Home , Haberler , İnnsbruck’ta Mültecilerle Dayanışma Yürüyüşüne Polis Saldırısı

İnnsbruck’ta Mültecilerle Dayanışma Yürüyüşüne Polis Saldırısı

Avusturya | 31.01.2021 | İnnsbruck’ta mültecilere yönelik insan hakları ihlallerini protesto etmek için, “Ülke Sınırları, Öldürüyor” şiarıyla, Antifa ve diğer Demokratik kurumların çağrısıyla miting ve ardından da yürüyüş örgütlendi. 30 Ocak Cumartesi günü gerçekleşen eylemde, Tirol Demokratik Güçbirliği, ATIK, ADHF, Alevi Derneği ve ATİGF destekleyenler olarak yer aldılar. Eylem öncesi, konuya ilişkin kamuoyunda farkındalılık yaratacak çeşitli etkinlikler ve çalışmalar örgütlenmişti.

Göçlerin Sorumlusu Emperyalistlerdir;

İnnsbruck merkezde kitlenin toplanmasından sonra açılış konuşmasıyla miting başladı. Açılış konuşmasının ardından, ATİK adına yapılan Almanca konuşmada; “Bugün bütün dünyada göçün nedenleri, emperyalistlerin başta Orta Doğu olmak üzere, dünyamızın çeşitli coğrafyalarında sürdürdükleri işgal ve ilhak savaşları, ve yine onların ürettikleri politikalar sonucu çıkan politik nedenlerdir. Örneğin bugün Türkiye’de, politik düşüncelerinden dolayı 25.000 HDP li hapishanelerde ve hapishanelerdeki hak gasplarına, insanlık dışı muamelelere karşı açlık gerevindeler. Dolayısıyla yaşanan göçlerin sebebi emperyalistlerdir.” denildi.

Ardından Sosyalist Gençlik yaptığı konuşmada, mülteci gençlerin karşı karşıya kaldıkları sorunlara ve eğitimde yaşadıkları zorluklara değindi.

Yapılan konuşmalardan sonra yaklaşık 1.500 kişi coşkulu sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca, pandemiden kaynaklı sürekli maske ve mesafe uyarları yapılırken, kitle ise yapılan uyarılara sükünetle uymaktaydı

Polis provake ediyor;

Polisin yürüyüş boyunca defalarca kitleyi provake etmesine rağmen kitlenin cevabı her defasında coşkulu sloganlar oldu.

Yürüyüş güzegâhının yarısına gelindiğinde, polis Antifa grubunun önünü kesip, sosyal mesafeyi bahane ederek kimlik kontrolu yapmak istedi. Kitleden itirazlar ve grubu sahiplenme yükselince, serptiği göz yaşartıcı sıvının yarattığı kaos arasında grubu çember altına alıp saldırarak korteji üçe böldü. Polis, kitle tarafından yuhlandı ve çembere alınan antifalı dostlar sahiplenildi. Yürütülen bütün tartışmalara rağmen, polis yürüyüş iznini iptal ederek kitleyi dağıtmaya çalıştı.

Uzun süren abluka sonrası, yaklaşık 10 kişinin darb edildiği, 20 kişinin kimlik bilgilerinin alındığı ve 15 kişinin de bu keyfi saldırıda gözaltına alındığı tespit edildi.

Irkçı, Sağcı Faşistlerin Yürüyüşüne Müdahele Yok;

Mültecilerle dayanışma için yapılan eylemde, sürekli provakasyon yaratmaya çalışan, korteje saldıran, gözaltına alan polis, diğer taraftan aynı gün ırkçı, sağcı faşistlerin yaptıkları yürüyüşte kimsenin maske takmamasına rağmen, hiç bir müdahelede bulunmadı.

Avusturya polisinin bu ikili tavrı, bir devlet politikası olarak ırkçılığın, sağcılığın egemenler tarafından beslendiğinin göstergesiydi.

Polisin bu ikili tavrı ve saldırısı alanda bulunan kitle tarafından protesto edildi. Önümüzdeki süreçte bu saldırıyı ve polisin ikili tavrını protesto etmek için, daha güçlü kitle katılımının sağlandığı bir mitingin en kısa zamanda örgütlenmesi önerildi.