Anasayfa , Avrupa , Fransa’da Belediye Seçimleri Gerçekleştirildi

Fransa’da Belediye Seçimleri Gerçekleştirildi

HABER MERKEZİ | 02.07.2020 |Bir anlamıyla iki yıl sonra gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin nasıl olacağına dair ipuçları vermesi beklenen 2020 yerel idareler seçimi dikkate alınması gereken bazı başlıklarıyla sonuçlanmış oldu. İlk dikkat çeken olgu, son yıllarda gerek genel gerekse de yerel seçimlere katılımın oranı oldu. Her seçimde daha da gerileyen bu oran, 2020 yerel idareler seçiminde katılım oranı olarak yüzde 41 seviyelerine kadar inmiş oldu. 4 bin 820 belediyede 16 milyon civarında seçmenin oy kullanması beklenen ikinci turda yüzde 59 seçmen sandığa gitmemeyi tercih etti. Bu oran 1959’dan sonra yaşanan en yüksek oy kullanılmayan seçim olarak kayıtlara geçmiş oldu. Hemen tüm büyük şehirlerde katılım oranları dikkate alınarak yüzde 30’lar ile kazanılmış oldu.

Bir diğer önemli ve dikkat çeken olgu ise iktidardaki Macron’un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Partisi (LREM)’in almış olduğu ağır yenilgiydi. Le Havre kenti dışında hiçbir büyük belediyeyi kazanamayan bu partinin iki yıl sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde büyük sıkıntılar yaşayacağı konuşuluyor kamuoyunda.

Seçim sonuçlarının en ilginç yanı ise Yeşiller Partisi (EELV)’nin başarısı oldu. Elbette katılım oranının düşüklüğü de bir etken olarak sayılabilir bu başarıda. Lyon, Strasbourg, Bordeaux, Poitiers, Besançon, Tours, Annecy gibi büyük şehirlerin belediye başkanlığını kazanmış oldular. Strasbourg’da ATİK Komitesi ve ATİK’e bağlı Dostluk ve Kültür Evi’nin de desteklediği Yeşillerin adayı Jeanne BARSEGHIAN belediye başkanlığını kazandı.

Macron’un partisinin yanı sıra tüm sağ partilerde bu seçimde yenilgi aldılar. Sağcı Cumhuriyetçiler (LR) Bordeaux ve Marsilya gibi uzun yıllardır yönettiği büyük metropolleri kaybetti. Marine Le Pen’in partisi Ulusal Biraraya Gelme (RN)’de bu seçimlerde genel olarak başarısız oldu. Ancak buna rağmen 120 bin nüfuslu önemli bir şehir olan Perpignan’u Sağcı Cumhuriyetçiler (LR)’den alarak kazanmış oldu.

Başkent Paris’te seçimden galip çıkan yüzde 49,3 ile Sosyalist Partinin (PS) adayı mevcut Belediye Başkanı Anne Hidalgo oldu. LREM’in adayı eski Sağlık Bakanı Agnes Buzyn yüzde 13,3 ile üçüncü sırada yer aldı ve meclis üyesi dahi seçilemedi.

İlk turun yaklaşık üç ay sonrasında gerçekleştirilen bu seçimin ortaya çıkarttığı bu sonuçlar kısaca şu şekilde belirtilebilir;

-Macron ve partisi ağır bir yenilgi almıştır

-Fransa’da sağ partiler güç kaybetmiştir

-Sol ve Yeşiller bu sürecin kazananı olmuştur

-Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimi bu sonuçların gölgesinde şekillenecektir

-Pandemi sürecinin etkisi olmuştur

ve en önemlisi, küresel salgın döneminde Macron hükümetinin ağır refleksi kadar fransa devletinin yetersizliğidir. Özellikle yıllardır sağlık sektörünün içerisine düşürüldüğü durumun  seçmenler tarafından cezalandırılması olarak okunabilir.