Anasayfa , Haberler , İHD : Nihat Konak’a özgürlük !

İHD : Nihat Konak’a özgürlük !

3cd822f7e908899ed5fa28ec0519a289_IMG_4351İSTANBUL-17-09-2014- İnsan Hakları Derneği  (İHD)  İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, infazı bitmesine rağmen, hakkında verilen  disiplin cezaları gerçesiyle tahliye edilmeyen Nihat Konak için Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yaptı. Eylemde konuşan Nihat Konak’ın oğlu Baran Konak, devletin değil siyasi tutsakların devletten alacaklı olduğunu vurguladı.

1998 yılında TKPML/TİKKO davasından tutuklanan Nihat Konak’ın,  Aralık 2013 ‘te infazı bitmesine rağmen  tutulduğu Tekirdağ F Tipi Cezaevi idaresinin verdiği üç disiplin cezası nedeniyle  tahliye edilmemesine tepkiler büyüyor. İHD İstanbul Cezaevi Komisyonu, tutsaklara uygulandığı işkence ile tanınan Tekirdağ F Tipi Cezaevinin bu keyfi uygulamasını Galatasaray Meydanı’nda yaptıkları oturma eylemiyle protesto etti. Nihat Konak’ın oğlu Varan Konak’ın da hazır bulunduğu eylemde, “ İnfaz yakmalara son! Nihat Konak’a özgürlük” pankartı açıldı. “ İnfaz yakmalara son”, “İnsan haklarıyla insandır”, “ Nihat Konak’a özgürlük” sloganlarını atan İnsan Hakları Savunucuları adına açıklamayı Aylin Hacanoğlu okudu.

NİHAT KONAK 2017 YILINA KADAR TUTSAK!

Hacanoğlu, aldığı üç ayrı hücre cezasından infazı yakılan Nihat Konak’ın Şubat 2017‘ye kadar hapishanede kalmasına yol açan disiplin cezalarının,  gerçek bir hukuksuzluk örneği olduğunu vurguladı. Hapishane idaresine hakaret ettiği iddiasıyla infazı yakılan Konak’ın üç arkadaşıyla birlikte aldığı disiplin cezanın 12 Kasım 2008 ‘de kesinleştiğini belirten Hacanoğlu, Konak şikayetçi olmasına rağmen savcının 7 Nisan 2009 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına hükmettiğini aktardı. Konak tekrar itiraz etse de infaz hakimliğinin hapishande idaresi tarafından verilen cezanın hukuka aykırılıkları incelemeden cezanın onamasına karar verdiğini vurgulayan Hacanoğlu, bu hukuksuzluk nedeniyle Konak 26 Aralık 2013 tarihinde tahliye edilmesi gereken Konak’ın şimdi artık 2017 Şubat ayında bırakılacağını söyledi. Nihat Konak’ın derhal  özgürlüğüne kavuşmasını isteyen Hacanoğlu, tüm kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.

Açıklamanın ardından söz alan Nihat Konak’ın oğlu Baran Konak, bugün ziyarete gittiği babasının selamlarını ileterek sözlerine başladı. Cezaevi idaresinin bu keyfiyeti dışarıdaki kamuoyunun direncini kurmaya dönük olduğunu vurgulayan  Konak, ancak direnişin Cumartesi annelerin adalet çığlıyla, siyasi tutsakların ölüm oruçlarıyla giderek taşlandığını söyledi. Babasının toplam 23 senedir cezaevinde olduğuna dikkat çeken ve Ulucanlar katliamında bacağından ağır yaralandığını belirten Konak, babasının  ve tüm siyasi tutsakların devleten alacaklı olduğunu vurguladı. Babası için başlatılan özgürlük kampanyası başarılı olduğu takdirde bunun tüm tutsaklar için bir umut ışığı olacağını ifade eden Konak, bu sağlamak için var gücüyle mücadele edeceğini söyledi.