kürt ulusal mücadelesinin gizli ruhu yiğit devrimci Haki Karer‘e, Amed zindanlarında bedenlerini ateşe vererek söndürülemez Kürdistan direniş ateşini harlayan Necmi ÖnerFerhat KurtayMahmut ZenginEşref Anyık‘a sarsılmaz bir kaledir 18 Mayıs şehitleri.” Açıklama, devletin abluka, yasaklama ve katliamcı zihniyetine karşı, gençliğin genç ellerden devraldığı bayrağı dalgalandıracağı vurgusu yapıldı.

Basın açıklamasının ardından anma, müzik etkinliği yapılarak sonlandırıldı.

13247749_1550425078587602_1338138353725303576_oİzmir: İzmir Menemen’de Partizan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeni Demokrat Gençlik (YDG) komünist önder İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler şahsında Mayıs ayında şehit düşenleri andı.

Asarlık HDP bürosunda gerçekleştirilen anma, açılış konuşması ile başladı. Açılış konuşmasının ardından başta İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler olmak üzere devrim, demokrasi ve komünizm uğruna şehit düşenler anısına saygı duruşu yapıldı.

Partizan ve YDG adına yapılan açıklamalarla devam eden anma programında komünist önder İbrahim Kaypakkaya’nın 71 silahlı kopuşunun, devrimin temel ve güncel sorunlarına yönelik ortaya koyduğu yol haritasının ülke devriminin kutup yıldızı olduğu vurgulandı.

Partizan açıklamasında son olarak “Kaypakkaya’nın çağrısı, işçi sınıfı ve geniş emekçi yığınlarla daha fazla buluşma ve onları örgütleme çağrısıdır! Önder yoldaşın çağrısı halkımıza yönelen her türlü saldırıya anlayacağı dilden yanıt verme çağrısıdır!” denildi.

Anma sinevizyon gösterimi ve müzik dinletisi ile devam etti. Anma Kürtçe yapılan kapanış konuşmasıyla sonlandırıldı.

İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler Kartal’da Anıldı

kartal 18 mayıs 2Kartal: İstanbul’da Partizan ve HDK Komünist Önder İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve dörtler’i anmak için bir araya geldi.

Kartal’da saat.14.00’te Ahmet Şimşek Koleji önünden Kartal Çarşı’ya anma yürüyüşü için  Partizan, YDG ve HDK kitlesi yoğun polis ablukası altında bir araya gelmeye başladı.

Polis tarafında Kolej önü TOMA’larla ablukaya alınırken,  yürüyüş güzergahları çevik polis tarafından barikatla kapatıldı. Yürüyüşleri polis tarafından engellenen kitle eylemi kolej önünde gerçekleştirdi.

Ser verip sır vermeyenlerin yolunda yürüyoruz” yazan ve üzerinde Haki Karer, dörtler ve İbrahim Kaypakkaya’nın fotoğrafının bulunduğu ortak pankart ile Partizan imzalı “Çelik aldığı suyu unutmayacak” yazılı pankart arkasında bir araya genel kitle,  sık sık “Önderimiz İbrahim Kaypakkaya”, “Faşizme karşı omuz omuza”, Kürdistan’da düşene dövüşene bin selam”, “Yaşasın devrimci, dayanışma” vb sloganları haykırdı.

Eylemde mayıs ayı şehitleri şahsında saygı duruşu yapıldıktan sonra ilk olarak, HDK tarafından bir açıklama yapıldı.

HDK adına yapılan açıklamayı Ahmet Ayva okudu. Ayva ilk olarak, Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden İbrahim Kaypakkaya, Kürt özgürlük hareketi önder kadrolarından Haki Karer ve Dörtler şahsında mayıs ayı şehitlerini andıkları dile getirdi.

Ayva, “Amed zindanında gelişen devrimci direniş gerçekliği o günden günümüze taşınmıştır. Hem İbo’nun kararlı direnişi, hem de dörtlerin kıvılcım ateşini yakması Türkiye ve Kürdistan halklarına direnişte ısrarını bir kez daha ortaya koymuştur” denildi.

Ayva, Türkiye’de iktidarın değiştiğini ancak zihniyetin değişmediğini belirterek, bu zihniyetin bugün Saray-AKP darbesinin sürdüğünü belirtirken, Mayıs ayı şehitlerinin bıraktığı mücadeleyi zafere taşıyacaklarını dile getirdi.

kartal 18 mayıs 1HDK adına yapılan açıklamadan sonra Partizan tarafından yapılan açıklamada ise, Komünist önder İbrahim Kaypakkaya’nın Amed zindanında 43 yıl önce katledildiğini ancak Kaypakkaya’nın fiziken imha ederek düşüncelerini de yok edeceklerini düşündüklerini dile getirdi.

Partizan açıklamasında Kaypakkaya’nın 68 evrimci gençlik hareketinin yarattığı fırtınaya, 71 silahlı devrimci çıkışına dair vurgular yapılırken, aradan 43 yıl geçmesine rağmen onun resimlerini taşıyanlara, onu savunanlara kesilen cezaların nedeninin Kaypakkaya ideolojisi olduğunu sözlerine ekledi.

Devletin Kürthalkının büyüyen direnişine karşı topyekûn teslim almaya yöneldiğini belirten Partizan, “Amed Sur’dan Cizre’ye, Silvan’dan Yüksekova ve Nusaybin’e Kürt halkının öz yönetim talebine karşılık tam da katliamcı niteliğine uygun bir şekilde, ilçeler ve mahalleler ablukaya alınmış, sokağa çıkma yasakları ile darbe dönemlerini aratmayacak uygulamalar yaşama geçirilmiş, direniş bölgeleri tank ve savaş uçaklarıyla bombalanarak taş üstünde taş bırakılmamıştır!” şeklinde sürdürüldü.

Partizan, halka yönelik saldırılara anlayacakları dilde yanıt verem çağrısı yaparak açıklamasını sonlandırdı.

Açıklama atılan sloganlarla sonlandırıldı.

Eyleme Alınteri ve Kaldıraç katılarak destek verdi.