Home , Haberler , İnterpol’un Başına Geçecek İki Adaydan Biri İşkenceci al-Raisi Olabilir

İnterpol’un Başına Geçecek İki Adaydan Biri İşkenceci al-Raisi Olabilir

Haber Merkezi | 16.10.2021 | İnterpol’de süren yeni başkanlık seçimleri için iki adaydan biri olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin generali Ahmed Nasser al-Raisi’nin, işkenceci olmakla yargılandığı haberleri yayınlanıyor.

BAE’nde İçişleri Bakanlığı’nda baş müfettiş görevinde bulunan generalin ilk kez bu yılın Haziran ayında hakkında insan hakları aktivisti Ahmed Mansour’a işkence yapmak nedeniyle dava açıldığı ortaya çıktı. Eylül ayında da Avrupa Parlamentosu bir önerge sunarak Mansour’un serbest bırakılmasını istemiş ama BAE’nden bir sonuç alamamıştı. Mansour’a yaptığı işkenceler üzerinden hakkında dava açılmasının ardından iki İngiliz vatandaşının avukatlığını yapan bir avukat Paris’teki İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurarak generalin işkenceden yargılanmasını talep etti.

2021 yılının başlarında Fransiz 25 parlamenter Macron’a bir mektup göndererek al-Raisi’nin İnterpol’un başına geçecek olmasına karşı hareket etmesini talep etmişti.

Burjuvazinin zor aygıtının önemli bir kurumu olan İnterpol’un işkenceci olduğu zaten biliniyordu. BAE’nin İnterpol’un başına kendi generalini geçirmeye çalışması BAE’nin ekonomik anlamda bir yatırım yapıp yapmadığı sorusunu akıllara getirmesiyle bu durum, başkanlık seçiminde etkin olan nedenlerin açıklığa kavuşmasını sağlayabilir.