Home , Avrupa , İngiltere’de binlerce kişi ücretsiz eğitim için yürüdü

İngiltere’de binlerce kişi ücretsiz eğitim için yürüdü

İngilterede_binlerce_kişi_yürüdü

H. Merkezi: Londra’nın merkezinde ücretsiz eğitim için yürüyenlerle polis arasında çatışmalar çıktı, 12 kişi gözaltına alındı. Binlerce eylemci, İngiltere ve Galler’de, hükümetin, okul harçlarının artırılması ve burslarla ilgili kesintiye gidilmesi yönündeki planlamalarına karşı ücretsiz eğitim için yürüdü. Eylemleri tetikleyen ise Maliye Bakanı George Osborne’un düşük gelirli ailelerden gelen öğrencilere verilen bursların, kredilere dönüştürülmesi planıydı. Bu da yoksul öğrencilerin %40’ının, eğitim alması için 10 bin euro borçlanması anlamına geliyor.
Devletin bu politikasına karşı çoğunluğunu öğrencilerden oluşan kitle protesto eylemi gerçekleştirdi. Yürüyüş, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ve muhalefetteki bakan John McDonnell tarafından da desteklendi.
Konuşmaların ardından İş, Yenilik ve Beceriler Departmanı’na yürümek isteyen gruba karşı polis barikatı kuruldu. Polis barikatını aşmak isteyen öğrencilerle polis arasında çatışmalar çıktı. Eylemcilerin Parlamentoya girmesinden korkularak polis yığınağı yapıldı. Öğrencilerin yürüyüşünü engellemek isteyen polisin oldukça sert müdahalesine karşı öğrencilerin karşılık vermesi ile 12 kişi göz altına alındı.
Dayanışma için çatışmaların ardından kitle, tutukluların bekletildiği bölgeye yürüdü. Ayrıca uluslararası öğrenciler, mülteciler ve göçmenlerle dayanışma için 17 Kasım’a eylem çağrısı yapıldı.

İngilterede_binlerce_kişi_yürüdü_2