Home , Avrupa , İki sendika birleşerek Syndicom’u oluşturdu

İki sendika birleşerek Syndicom’u oluşturdu

İSVİÇRE | 06 – 02 – 2011 | Aralık ayın başında, İsviçre Sendikalar Birliği üyesi, basın işçileri sendikası (Comedia) ile iletişim işçileri sendikası (Gewerkschaft Kommunikation) birleşerek, Basın ve İletişim Sendika’sını (Gewerkschaft Medien & Kommunikation) oluşturdu. Bu yeni sendikanın kısa ismi ise Syndicom olarak belirlendi.

Böylece 47.000 üye ile İsviçre’nin üçüncü büyük sendikası kurulmuş oldu. 3 Aralık 2010 de Bern’de bir araya gelen her iki sendikanın 500 delegesi, sendika kuruluşu kararı aldıktan sonra yeni sendikasının eş başkanlıklarına, eski iki sendikanın başkanları Alain Carrupt ve Danièle Lenzin i seçti.

Seçimler öncesi yapınla tartışmalarda, kurulan yeni sendikanın, çalışanların ihtiyaçlarına cevap verecek yeni bir sendikal anlayışla, güçlü bir çıkış yapmaları gerektiği delegeler tarafından sık sık dile getirildi. Yeni sendika çatısı altında pek çok değişik sektör bulunmakta, bir yandan posta ve benzeri lojistik çalışanları, telefon, telekomünikasyon gibi iletişim sektörü, basın yayın işçileri gibi medya sektörü, kitap ve elektronik medya bunlar içinde en önemlileri. syndicom sadece iki sendikasını birleşmesini gerçekleştirmiyor, ama ayni zamanda, sendika üyeleri için daha etkin bir yapılanmayı da beraberinde getiriyor.

Bölgesel örgütlenmelerin yeniden yapılandırılması ile, özellikle işi temsilcilerinin sendika içi süreçlerde daha aktif rol alması sağlanmak isteniyor. Bu amaçla oluşturula 17 bölgesel organın önemli bir rol oynaması söz konusu olacak.

Yeni bir vizyon

Yeni kurulan bu sendika, İsviçre’de sendikal hareketin yapısını değiştirmeyi hedeflediğini söylüyor. Geleneksel sendikal anlayışın yanı sıra, gerek toplumsal değişimin gerekse de çalışma hayatında ki değişiklerin gerektirdiği yeni bir sendikal anlayış hayata geçirilmek isteniyor.

Kuruluş kongresine katılan, dünya medya sendikaları konfederasyonu UNI nin genel sekreteri Philip Jennings, yaptığı konuşmasında ‘150 ülkedeki 900 sendikanın 20 Milyon üyesi adına, yeni sendikanın kuruluşunu selamlıyorum. Yeni bir dünya için yeni bir sendikal anlayışa ihtiyacımız var. Kurduğunuz bu sendika ile bu doğrultuda Ilk adim atildi’ dedi.