Anasayfa , Haberler , İşçilerin 3 yıllık mücadelesi sonuç verdi

İşçilerin 3 yıllık mücadelesi sonuç verdi

İSTANBUL | 19 – 07 – 2011 | Çalıştıkları şirkette 8 aylık maaşlarını almadıkları için eylem yapan ve bu nedenle Ağustos 2008’de işten atılan 40 işçi, 3 yıldır sürdürdükleri hukuki mücadeleyi kazandı. İşçilerin açtıkları dava sonucunda şirketin mallarına haciz konuldu.

İstanbul’un Bağcılar İlçesi Evren Mahallesi’nde faaliyet yürüten Günay Yıkama/Zirve Tekstil Şirketi’nde çalışan ve 2008 yılının Ağustos ayında, 8 ay boyunca alamadıkları maaşları için eylem yapan ve bu nedenle işten çıkarılan 40 işçi, 3 yıldır verdikleri mücadeleyi kazandı. Bakırköy İş Mahkemesi’nde açılan dava sonucunda, işten atılan 40 işçinin ödenmeyen maaşlarının faizi ile birlikte ödenmesi ve sigortasız çalıştırılan 20 işçinin de sigorta haklarının verilmesi kararı alındı. Mahkeme ayrıca, işçilerin hakları karşılığında, şirketin mallarına haciz koydu.

MEMURLAR HACİZ, İŞÇİLER EYLEM YAPTI

Mahkemenin kararı doğrultusunda haciz memurları, şirkette işlem başlatırken, işten atılan ve 3 yıldır, bütün zorluklara rağmen mücadelelerini sürdüren Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS) üyesi işçiler de, şirket binası önünde eylem yaptı. “3 yıldır haklarımız için sokaklardayız adalet nerede” pankartını ve “İş, ekmek, adalet”, “Kot işçisiyiz zehirleniyoruz, insanca yaşamak istiyoruz”, “Çalışıyoruz, üretiyoruz, güneşin altındaki yerimizi istiyoruz” dövizlerini taşıyan işçiler, “Patron soyuyor, devlet koruyor”, “Zengin elini işçiden çek”, “Burası fabrika karakol değil” sloganlarını attı. Burada haciz memurlarını bekleyen işçiler, yaklaşık 4 saat oturma eylemi yaptı. Eylemde işçiler sıcak havaya rağmen zaman zaman söyledikleri türküler eşliğinde halay çekti.

‘YILMADAN MÜCADELE ETTİK’

Haciz memurları 4 saat sonra şirket binasına gelerek işlemleri başlatırken, oturma eylemine son veren işçiler de basın açıklaması yaptı. İşçiler adına açıklama yapan BATİS üyesi Sezgin Kartal, 3 yıldır ağır koşullarda yaşadıklarını, ancak buna rağmen mücadelelerine yılmadan devam ettiklerini söyledi. “Bizler yoksul işçileriz. Bizim için bir gün çalışmamak demek, kira ödeyememe, eve ekmek götürememe demektir. Buna rağmen sesimizi duyurmak ve haklarımızı almak için çabaladık” diyen Kartal, 3 yıl önce atıldıkları işyerlerinin önünde yine eylemde olduklarını kaydetti. Kartal, mahkemenin işten atılan 40 işçinin ödenmeyen maaşlarının faizi ile birlikte ödenmesine ve sigortasız çalıştırılan 20 işçinin de sigorta haklarının da verilmesine karar verdiğini söyledi.

Kartal, bütün bu haksızlıklara, işçilerin haklarının gasp edilmesine karşın devletin sessiz kaldığını, patronları koruduğunu vurguladı. Kartal, patronların işçilerin geleceklerinden çalarak, işçileri kayıtsız ve güvencesiz çalışmaya mecbur bıraktıklarını dile getirerek, güvencesiz çalıştırılmanın istisna olmadığını, bu durumun düzen yüzünden olduğunu kaydetti. Devletin, işyerlerinde çalışma koşullarını denetlemediğini ve güvencesiz çalışmaya göz yumduğunu vurgulayan Kartal, hak arayan işçilerin karşısına polis şiddeti ve köhnemiş mahkemelerin çıkarıldığını söyledi.

BATİS avukatı Sezgi Evren ise, haciz işlemlerini gerçekleştirdiklerini belirterek, haciz memurlarının yaptıkları mal tespitinin mahkemeye sunulacağını belirterek, mahkemenin vereceği karara göre şirketin belirlenen mallarına el konulacağını söyledi.

Açıklamanın ardından, işçiler, zılgıtlar ve sloganlarla eylemlerine son verdi.

3 YILLIK MÜCADELE

Günay Yıkama/Zirve Tekstil Şirketi’nde çalışan 40 işçi, 8 aylık maaşlarını alamadıkları için, 2008 yılının Ağustos ayında eylem başlattı. Bunun üzerine işveren, maaşlarını ödemeden işçilerin işlerine son verdi. İşçiler ise, haklarını geri almak için şirket önünde eylem yapmanın yanı sıra, sendikaları BATİS aracılığı ile Bakırköy İş Mahkemesi’nde dava açtı. Dava devam ederken, işçiler de birçok defa basın açıklamaları ve Taksim’de oturma eylemi gerçekleştirdi. Çeşitli çevrelerden destek alan işçiler ayrıca Ankara’ya da giderek seslerini duyurmaya çalışmıştı. Diha