Home , Avrupa , İngiltere ve İrlanda IRA ile görüştü

İngiltere ve İrlanda IRA ile görüştü

İRLANDA | 14 – 08 – 2010 | İngiltere ve İrlanda’nın barış anlaşmasına karşı çıkarak IRA’dan kopan ‚Real IRA‘ ve ‚Continuity IRA‘ gibi gruplarla  gizlici görüştüğü iddia edildi. İddianın sahibi ise IRA’nın eski komutanlarından bugünün K.İrlanda başkan yardımcısı

Kuzey İrlanda Yönetimi Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness, „İngiliz ve İrlanda hükümetlerinin, İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu’nun (IRA) fraksiyonları olarak bilinen bazı muhalif cumhuriyetçi gruplarla gizli görüşmeler yaptığı“ iddiasında bulundu.

McGuinnes, BBC’nin Kuzey İrlanda radyosuna yaptığı açıklamada, diyaloğun önemli olduğuna işaret ederek, „Bazı cumhuriyetçi grupların, İngiliz ve İrlanda hükümetleriyle yakın zamanda görüşmelerde bulunduğunu bildiğini“ söyledi.

Silah bırakan IRA’nın siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein’in önemli isimlerinden McGuinness’in bu iddiası, İngiliz ve İrlanda hükümetlerinden yapılan kısa açıklamalarla reddedildi.

Kuzey İrlanda’nın bağımsızlığı için savaşan İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA), 28 Temmuz 2005’te varılan anlaşma gereği silahları bıraktı. Barış sürecine karşı çıkan ve IRA’yı pasiflikle suçlayan gruplar ayrılarak „Real IRA“ (Gerçek IRA) ve „Continuity IRA“ (Devam IRA) örgütlerini kurdu. Her iki örgütte Kuzey İrlanda’daki İngiliz kurumlarına ve askeri varlığına karşı düzenlenen silahlı eylemler ile adından söz ettiriyor.

IRA’YI PASİFLİKLE SUÇLAYIP AYRILDILAR
Kuzey İrlanda Barış süreci 1994’te başladı ve ancak 13 yıl sonra, 2007’de bölgede görece bir barış sağlanabildi. İngiltere, Kuzey İrlanda, İrlanda Cumhuriyeti ve IRA’nın taraf olduğu Paskalya Anlaşması ile Kuzey İrlanda Parlamentosu’nun oluşturulması, siyasi mahkumların salıverilmesi ve IRA’nın silah bırakması, İngiltere’nin 19. yüzyıldaki ‚Büyük Kıtlık’ta rolü nedeniyle özür dilenmesi ve bölgenin adının resmi metinlerde Ulster yerine Kuzey İrlanda olarak değiştirilmesi sağlandı.

Anlaşma gereği kuzey İrlanda’da başkanlık Katolik ve protestan gruplar arasında dönüşümlü olarak el değiştiriliyor. Başkanlık hangi gruba geçerse başkan yardımcılığını ise diğer grup üstleniyor. (Birgün)